Νίκος Μπάμπαλος: “Έχω σχέδιο για την πόλη μου” – Συνέντευξη του Δημάρχου Ηρακλείου

Ο Νίκος Μπάμπαλος θεωρείται από τους μακροβιότερους Δημάρχους της Αττικής. Ασχολείται με την Αυτοδιοίκηση από το 1990 και διεκδικεί με αξιώσεις το Δήμο Ηρακλείου Αττικής για τρίτη συνεχόμενη θητεία. Οι γνωρίζοντες τα Δημοτικά δρώμενα λένε πως αν υπήρχε Πανεπιστήμιο για τη διοίκηση πόλεων, μπορεί να ήταν Πρύτανης.

Είναι πιθανό κάποιος να συμφωνεί ή να διαφωνεί με τις επιλογές του στο Δήμο. Πέρα απ’ αυτό όμως, όλοι του αναγνωρίζουν τη δεξιότητα στο “διοικείν”, που “εστί προβλέπειν”, όπως είπε ο Αλκιβιάδης. Ο Νίκος Μπάμπαλος ξέρει να σχεδιάζει έργα, να διεκδικεί χρηματοδοτήσεις, να πετυχαίνει στόχους, να συνδιαλέγεται με κυβερνητικούς παράγοντες, να προστατεύει μέσω νομικών οδών το συμφέρον των δημοτών του και με απλά λόγια ξέρει να διοικεί και να εκσυγχρονίζει την πόλη του.

“Δήμαρχε, τι διαφορετικό κάνεις από τους άλλους;”

Ο ίδιος μας αφηγήθηκε ένα πρόσφατο περιστατικό, όταν βρέθηκε τυχαία στη Νέα Ιωνία και τον φώναξε κοντά της μία παρέα παλιών του συμμαθητών. “Δήμαρχε, τι διαφορετικό κάνεις από τους άλλους;”, τον ρώτησαν.

“Νομίζω, πως απλά έχω ένα σχέδιο για την πόλη μου, τους είπε. Είναι σπουδαίο να ξέρεις τι θέλεις να κάνεις. Μπορεί κάποιος να διαφωνήσει, να έχει άλλη άποψη, αλλά η ουσία είναι πως ΕΧΩ ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ για την πόλη. Μπορεί σε κάποιους να μην αρέσει, μπορεί κάποιοι να διαφωνούν αλλά δεν μπορεί να μου αμφισβητήσει κανείς πως κάτι προσπαθώ να κάνω στο Ηράκλειο. Κι όχι κάτι εφήμερο και μίζερο. Έχω ένα σχέδιο. Δεν κάνω πράγματα ατάκτως ερριμμένα, πέρα από την όρεξη για δουλειά, πρέπει να αγαπάς τον τόπο και να θέλεις να τον δεις να προοδεύει”.

Το κτήμα Φιξ που απόκτησε ο Δήμος Ηρακλείου με τους σχεδιασμούς του, είναι ένας σύγχρονος άθλος της Αυτοδιοίκησης. Χρειάστηκε επίμονη νομική διεκδίκηση, ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, σεβασμό στο περιβάλλον και σχέδιο για τη σταδιακή μετατροπή του σε Πάρκο Πολιτισμού.

Κτήμα Φιξ: Ένα μικρό “Σταύρος Νιάρχος” στο Ηράκλειο

Η ιστορία του χώρου είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη γνωστή οικογένεια των Βαυαρών Εμπόρων, που έφτιαξε την μπύρα ΦΙΞ στην Ελλάδα. Σήμερα, το Κτήμα Φιξ, ένας πνεύμονας πρασίνου 28 στρεμμάτων, ανήκει πλέον στους κατοίκους του Δήμου Ηρακλείου Αττικής.

“Το όραμα μας είναι να γίνει ένα μικρό “Σταύρος Νιάρχος”. Ένα κέντρο Πολιτισμού στο Ηράκλειο. Η πρόταση μας είναι να σχεδιάσουμε και να συντάξουμε μελέτες για ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, αναστύλωση κτηρίου και αξιοποίηση του για δράσεις πολιτισμού” μας είπε ο Δήμαρχος.

Πράγματι, την ώρα που γράφονταν αυτές οι λέξεις οι εξελίξεις προχωρούσαν: ένα κονδύλι από το πρόγραμμα «ΔΙΑΤΗΡΩ» του Υπουργείου Περιβάλλοντος δεσμεύτηκε για αποκατάσταση της διατηρητέας βίλας και για μελέτες ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου στο κτήμα Φιξ.

