Τέλος εποχής: Άρση των μέτρων κατά Covid 19 που ίσχυσαν για τρία χρόνια σε όλο τον κόσμο

Τέλος εποχής για τα μέτρα περιορισμού μετακινήσεων και την υποχρεωτική χρήση μάσκας, λόγω Covid 19

Την άρση των μέτρων που επιβλήθηκαν έναντι της Covid 19 με εξαίρεση στις δημόσιες και ιδιωτικές υγειονομικές δομές και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, εισηγήθηκε στην Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που συνεδρίασε χθες, το υπουργείο Υγείας και η εισήγηση έγινε αποδεκτή από την Επιτροπή και αναμένεται η άρση των μέτρων, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Παραμένει ωστόσο η ανάγκη προστασίας ευάλωτων ομάδων έναντι της Covid-19 και για το λόγο αυτό συνιστάται η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, ο επικαιροποιημένος εμβολιασμός και η λήψη αντιικής θεραπείας για όσους νοσούν», τόνισε ο υπουργός.

Τέλος η μάσκα και στα Μέσα Μεταφοράς

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι πλέον δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ούτε απαιτείται πλέον για τους ανεμβολίαστους ή μη πλήρως εμβολιασμένους εργαζομένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (πλην των επαγγελματιών υγείας) να έχουν αρνητικό rapid test στο οποίο υποβάλλονται μία φορά την εβδομάδα προκειμένου να μπορούν να εργαστούν.

Αυτή η υποχρέωση παραμένει για το ανεμβολίαστο προσωπικό νοσοκομείων, κλινικών, κέντρων υγείας, ιατρείων, διαγνωστικών κέντρων και κέντρων αποκατάστασης, όπως και τις δομές φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων (δύο rapid tests εβδομαδιαίως). Παραμένει επίσης η υποχρεωτική χρήση μάσκας για συνολικά το προσωπικό, τους ασθενείς και τους επισκέπτες, καθώς και τα μέτρα που προβλέπονται με διαγνωστικούς ελέγχους στους χρήστες υπηρεσιών υγείας πριν από επεμβατικές πράξεις, ειδικές εξετάσεις και εισαγωγή για νοσηλεία.

Τρία χρόνια μέτρα κατά Covid 19

Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα μέτρα αποφυγής της διασποράς της COVID-19 επιβλήθηκαν τον Μάρτιο του 2020, με πρώτο ουσιαστικό την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Ακολούθησαν η αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, το κλείσιμο κλειστών δημόσιων χώρων και ο περιορισμός της κυκλοφορίας με τα SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις. Το καλοκαίρι του 2020 μπήκε στη ζωή μας και η υποχρέωση της χρήσης μάσκας.