Άκης Πετρετζίκης: Ο σεφ που δε φοβάται να λερωθεί – To “λουκέτο” στα Kitchen Lab και η νέα προσπάθεια

Ο Άκης Πετρετζίκης είναι ο μάστερ σεφ που τελικά …δε φοβάται να λερωθεί. Τολμά, δοκιμάζει “συνταγές επιτυχίας” κι αν αποτύχουν, φτιάχνει ακούραστα νέο μίγμα. Γιατί έτσι ανοίγουν οι νέοι δρόμοι. Κάποιος πρέπει να κόψει τα βάτα.

Ο Άκης, θα μπορούσε κάλλιστα, να είναι ο λατρεμένος μπόμπιρας της “Πολίτικης Κουζίνας του Τάσου Μπουλμέτη. Σε ανύποπτο χρόνο ο ίδιος αφηγήθηκε αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία, γεμάτες μυρωδιές και λαχταριστές εικόνες.

Τέλη δεκαετίας του ‘80, λίγο πριν το Πάσχα σε ένα μεσοαστικό σπίτι της Θεσσαλονίκης, όταν ένας 5χρονος πιτσιρικάς, εισέρχεται στην κουζίνα, όπου η γιαγιά του ετοιμάζει τα τσουρέκια. Ο μικρός Γεώργιος-Ευλάμπιος -κατά κόσμον Άκης Πετρετζίκης– είναι συνεπαρμένος από τη μυρωδιά που αφήνει το μαχλέπι και δεν αφήνει από τα μάτια του τα τσουρέκια που φουρνίζονται.

Χρόνια μετά αυτή η ανάμνηση συντροφεύει ακόμη τον πιο ταλαντούχο εμπορικά σεφ της γενιάς του, έστω και αν μετά από αρκετούς θριάμβους βιώνει τα τελευταία 24ωρα ένα επιχειρηματικό «Βατερλό» από αυτά που σίγουρα δεν μας είχε συνηθίσει. Το λουκέτο στην εταιρία του Kitchen Lab, μετά από πέντε χρόνια λειτουργίας, είναι αναμφίβολα ένα πλήγμα στο επιτυχημένο story του πιο εμπορικού σεφ των τελευταίων ετών.

Αυτού, που βγήκε με φόρα ως νικητής του πρώτου Ελληνικού Master Chef το 2010, ως ένας πολύ ταλαντούχος μάγειρας, για να εξελιχθεί σε ένα άκρως εμπορικό brand name με δικές του εκπομπές στην τηλεόραση, δεκάδες συνεργασίες και χορηγίες.

Πριν γίνει αυτό, ο μικρός Άκης ήθελε να είναι συνέχεια σε ένα μέρος, που τα αγόρια μπαίνουν συνήθως μόνο για να φάνε. «Θυμάμαι να τρυπώνω στην κουζίνα την ώρα που η γιαγιά μου ζύμωνε τσουρέκια και να την παρακολουθώ» είχε δηλώσει σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από τρία χρόνια επισημαίνοντας: «Φυσικά μετά τα τσάκιζα. Κανείς δεν μπορούσε να αντισταθεί σε αυτά τα τσουρέκια». Ούτε αυτός μπορεί να αντισταθεί στην έλξη που νιώθει για τις κουτάλες, τις κατσαρόλες και τις φωτιές.

Μέχρι τα 16 του χρόνια ασχολείται στην οικογενειακή επιχείρηση και εκτός από την μαγειρική παθιάζεται με την φωτογραφία και ονειρεύεται να κάνει ταξίδια. Το 2002 κατεβαίνει στην Αθήνα, όχι για να ασχοληθεί με το πάθος του, αλλά για να σπουδάσει Λογιστική στο ΤΕΙ Αθήνας, κάτι που δεν τον τρελαίνει.

Άκης Πετρετζίκης: Ο σεφ που δε φοβάται να λερωθεί

Είναι 18 χρονών, βγαίνει αρκετά, κάνει παρέες αλλά δεν πεθαίνει να μάθει «τι λένε τα κομπιούτερ και οι αριθμοί» γι’ αυτό τέσσερα χρόνια μετά αρχίζει να παρακολουθεί μαθήματα στη Le Μonde, ενώ παράλληλα χρίζεται πτυχιούχος λογιστής, αφού η άποψη του είναι ότι όταν αρχίζεις κάτι πρέπει να το τελειώνεις.

Πιθανόν να μην έχει ξεχάσει το καλοκαίρι του 2004, όταν ένα πρωινό, βγαίνει από το πλοίο στο λιμάνι της Μυκόνου και λούζεται από το εκτυφλωτικό λευκό των σπιτιών της Χώρας. Μόνο που δεν έχει πάει για διακοπές, αλλά για να μαγειρέψει επαγγελματικά πλέον, αφού δουλεύει όλη τη σεζόν σαν σεφ στο Mykonian Ambassador Relais & Chateau και τον Σεπτέμβριο επιστρέφει στην Αθήνα για να δουλέψει σε εστιατόριο της πόλης.