Και το σχέδιο του Νίκου Μπάμπαλου δεν σταματά εκεί. “Εκτός από τα έργα ανάπλασης που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ολοκληρώνεται και μια σειρά από μελέτες χρηματοδοτούμενες, όπως η κατασκευή ενός πρότυπου οικολογικού πάρκου στη συμβολή των οδών Κύμης και Πλαπούτα. Ο Δήμος προσπαθεί και όσο και ο Δημότης συνεργάζεται θα συνεχίζουν να υπάρχουν οι συνθήκες για εξέλιξη στην ανθρώπινη πόλη που οραματιστήκαμε και δημιουργούμε μαζί”.

Η ανθρώπινη πόλη του Νίκου Μπάμπαλου

“Ηράκλειο – Ανθρώπινη πόλη” είναι το όνομα του συνδυασμού του Νίκου Μπάμπαλου. Στην παρουσίαση των υποψηφίων του το κλίμα έμοιαζε περισσότερο με γιορτή, παρά με συγκέντρωση που είχε προεκλογικό πρόσημο. Τι σημαίνει όμως για τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αττικής ο όρος “ανθρώπινη πόλη”.

Η ανθρώπινη πόλη του Νίκου Μπάμπαλου

“Μια πόλη με κατοίκους που σε φωνάζουν από το μπαλκόνι για να σε χαιρετήσουν, σε καλούν αυθόρμητα για τσίπουρο, χαμογελούν, κατεβαίνουν κάτω στον δρόμο και σε κερνάνε για τη γέννηση του εγγονιού, απολαμβάνουν μαζί σου τις μυρωδιές του νυχτολούλουδου και του γιασεμιού, εκφράζουν ευγνωμοσύνη. Μία πόλη που οι άνθρωποί της ζητάνε περισσότερα και τότε ο πήχης ανεβαίνει, γιατί δεν μπορείς να σκεφτείς τίποτα διαφορετικό, παρά να ικανοποιήσεις το αίτημα τους, που είναι ίδιο με το δικό σου. Μια ανθρώπινη πόλη”.

Η Λεωφόρος Ηρακλείου αλλάζει

Η επόμενη ερώτηση αφορά τα μελλοντικά του σχέδια για την πόλη: “Τρέχω -λέει ο Δήμαρχος Ηρακλείου- την αναμόρφωση της λεωφόρου Ηρακλείου. Ήδη εγκρίθηκε η τροποποίηση για να κάνουμε ένα δρόμο 15 μέτρων. Η λεωφόρος Ηρακλείου, από την Ιφιγένειας και πάνω, θα γίνει ένας κομβικός εμπορικός δρόμος, που θα δώσει ώθηση στο Ηράκλειο. Με πεζοδρόμια, που δεν έχει σήμερα, με καλώδια της ΔΕΗ υπογειοποιημένα, με αγωγούς ομβρίων και με μία επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Ένα έργο πνοής που θα αλλάξει εικόνα στην περιοχή μας.

Παράλληλα, καταθέτω πρόταση για να φτιάξω το δρόμο που γίνεται η λαϊκή, να την μετακινήσω από εκεί, για να κάνω μία ανάπλαση. Εκεί θα φτιαχτεί χώρος με ποδηλατοδρόμους, υδάτινο στοιχείο, νέα πεζοδρόμια και φωτισμό, ας πούμε ένας χώρος περιπάτου.

Νίκος Μπάμπαλος, δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής

Εκεί που βρίσκεται το 1ο δημοτικό Σχολείο του Ηρακλείου σχεδιάζουμε ένα Πάρκο Ιστορίας και Πολιτισμού. Το σχολείο θα μεταφερθεί και στη θέση του θα δημιουργηθεί ένας χώρος μνήμης. Στη μία πλευρά ενός τοίχου στο χώρο του σχολείου ήταν χαραγμένη η σβάστικα. Εκεί ήταν το φρουραρχείο των Ες-Ες το 1941. Η ζώσα ιστορία της πόλης πρέπει να αναδεικνύεται και να συνεχίζεται. Να παραδίδεται στη νέα γενιά και στις επόμενες. Θα γίνει λοιπόν, ένας χώρος που θα θυμίζει την εθνική αντίσταση και τις μάχες του τόπου μας ενάντια στο Φασισμό.

Έργα ανάπλασης γύρω από το σταθμό ΗΣΑΠ στο Ηράκλειο

“Παράλληλα, προχωρώ, λέει ο Δήμαρχος Ηρακλείου, την υπογειοποίηση στη Μελίνας Μερκούρη, για να απελευθερώσω τις γειτονιές. Η συγκεκριμένη οδός, στο ύψος του Ηλεκτρικού Σταθμού εκτρέπεται μέσα από τις γειτονιές, με αποτέλεσμα να διέρχονται καθημερινά σε αυτούς τους δρόμους περί τα 25.000 αυτοκίνητα -πλην της Λεωφόρου Ηρακλείου”.

