Υπάρχει ενεργό ρήγμα στην Καλογρέζα; Τι λένε οι σεισμολόγοι

Υπάρχει σεισμικό ρήγμα στην Καλογρέζα; Τι σημαίνει ο πρόσφατος σεισμός που καταγράφηκε στο ΟΑΚΑ; Η σεισμική δόνηση που συνέβη στις 25 Οκτωβρίου, μπορεί να είχε μικρή ένταση, έγινε όμως ιδιαίτερα αισθητή στην περιοχή μας και προκάλεσε μεγάλη ανησυχία, λόγω βοής και διάρκειας.

Το φαινόμενο αποδείχτηκε τοπικό, αφού ο σεισμός ταρακούνησε ουσιαστικά μόνο τη Νέα Ιωνία και οι ιθύνοντες επιφυλάχθηκαν να το μελετήσουν. Με αφορμή το γεγονός του πρόσφατου σεισμού 4 σεισμολόγοι μιλούν σήμερα για τις αιτίες του και το ρήγμα της Καλογρέζας στο Newsbomb

Άκης Τσελέντης: Η ακολουθία στην Καλογρέζα δεν εμπνέει ανησυχία

Για μία μικροσεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται εδώ και έναν χρόνο και μέχρι στιγμής δεν εμπνέει ανησυχία έκανε λόγο ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης.

«Στην Καλογρέζα παρατηρούμε εδώ και έναν χρόνο μία μικροσεισμική δραστηριότητα. Πέρυσι τον Σεπτέμβριο είχαμε έναν σεισμό 3,5 Ρίχτερ, ενώ πρόσφατα είχαμε έναν 2,5 Ρίχτερ. Αλλά έχουμε και εκατοντάδες σεισμούς κάτω του 1,5 Ρίχτερ που δεν γίνονται αισθητοί. Δεν ξέρουμε αν υπάρχει ενεργό ρήγμα στην περιοχή αλλά πρέπει να προσέξουμε μήπως κάποιος μικροσεισμός προκαλέσει ζημιά σε κτήρια. Η Πάρνηθα έχει εξαντλήσει το σεισμικό δυναμικό έτσι δεν κινδυνεύει η Αθήνα» ανέφερε.

Ωστόσο ο κ. Τσελέντης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά στο δίκτυο παροχής φυσικού αερίου το οποίο, όπως επεσήμανε, πρέπει να θωρακιστεί καλύτερα.

«Αυτό όμως που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν είναι ότι η Αθήνα είναι μία πυκνοκατοικημένη περιοχή με μεγάλο δίκτυο φυσικού αερίου. Φανταστείτε τι έχει να γίνει σε μία περιοχή όπως για παράδειγμα την Κυψέλη αν υπάρχει αστοχία στο δίκτυο φυσικού αερίου από κάποια δόνηση.

Στις εγκαταστάσεις από το δίκτυο προς τις οικίες έχω παρατηρήσει πως δεν πληρούνται οι απαιτούμενες προδιαγραφές ασφαλείας. Θα πρέπει να τοποθετηθούν ειδικές αντισεισμικές βαλβίδες που είναι χαμηλού κόστους οι οποίες αν η επιτάχυνση ενός σεισμού ξεπεράσει ένα όριο σταματούν αυτόματα την παροχή αερίου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ευθύμιος Λέκκας: Φυσιολογική δραστηριότητα στην Καλογρέζα

Ιδιαίτερα καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε πως η δραστηριότητα που καταγράφεται είναι απολύτως φυσιολογική.

«Πρόκειται για μία μικροσεισμική φυσιολογική δραστηριότητα. Δεν πρόκειται για προμηνύματα και σημάδια. Φυσικά δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακριβώς το τι θα γίνει, αναλύουμε τα δεδομένα. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να κατασκευάζονται κτήρια κατάλληλα για την κάθε περιοχή, ανάλογα με το ιστορικό των σεισμών που εμφανίζει ανά περιόδους, έτσι ώστε να είναι διασφαλισμένη η ασφάλεια των πολιτών» επεσήμανε .

Γεράσιμος Χουλιάρας: Πρόκειται για μικροσεισμικές και όχι προσεισμικές ακολουθίες

Για μικροσεισμικές και όχι προσεισμικές ακολουθίες έκανε λόγο ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας.

«Ο σεισμός που έγινε στην Αθήνα δεν έχει χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας. Στην Αττική υπάρχουν ρήγματα τα οποία κατά καιρούς δίνουν σεισμούς και θα ξαναδώσουν. Δεν εμπνέει ανησυχία το φαινόμενο. Δείτε για παράδειγμα την Ναύπακτο όπου συνεχίζονται οι μικροσεισμικές ακολουθίες χωρίς να έχει γίνει μεγάλος σεισμός» τόνισε.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για επερχόμενο μεγάλο σεισμό

Στην ίδια γραμμή ήταν και οι δηλώσεις του σεισμολόγου Γεράσιμου Παπαδόπουλου, ο οποίος μιλώντας στο Newsbomb.gr σημείωσε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη για επερχόμενο μεγάλο σεισμό.

«Παρατηρείται μία φυσιολογική μικροσεισμική δραστηριότητα. Δεν προκύπτει καμία ένδειξη για επερχόμενο μεγάλο σεισμό. Πρόκειται για δονήσεις στο πεδίο του φυσιολογικού. Δεν είναι κάτι που περνά την κόκκινη γραμμή κινδύνου» εξήγησε.