e-neaionia

Έρχονται και στη Νέα Ιωνία τα δωρεάν ηλεκτρικά ποδήλατα

Ζήτημα χρόνου είναι να έρθουν και στη Νέα Ιωνία τα δωρεάν ηλεκτρικά ποδήλατα, που οι πολίτες θα χρησιμοποιούν για εύκολες και σύντομες μετακινήσεις. Η σχετική χρηματοδότηση των Δήμων αποδεσμεύεται σταδιακά και ήδη κάποιοι Δήμοι της Αττικής προχωρούν σε αγορά και εγκατάσταση ηλεκτρικών ποδηλάτων, που εντάσονται στη σύγχρονη λογική της μικροκινητικότητας.

Πρόκειται για πρωτοβουλία που αναμένεται να βελτιώσει την καθημερινότητα όσων μετακινούνται εντός πολεως, προωθώντας τις «πράσινες» μετακινήσεις.

Παράλληλα, τα ηλεκτρικά ποδήλατα αναμένεται να συνδράμουν στη διευκόλυνση των υπολοίπων μέσων μαζικής μεταφοράς, τον περιορισμό της κίνησης στην πόλη, αλλά και τον μετριασμό της μόλυνσης του περιβάλλοντος και του θορύβου.

Ποιά είναι η διαδικασία για τη χρήση ηλεκτρικών ποδηλάτων

Το ηλεκτρονικό σύστημα που θα ορίσει κάθε Δήμος θα επιτρέπει την αυτόματη μίσθωση ηλεκτρικών ποδηλάτων, χωρίς παρουσία προσωπικού αλλά με προκράτηση. Ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να κλείσει ηλεκτρονικά τη μίσθωση του ποδηλάτου για συγκεκριμένη ώρα.
Θα μπορεί να το παραλαμβάνει και να το επιστρέφει, από συγκεκριμένους σταθμούς ενοικίασης και αυτόματης φόρτισης, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν θέσεις κλειδώματος/φόρτισης. Ο Δήμος θα ορίσει τα σημεία που θα γίνουν σταθμοί φόρτισης και παραλαβής.

Η συγκεκριμένη δράση χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για την πράξη «Βιώσιμη μικροκινητικότητα μέσω συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων σε Δήμους της Χώρας, με δικαιούχους τους εξής δήμους:
Αγίας Βαρβάρας, Αγίας Παρασκευής, Αγίου Δημητρίου, Αιγάλεω, Αλίμου, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Βύρωνος, Γαλατσίου, Γλυφάδας, Ζωγράφου, Ηλιοπούλεως, Ηρακλείου, Ιλίου, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μεταμορφώσεως, Νέας Ιωνίας, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, Περιστερίου, Πετρουπόλεως, Χαϊδαρίου, Χαλανδρίου, Κορυδαλλού, Περάματος, Δάφνης – Υμηττού, Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Κηφισίας, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Φιλοθέης – Ψυχικού, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Μοσχάτου – Ταύρου, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη.
Θεσσαλονίκη: Καλαμαριάς, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Πυλαίας – Χορτιάτη. Η συνολική Δημόσια Δαπάνη της Πράξης ανέρχεται σε 16.601.515,96 ευρώ.