Με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να εξομαλυνθεί σημαντικά η κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης, με παράλληλη αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και δημιουργία, μεταξύ άλλων, πεζόδρομων, ποδηλατοδρόμων, αλλά και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας.

Νίκος Μπάμπαλος: Τι έμαθα στο Δήμο Ηρακλείου

Μιλώντας για τη θητεία που ολοκληρώνει στο τέλος του έτους στο Δήμο Ηρακλείου, ο Νίκος Μπάμπαλος περιέγραψε τις ιδιαίτερες συνθήκες αλλά και τις προκλήσεις που έζησε:

“Ήταν μία θητεία δύσκολη, αλλά ωστόσο γοητευτική. Επιτυχημένη, γιατί πήραμε το κτήμα Φιξ και κάναμε ένα όνειρο πραγματικότητα. Πρωτόγνωρη, γιατί αντιμετωπίσαμε τα θέματα της πανδημίας, με ιδιαίτερη αναφορά στα σχολεία και την Τρίτη ηλικία. Προκλητική, γιατί είχε τη δυσκολία να κάνεις πράγματα στην αυτοδιοίκηση, χωρίς να επικαλεστείς τις δυσκολίες ή τις επιπτώσεις από την πανδημία. Άρα ήταν πρόκληση μ’ αυτή την έννοια.

Η πιο δύσκολη εμπειρία της τετραετίας ήταν η προσπάθεια να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας με ένα δημοτικό συμβούλιο που χρειαζόταν συνθέσεις, διαρκή τεκμηρίωση και κοπιώδη προσπάθεια. Νομίζω πως όσο δύσκολο κι αν ήταν, τα καταφέραμε.

Πάντως, η ουσία είναι πως ένας Δήμαρχος και μία δημοτική αρχή, αν δεν πετύχει, δεν του φταίνε ούτε οι παθογένειες του συστήματος, ούτε ο εκλογικός νόμος ούτε οι πολιτικές της Κυβέρνησης. Μας δίνεται και ο χρόνος και οι δυνατότητες πλέον για αυτοτελείς πόρους, μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία, ευρωπαϊκά προγράμματα, Περιφέρεια, Ταμείο Ανάκαμψης κι ακόμα ακόμα και η συνεργασία με τον Ιδιωτικό τομέα που δεν βλάπτει, όταν ωφελεί την πόλη.

Στο μεταξύ, η διαρκής αξιολόγηση της προσπάθειας στο Δήμο, δίνει μία υποδομή σοφίας. Δηλαδή, ακόμη και η διοίκηση του δήμου είναι μία πολύτιμη εμπειρία που δεν αρκεί να τη ζεις απλώς. Πρέπει να την βιώνεις απόλυτα για να γίνεσαι καλύτερος”.

“Να είσαι εντάξει με τον εαυτό σου, για να είσαι εντάξει και με τον κόσμο”

“Υπάρχουν άνθρωποι, που καθημερινά με ανατροφοδοτούν με τον τρόπο τους και την αποδοχή του έργου μας, με αγάπη για την πόλη. Όμως, οι ευχάριστες στιγμές είναι ποσοτικά μικρότερες από τις δυσάρεστες. Ποιοτικά ωστόσο, είναι τεράστιες κι έτσι τα αντισταθμίζουν όλα στο τελικό απολογισμό.

Πιστεύω, ότι ο κόσμος θα κρίνει σύμφωνα με τις ανάγκες του και τις ανάγκες της πόλης. Θα αξιολογήσει πρόσωπα, συμπεριφορές, θα κρίνει χαρακτήρες, θα δει διαδρομές και στο τέλος οι εκλογές θα δούμε ποιόν θα δικαιώσουν. Νομίζω θα πάνε καλά τα πράγματα. Άλλωστε, ένας μήνας έμεινε για να μάθουμε”.

Ολοκληρώνοντας την κουβέντα μας με το Δήμαρχο Ηρακλείου, ζητήσαμε ένα επιμύθιο, ένα “εν κατακλείδι” για τη γνώση, που αποκόμισε. “Έμαθα, μας είπε, πως ο άνθρωπος που ασχολείται με τα κοινά θα πρέπει στο τέλος της μέρας να νιώθει καλά με τον εαυτό του. Είναι προφανές πως δεν μπορείς να ικανοποιείς τους πάντες αλλά αν αυτά που πιστεύεις, αυτά που δεσμεύτηκες να κάνεις κι αυτά που πρέπει να γίνουν, προχωράνε σταδιακά, σου δίνουν μία αίσθηση πληρότητας και ικανοποίησης. Έμαθα λοιπόν, πως είναι πολύ σημαντικό να είσαι εντάξει με τον εαυτό σου για να είσαι εντάξει και με τον κόσμο”.

Συνέντευξη στη Μαριάννα Κορνάρου