Άκης Πετρετζίκης: Ο σεφ που δε φοβάται να λερωθεί

Τον Φεβρουάριο του 2005 «βουτάει» στις κουζίνες ξενοδοχείου στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης και μόλις τελειώνει το καλοκαίρι στήνει το μενού στην παμπ James Joyce στην Αθήνα.

Ξέρει ότι πλέον δεν θα γίνει ποτέ λογιστής, γιατί κουβαλάει αυτή τη δημιουργική τρέλα ενός ταλαντούχου μάγειρα και όχι την ψυχρή νοοτροπία ενός λογιστή, λόγος ικανός να αναζητάει νέες προκλήσεις. Θα τις βρει στην Αγγλία, όπου μετακομίζει για να εργαστεί μακριά από το ασφαλές περιβάλλον της Ελλάδας με τις όποιες γνωριμίες και αρχικά προσλαμβάνεται στο εστιατόριο «Havana» που είναι στο Μπράιτον.

Ακολουθεί το ξενοδοχείο «Goring» όπου μαγειρεύει με την ιδιότητα του Chef de Partie για δύο χρόνια- από το 2008 μέχρι το 2010-όταν και επιστρέφει στην Ελλάδα για να λάβει μέρος στο πρώτο Ελληνικό Master Chef. Θα ξεχωρίσει γρήγορα μαζί με τον Γιάννη Αποστολάκη τον οποίο θα νικήσει σε έναν συγκλονιστικό τελικό, στις λεπτομέρειες και έκτοτε η διαδρομή του θα είναι ιλιγγιώδης.

Άκης Πετρετζίκης: Η ιλιγγιώδης πορεία

«Η μαγειρική είναι η ζωή μου» έχει πει, συμπληρώνοντας παράλληλα σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Lifo: «Έχω κάνει το όνειρό μου πραγματικότητα διαφυλάσσοντας στοιχεία του χαρακτήρα μου, τα οποία εύκολα θα μπορούσαν να έχουν αλλοιωθεί».

Κάποιοι μπορεί να διαφωνούν με τα λεγόμενα του, αλλά το τρελό success story του δεν άφησε και πολλά περιθώρια αμφιβολιών, αφού πολύ γρήγορα ο νεαρός σεφ συζητιόταν παντού. Η παρουσία του στην τηλεόραση ήταν μόνο η αρχή για τον πιο εμπορικό και εύπεπτο σεφ, αφού πολύ σύντομα έρχεται το δικό του κανάλι στο YouTube.

Άκης Πετρετζίκης: Ο σεφ που δε φοβάται να λερωθεί

Λάτρεψε τα social media και τον λάτρεψαν κι αυτά, αφού τα χρησιμοποίησε πολύ, ενώ οι γυναίκες πίνουν νερό στο όνομά του για τις συνταγές που ανεβάζει, οι οποίες είναι εύκολες να γίνουν. Η διαδικτυακή εκπομπή του Kitchen Lab, σαρώνει, όπως και όλα τα τηλεοπτικά του project σαν τα «Καν’ το όπως ο Άκης», «Μια βαλίτσα γεύσεις» κ.α.

Αναπόφευκτα θα έρθουν και τα μαγαζιά, τρία τον αριθμό που λανσάρονται ως Kitchen Lab τα δύο και Burger Ap το άλλο σε Σύνταγμα, Γλυφάδα και Αγία Παρασκευή, ενώ από εκεί που δούλευε με τέσσερα άτομα, κουμαντάρει πλέον μια μπριγάδα εκατόν πενήντα δύο ατόμων.

Ο Άκης θα παραμείνει ένας γοητευτικός εργένης μέχρι το 2020, όταν γνωρίζει την Κωνσταντίνα Παπαμιχαήλ που θα του χαρίσει ένα γιο και μια κόρη, που θα συμπληρώσουν ιδανικά την ευτυχία του ζεύγους.

Άκης Πετρετζίκης: Ο σεφ που δε φοβάται να λερωθεί

Οι συνεργασίες διαδέχονται η μια την άλλη, όπως και οι χορηγίες σε έναν άκρως εμπορικό σεφ που μιλώντας για την ζωή του επισήμανε: «Έκανα αυτό που αγαπώ επάγγελμα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο πράγμα από αυτό. Εντάξει, δεν είναι όλα ρόδινα, υπάρχουν και μέρες που γκρινιάζω…».

Οι τελευταίες ημέρες δεν είναι βέβαιο αν είναι καλές, αφού έπειτα από πέντε χρόνια λειτουργίας η εταιρεία του Kitchen Lab κατέβασε ρολά και τα μαγαζιά του έκλεισαν, αποδεικνύοντας ότι όσο ταλέντο κι αν έχεις θα έρθει η στιγμή που θα κάψεις το φαγητό. 

Ίσως για μια άλλη δημιουργία, αφού το νέο εγχείρημα του λέγεται «Ακis Petretzikis Hub», μια εταιρεία με έδρα το δήμο Παλλήνης που ιδρύθηκε πριν από ένα μήνα, με μετοχικό κεφάλαιο ύψους 530.000 ευρώ και αντικείμενο τις τηλεοπτικές παραγωγές

Πηγή: Newmoney