Αμετάκλητη απόφαση εξέδωσε ο Άρειος Πάγος για το ιδιοκτησιακό καθεστώς που διέπει τα Τουρκοβούνια.
Σύμφωνα με την απόφαση 747/2022 του Α.Π. τα 242,5 στρέμματα στην περιοχή Τουρκοβουνίων πρέπει να αποδοθούν στο Δημόσιο. Έτσι κλείνει ένας μαραθώνιος κύκλος διεκδικήσεων και αμφισβήτησης της έκτασης αυτής, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης,.
Η Δημοτική Αρχή του κ. Γαλάνη παρουσίασε ένα πλήρη φάκελο, παρεμβαίνοντας για πρώτη φορά στη Δίκη ως Δήμος υπέρ του Δημοσίου και παρέχοντας στο Νομικό Σύμβουλο του Κράτους κρίσιμα έγγραφα και ουσιαστική βοήθεια για την υποστήριξη της υπόθεσης.
Δικαστικός μαραθώνιος 34 ετών
Με την απόφαση αυτή τερματίζεται οριστικώς, μετά από 34 χρόνια, μια δίκη που άρχισε το 1988 με αγωγή που άσκησε το Ελληνικό Δημόσιο κατά της εταιρείας ΚΕΚΡΟΨ Α.Ε. Η απόφαση αυτή έχει μεγάλη σημασία τόσο για τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού όσο και για το σύνολο των κατοίκων του Λεκανοπεδίου της Αττικής, διότι εδώ τερματίζεται κάθε συζήτηση περί ένταξης της έκτασης αυτής στο σχέδιο, αποδίδοντας την στους κατοίκους και διασφαλίζοντας τη Φυσιογνωμία του Ψυχικού και έναν τεράστιο πνεύμονα ανάσας για την πόλη
Τα οικόπεδα του πρώην λατομείου του Παλαιού Ψυχικού, στην περιοχή των Τουρκοβουνίων, αποτέλεσαν αντικείμενο διεκδίκησης από το Δημόσιο ήδη από το μακρινό 1988, δηλαδή πριν από 34 χρόνια!.
Υπενθυμίζεται ότι το 1988 το ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, διεκδικώντας την ιδιοκτησία της επίμαχης έκτασης. Η αγωγή απορρίφθηκε το 1997, αλλά το Δημόσιο άσκησε έφεση, η οποία το 2014 έγινε δεκτή από το Εφετείο Αθηνών.
Με τη σειρά της, η διοίκηση της «Κέκροψ» κατέθεσε αίτηση αναίρεσης της συγκεκριμένης απόφασης ενώπιον του Αρείου Πάγου, που έγινε εντέλει δεκτή το 2018. Ως εκ τούτου, το ζήτημα επανεξετάστηκε στο εφετείο τον προηγούμενο Δεκέμβριο, με το αποτέλεσμα της απόφασης να δικαιώνει και πάλι την εταιρία.
Μέχρι που μόλις στις αρχές Μαΐου εκδόθηκε η τελεσίδικη και αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου, που αποδίδει την έκταση στο Ελληνικό Δημόσιο. Μάλιστα, οι Αρεοπαγίτες επιτάσσουν την άμεση απόδοση του χώρου.
Τουρκοβούνια: Η μεγαλύτερη λοφοσειρά της Αττικής
Είναι η υψηλότερη υψομετρικά και η πλέον εκτεταμένη λοφοσειρά στην κεντρική περιοχή του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Χωρίζει, έτσι, το λεκανοπέδιο σε ανατολικό και δυτικό. Στην αρχαιότητα ονομάζονταν Αγχεσμός, ονομασία που σχετίζεται με το οξύ σχήμα κάποιων κορυφών τους και η οποία αποδίδονταν επίσης στον Λόφο του Στρέφη.
Η παλαιότερη ονομασία της λοφοσειράς ήταν Λυκοβούνια. Το σημερινό όνομα δόθηκε κατά κάποιους επειδή εκεί υπήρχε τουρκικό νεκροταφείο και κατ’ άλλους επειδή εκεί στρατοπέδευαν τα στρατεύματα του Τούρκου Πασά Ομάρ, πριν την απελευθέρωση της Αθήνας. Στους νεότερους χρόνους στα Τουρκοβούνια είχε το λημέρι του ο φοβερός λήσταρχος Κακαράς, εξ ου και η ονομασία της σπηλιάς που υφίσταται εκεί.