e-neaionia

Απόφαση για νέα προτομή του Τάκη Σινόπουλου από το Ίδρυμα του

Την απόφαση να στήσει νέα προτομή του Τάκη Σινόπουλου στη θέση της κλαπείσας, στον Περισσό, πήρε το Δ.Σ. του Ιδρύματος του αείμνηστου ποιητή.

Σε σχετική ανακοίνωση του ο πρόεδρος του ιδρύματος Ξάνθος Μαϊντάς αναφέρει:

Μετά την κλοπή της προτομής του ποιητή Τάκη Σινόπουλου που συνέβη τα ξημερώματα της 18ης του τρέχοντος μηνός, το ίδρυμά μας “Τάκης Σινόπουλος  Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης” θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την αναδημιουργία του έργου που κατά το παρελθόν είχε προτείνει ο ποιητής Χρίστος Ρουμελιωτάκης, είχε εκπονήσει ο αείμνηστος γλύπτης Αρμακόλας Δημήτρης και είχε περιβάλει με φροντίδα και αγάπη ο Δήμος μας.

Προς τούτο θα αναζητήσουμε το εργαστήριο του γλύπτη ευελπιστώντας πως εκεί είναι δυνατό να υπάρχει ακόμη πρόπλασμα της προτομής, αλλά θα διερευνήσουμε επίσης και τη λύση δημιουργίας μαρμάρινης προτομής εξ αρχής, για λόγους μεγαλύτερης ασφάλειας που πλέον οφείλουμε να λάβουμε υπόψιν.

Στην προσπάθειά μας αυτή είμαστε βέβαιοι πως θα έχουμε την συμπαράσταση και στενή συνεργασία με τον Δήμο μας της Νέας Ιωνίας, με φιλικούς οργανισμούς του τόπου μας καθώς και με κάθε ενδιαφερόμενο συμπολίτη. Τέλος, θα διερευνήσουμε όλους τους παράγοντες αποφυγής προβλημάτων της νέας προτομής. Φυσικά κρατάμε μια τελευταία ελπίδα ανεύρεσης από τις αρχές του χαμένου έργου.

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου από το Δήμο

Σε ανακοίνωσή του εξάλλου, ο Δήμος Νέας Ιωνίας καταγγέλλει την καταστροφή και αρπαγή της προτομής του ποιητή Τάκη Σινόπουλου.

“Η πράξη αυτή – αναφέρει χαρακτηριστικά- στρέφεται κατά της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθόσον ο ποιητής μας Τάκης Σινόπουλος ήταν από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές του 20ου αιώνα. Εκφράζοντας την αγανάκτηση και τη θλίψη των κατοίκων της Νέας Ιωνίας ο Δήμος άσκησε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για βανδαλισμό, κλοπή και φθορά έργου ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας για τον τόπο και δυσφήμιση για το ίδρυμα «Τάκης Σινόπουλος».