Απόγονοι Μικρασιατών στο Χαλάνδρι (κατά)γράφουν την ιστορία

Μια ιδιαίτερη και πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Μικρασιατών-Κωνσταντινουπολιτών Χαλανδρίου «Ρίζες», που με την ολοκλήρωσή της θα οδηγήσει στην αποτύπωση της Ιστορίας όπως ακριβώς την έζησαν οι πρόγονοί μας.

Στην ουσία, θα δημιουργηθεί ένας τόμος (ή και περισσότεροι) με μαρτυρίες ανθρώπων που ήρθαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στο Χαλάνδρι μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Από σπίτι σε σπίτι θα πηγαίνει το λεύκωμα, και ο Σύνδεσμος καλεί τους απογόνους των προσφύγων να καταγράψουν την ιστορία όπως την άκουσαν από τα χείλη των προγόνων τους. Μάλιστα, όπως αναγράφεται στη σχετική ανακοίνωση/πρόσκληση, «γράψτε, όσο σκληρά και αν είναι, τα γεγονότα της οικογένειάς σας. Εμείς ούτε υπουργείο Εξωτερικών είμαστε, ούτε δημόσιες σχέσεις κάνουμε. Θα γράψετε τα πάντα!»

Απόγονοι Μικρασιατών στο Χαλάνδρι (κατά)γράφουν την ιστορία του ξεριζωμού

Το κείμενο που συνοδεύει την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας έχει ως εξής:

Ξεκινάει να πηγαίνει σπίτι-σπίτι το πρώτο βιβλίο όπου μέσα εκεί, οι απόγονοι των Μικρασιατών προσφύγων του Χαλανδρίου θα καταγράψουν την οικογενειακή ιστορία των ανθρώπων όπου υπέστησαν γενοκτονία, διωγμό και προσφυγιά στη Μικρά Ασία, καθώς και για την εγκατάσταση στο Χαλάνδρι.

Μέσα σε αυτό το πρώτο βιβλίο θα καταγράψετε οτιδήποτε γνωρίζετε για την οικογένειά σας στη Μικρά Ασία από στοιχεία, οικογενειακά δένδρα, μαρτυρίες, επαγγέλματα, τρόπο ζωής, εγκατάσταση στην Ελλάδα – μέχρι και σήμερα, τα πάντα, όσο σκληρά και αν είναι.

Οτιδήποτε μας είπε το στόμα τους και οτιδήποτε θυμόμαστε.

Επίσης μπορείτε να γράψετε απεριόριστα, με όριο κατοχής του βιβλίου μια εβδομάδα. Σε περίπτωση που χρειαστείτε παραπάνω χρόνο, θα ενημερώσετε το Σύλλογο «Ρίζες».

Θα ακολουθήσουν κι άλλα πολλά ίδια τετράδια μνημοσύνης φυσικά, λόγω μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Τα βιβλία θα τυπωθούν σε αντίτυπα και τα χειρόγραφα θα μπουν στο Μουσείο που θα δημιουργήσει ο Δήμος Χαλανδρίου, ώστε να μείνουν για πάντα.

Δεν μας νοιάζουν τα ορθογραφικά λάθη ούτε και η καλλιγραφία. Θέλουμε ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΜΑΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.

Τιμητικά, είπαμε ότι θα ξεκινήσει την εγγραφή η οικογένεια του Φώτη Κόντογλου η οποία ζει στο Χαλάνδρι.

ΥΓ1. Ποιος ξέρει τι θρίλερ έχουμε να διαβάσουμε…
ΥΓ2. Ακολουθήστε τους κανόνες που αναγράφονται στο βιβλίο.
ΥΓ3. Επισυνάψετε και αντίγραφα από οικογενειακές φωτογραφίες ή κειμήλια-έγγραφα οικογενειακά.

Δηλώστε συμμετοχή.

Επαναλαμβάνουμε: Στο κομμάτι της αναφοράς του διωγμού γράψτε, όσο σκληρά και αν είναι, τα γεγονότα της οικογένειάς σας. Εμείς ούτε υπουργείο Εξωτερικών είμαστε, ούτε δημόσιες σχέσεις κάνουμε. Θα γράψετε τα πάντα!

Καλή συνέχεια σε όλες και όλους!

Πηγή: Pontosnews