Μικροκινητικότητα: Το concept που μας κάνει τη …ζωή πατίνι

Η ΜΙκροκινητικότητα είναι ένα από τα βασικά “συστατικά” των λεγόμενων Έξυπνων πόλεων. Προϋποθέτει ένα ικανοποιητικό δίκτυο Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και φιλοδοξεί να απαλλάξει τις ζωές μας από το καθημερινό άγχος των μετακινήσεων με αυτοκίνητο. Κυρίως, αναφέρεται σε πόλεις που έχουν κορεστεί από πλευράς κίνησης τροχοφόρων οχημάτων, όπως είναι η Αθήνα.
Στόχος είναι η χρήση οικολογικών μέσων (ηλεκτρικά πατίνια, ποδήλατα, επαναφορτιζόμενα μικροοχήματα) για να γεφυρώσουμε διαδρομές, συμπληρώνοντας τις μετακινήσεις μας με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η Μικροκινητικότητα ως βιώσιμη ανάπτυξη

Η Μικροκινητικότητα θεωρείται το “μέλλον” της αστικής μετακίνησης. Μάλιστα, πρόσφατα ψηφίστηκε και στη χώρα μας το σχετικό νομοσχέδιο, που αναφέρεται στους κανόνες της. Σε άλλες Ευρωπαϊκές Μητροπόλεις, όπως το Παρίσι, οι ιθύνοντες θεσπίζουν χαμηλά όρια ταχύτητας (30-50 χλμ./ανά ώρα) για να στρέψουν άμεσα τον κόσμο στη Μικροκινητικότητα.
Οι συγκοινωνιολόγοι, που είναι οι βασικοί εμπνευστές της, κατανοούν πως το μέλλον των πόλεων απειλείται πλέον από τους ρύπους των εκατομμυρίων αυτοκινήτων, που αυξάνονται διαρκώς και αυξάνουν αντίστοιχα την πίεση που ασκούν στα νεύρα όλων μας. Οι μετακινήσεις με Ι.Χ. πέρα από τη ρύπανση που προκαλούν είναι και κοστοβόρα ασύμφορες. Καταναλώνουν πόρους του πλανήτη (πετρέλαιο, αέριο) την ώρα που τα φυσικά αποθέματα μειώνονται δραματικά. Παράλληλα, κοστίζουν σε επενδύσεις για διανοίξεις νέων δρόμων, διαπλατύνσεις υπαρχόντων, δημιουργία χώρων στάθμευσης και κυρίως κοστίζουν σε καθημερινό άγχος.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 201116170740_%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%B9-4.jpg


Ειδάλλως θα μου ήταν δύσκολο να πάρω την απόφαση για την επένδυση αυτή, που άγγιζε τα 400 ευρώ, για ένα όχημα που δεν γνώριζα αν θα με καλύψει. Η ευκολία με την οποία έκανα τις ίδιες διαδρομές, ξεκούραστα και με μηδαμινό κόστος, με έκανε να μην κοιτάξω ποτέ πίσω. Η ηλεκτροκίνηση με κέρδισε από την πρώτη στιγμή και η μικροκινητικότητα έγινε concept… ζωής. Μετά από σχεδόν 6.000 Km στους δρόμους της Αθήνας τα τελευταία 2,5 χρόνια, με ηλεκτρικό πατίνι και ηλεκτρικό ποδήλατο, μπορώ να πω με βεβαιότητα πως η μικροκινητικότητα είναι η μόνη λύση για τα ταλαιπωρημένα αστικά κέντρα. Ελαφριά, ηλεκτρικά οχήματα που δεν παράγουν ρύπους, κοστίζουν ελάχιστα cents για να επαναφορτιστούν και κινούνται με ταχύτητες έως 25, το πολύ 30 Km/h (στις κατηφόρες).

Το “μάθημα” της Πανδημίας

ΟΙ εικόνες των άδειων πόλεων της καραντίνας λόγω Covid-19, τείνουν να ξεθωριάσουν πια στη μνήμη μας αλλά ο πλανήτης πήρε μία μικρή “ανάσα” από τους ρύπους των οχημάτων, Και στο μικρόκοσμο της καθημερινότητας όλων μας δεν “έλειψε” καθόλου το μποτιλιάρισμα και η ασφυξία των δρόμων. Έτσι το πρόσφατο πανδημικό μάθημα, “έσπρωξε” τις εξελίξεις και στο μέτωπο της μικροκινητικότητας.
Το ηλεκτρικό πατίνι, το ποδήλατο ή το χαμηλής ταχύτητας ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης κυκλοφορούν ήδη ανάμεσά μας και …δείχνουν το δρόμο της απεξάρτησης από τα μποτιλιαρίσματα και τους οδηγικούς εκνευρισμούς.

Τα οχήματα αυτά περνάνε δίπλα μας, ανάμεσα σε φορτηγά και σταθμευμένα οχήματα που μπλοκάρουν το δρόμο, εκεί που ακόμα και τα «μηχανάκια» σταματούν. Οι μικρές ταχύτητες ελαχιστοποιούν την πιθανότητα ατυχήματος ενώ οι νέες συνθήκες επιτρέπουν συνδυασμούς με τα ΜΜΜ (κυρίως σταθερής τροχιάς, π.χ. μετρό, ηλεκτρικό κ.λπ.)

Concept που μας κάνει τη …ζωή πατίνι

Όπως κάθε νέα τάση, έτσι και η μικροκινητικότητα μέχρι να βρει ρυθμό, την έχει την ταλαιπωρία της. Παράδειγμα τρανό, το άγχος που εμφανίζεται όταν «καθυστερείς» τους οδηγούς που σε ακολουθούν, αφού κινείσαι με 25 Km/h σε δρόμους με μεγαλύτερα όρια . Κατά τα λοιπά, προβλημα είναι επίσης οι συχνές λακκούβες των δρόμων ή οι ανωμαλίες στο οδόστρωμα, που χρειάζονται προσοχή.

Στο νέο concept “Θα σου κάνω τη ζωή …πατίνι” καλό επίσης είναι να θυμάται ο μετακινούμενος πως θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον καιρό (ήλιος, βροχή, κρύο) και με το καυσαέριο των προπορευόμενων οχημάτων. Επίσης, με την ενδεχόμενη απροσεξία των οδηγών αυτοκινήτων, που δεν έχουν ακόμη μάθει να κινούνται πλάι σε πατίνια, ποδήλατα και μέσα με χαμηλές ταχύτητες.


Παρά ταύτα, τα ωφέλη υπερτερούν. Η μικροκινητικότητα είναι η μόνη λύση για βιώσιμες μετακινήσεις στο κοντινό μας μέλλον. Οδηγεί σε πόλεις με καλοφτιαγμένους δρόμους, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι θα κυκλοφορούν με ΕΠΗΟ (Ελαφρύ Προσωπικό Ηλεκτροκίνητο Όχημα)!

Διαβάστε επίσης: