Ο σπουδαίος ποιητής και χρονικογράφος Τάκης Σινόπουλος, γεννήθηκε το 1917 στο χωριό Αγουλινίτσα της Ηλείας και πέθανε ξαφνικά, ανήμερα του Πάσχα, στις 25 Απριλίου 1981, στον Πύργο όπου βρισκόταν, σε ηλικία 64 ετών.
Στον Πύργο ο Σινόπουλος πέρασε τα μαθητικά του χρόνια και το 1934 έφυγε για την Αθήνα για να σπουδάσει ιατρική. Την πρώτη του εμφάνιση στο χώρο της λογοτεχνίας πραγματοποίησε το 1934 με τη δημοσίευση του ποιήματος «Προδοσία» και του διηγήματος «Η εκδίκηση ενός ταπεινού» στην εφημερίδα του Πύργου «Νέα Ημέρα» με το ψευδώνυμο Αργυρός Ρουμπάνης, ενώ η πρώτη του ποιητική συλλογή είχε τίτλο «Μεταίχμιο» και εκδόθηκε το 1951. Το πρώτο ποίημα της συλλογής αυτής, «Ελπήνωρ», γράφτηκε το 1944.
Πρωτοποριακή μορφή της «γενιάς του ‘50», ο Σινόπουλος στη διάρκεια της δημιουργικής του πορείας έδωσε μια σειρά ποιητικών συλλογών, δοκιμίων και βιβλιοκριτικών, που χαρακτήρισαν την πνευματική ζωή της χώρας τα μεταπολεμικά χρόνια. Κατεξοχήν τραγικός ποιητής, η ανάδειξη του τραγικού «στιγματίζει» όλη την ποίησή του, η δραματικότητα, η φθορά, ο θάνατος, η οδύνη και η αποξένωση, ενσαρκώνοντας τα τραγικά ιστορικά γεγονότα του τα οποία βίωσε (δικτατορία Μεταξά, πόλεμος-κατοχή, εμφύλιος, δικτατορία 1967, πραξικόπημα-εισβολή στην Κύπρο).
Με αφορμή την ημερομηνία θανάτου του, δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ το ντοκιμαντέρ:
ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΠΟΙ
Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΑΚΗΣ ΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ (1917-1981)
Το ντοκιμαντέρ εξετάζει το στοιχείο της εντοπιότητας στην ποίηση του Τάκη Σινόπουλου και τη σύνδεσή της με τη βιωμένη εμπειρία του ποιητή στον τόπο όπου μεγάλωσε. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο φυσικό τοπίο της Ηλείας και την επαρχία της Γορτυνίας, και συγκεκριμένα στα ποτάμια, σημείο αναφοράς στην ποίησή του, που συνδέονται με τις εμπειρίες των παιδικών του χρόνων. Ο ίδιος ο ποιητής συνδέει το στοιχείο της συνεχούς ροής με την ιδιοσυγκρασία του και αυτοπροσδιορίζεται «στεριανός, ενδοχωριακός ποιητής».
Εξετάζεται, επίσης, η σχέση του ποιητικού λόγου με τη γενέθλια πόλη του, τον Πύργο Ηλείας, και με τον τόπο διαμονής του, τον Περισσό. Για τον ποιητή μιλούν οι φίλοι του ομότεχνοί του Γιώργης Παυλόπουλος και Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος και ο γιατρός λογοτέχνης Βάσος Βογιατζόγλου.
Το ντοκιμαντέρ χωρίζεται σε τρία μέρη: α) “O Πύργος, τα ποτάμια”. Ο Σινόπουλος μιλάει για τη γενέθλια πόλη και το φυσικό στοιχείο στην ποίηση. β) “Ο Περισσός, το Δείπνο των νεκρών”. Εδώ, από αρχειακή ηχογράφηση γίνεται ανάγνωση του «Νεκρόδειπνου» από τον Τάκη Σινόπουλο και τον πεζογράφο Ηλία Παπαδημητρακόπουλο.
Οι εικόνες που πλαισιώνουν την ανάγνωση επεξεργασμένες από ηλεκτρονική κονσόλα δίνουν με δραστικό τρόπο την οδύνη του ποίηματος. γ) “Νυχτολόγιο-θάνατος”. Περιγράφονται οι τελευταίες στιγμές του ποιητή, ενώ ο Η. Παπαδημητρακόπουλος διαβάζει απόσπασμα από το τελευταίο βιβλίο του Σινόπουλου «Νυχτολόγιο».
Ο συγγραφέας Βάσος Βογιατζόγλου μιλά για τη γνωριμία του με τον ποιητή το 1954 και περιγράφει στοιχεία της προσωπικότητάς του. Κάνει λόγο για τη σχέση του Σινόπουλου με τη Νέα Ιωνία περιοχή που εγκαταστάθηκε το 1949 όταν διορίστηκε γιατρός του ΙΚΑ στο Ιατρείο του Περισσού, και χώρος που έδρασε λογοτεχνικά μέχρι το θάνατό του το 1981.
Διαβάζονται στίχοι από τα ποιήματα: «Ο Οδυσσέας στο ποτάμι», «Περίπου Βιογραφία» «Νυχτολόγιο – ο θάνατος», «Από καιρό», «Μοναχικός περίπατος στην πολιτεία», και με τη φωνή του ποιητή τα ποιήματα «Ντοάνα», «Νεκρόδειπνος» (1972).
Τα ποίηματα διαβάζουν οι: Γιώργης Παυλόπουλος, Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος, Νίκος Ι. Χουρδάκης και Κώστας Χριστοφιλόπουλος. Τα κινηματογραφικά αποσπάσματα προέρχονται από την εκπομπή ΕΠΙΛΟΓΗ των Γιώργου Εμιρζά και Γιώργου Γαλάντη. Περιλαμβάνονται πλάνα από το γραφείο του στο σπίτι της Νέας Ιωνίας καθώς και φωτογραφικό υλικό.
Έτος παραγωγής: 1995
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 17/5/1996
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Κώστας Χριστοφιλόπουλος και Νίκος Ι. Χουρδάκης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βαγγέλης Πουλής
Πηγή: ΕΡΤ