Συλλογή υπογραφών σε Φιλοθέη και Ψυχικό για την προστασία του πολεοδομικού κεκτημένου

Συλλογή υπογραφών σε Φιλοθέη και Ψυχικό

Μία ιδιαίτερη πρωτοβουλία πήρε ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού, που αντανακλά τη σπάνια σύμπνοια προηγούμενων και νυν διοικήσεων ενός Δήμου, με κεντρικό διακύβευμα να μην αλλάξουν οι χρήσεις γης, να προστατευθεί το πολεοδομικό κεκτημένο και να μην αλλοιωθεί η ιδιαίτερη φυσιογνωμία της περιοχής.

Ειδικότερα, εκπρόσωποι του Δήμου συναντήθηκαν προ ημερών με τον Υφυπουργό Χωροταξίας κ. Ν. Ταγαρά. Του έθεσαν επιτακτικά το ζήτημα των πολυόροφων κτηρίων που ξεφυτρώνουν στο ιστορικό Προάστιο, και του δήλωσαν πως ο Δήμος είναι κατηγορηματικά αντίθετος.

Φιλοθέη και Ψυχικό: Προάσπιση της φυσιογνωμίας του προαστίου

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού Δημήτρης Γαλάνης και η νυν και η πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Αλεξοπούλου και Κλαίρη Σινανιώτη. Στη διάρκεια της συνάντησης επιδόθηκε στον Υφυπουργό επιστολή, η οποία έχει την υπογραφή τόσο του νυν Δημάρχου κ. Γαλάνη όσο και των πρώην Δημάρχων του Δήμου, που διαχρονικά αντιτίθενται σε ό,τι αλλοιώνει την φυσιογνωμία του προαστίου.

Επίσης τονίστηκε ότι ο Δήμος διαχρονικά αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσπάθεια να αλλάξουν οι χρήσεις γης επί του κεντρικού οδικού δικτύου.

“Η προσπάθεια όλων μας να προστατευτούν οι κηπουπόλεις και η ιδιαίτερη φυσιογνωμία του Δήμου μας θα συνεχιστεί και στην προσπάθεια αυτή θα είμαστε όλοι μια γροθιά” σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου.

Ανοιχτό κάλεσμα στους δημότες για να υπογράψουν

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Δήμος αναφέρει:

Καλούνται οι Δημότες και οι Κάτοικοι του Δήμου μας να προσέλθουν και αυτή την εβδομάδα για την συλλογή υπογραφών στην επιστολή που θα απευθύνεται στον Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ν. Ταγαρά και αφορά στην προστασία της φυσιογνωμίας του Δήμου μας!

Στα παρακάτω σημεία:

  • Δημοτικό κτήριο της Ά Πλατείας του Ψυχικού (πρώην Blue Bell), (ώρες 08:00 – 14:00)
  • Στο σπιτάκι που βρίσκεται στον λόφο του τέννις της Φιλοθέης επί της οδού Καλλιγά 74 ΔΗΚΕΦΙΨ, (πρώην κέντρο Νεότητος) και στην γραμματεία του τέννις (ώρες 09:00 – 21:00) 
  • στο ισόγειο του Δημοτικού Καταστήματος Νέου Ψυχικού επί της οδού Τερτσέτη 44 (ώρες 08:00 – 15:00)
  • στην καφετέρια του Αθλητικού Κέντρου Ν. Ψυχικού (ώρες 09:00 – 21:00)

Η επιστολή έχει ως εξής:

“Κύριε Υπουργέ,

Οι υπογράφοντες την παρούσα επιστολή, κάτοικοι του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού, ο οποίος διέπεται από ειδικό πολεοδομικό καθεστώς, χάρη στο οποίο διατηρεί μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία μέχρι σήμερα και αποτελεί περιζήτητη περιοχή κατοικίας, με σκοπό την προστασία του πολεοδομικού κεκτημένου και της οικιστικής φυσιογνωμίας του ως κηπούπολης, ζητούμε να προωθήσετε τροπολογία με το παρακάτω περιεχόμενο, προκειμένου να μην εφαρμόζονται στις οικοδομές που ανεγείρονται εντός των Διοικητικών του ορίων οι διατάξεις του Ν.Ο.Κ., οι οποίες επιτρέπουν προσαυξήσεις του συντελεστή δόμησης, του ύψους και γενικώς της δομήσιμης επιφάνειας των κτηρίων:

“Οι πάσης φύσεως προσαυξήσεις για οποιονδήποτε λόγο και αιτία του ύψους των κτηρίων, καθώς και του συντελεστού δομήσεως και εν γένει των δομησίμων επιφανειών, που προβλέπονται στις διατάξεις των άρθρων 10 παρ. 1, 15 παρ. 8 εδ. 1, 2 και 8, 19 παρ. 2α και άρθρου 25 παρ. 1 Ν 4067/2012, καθώς και από τις συνδυασμένες διατάξεις των άρθρων 2 παρ. 28, 2 παρ. 38 και 11 παρ. 6 περ. ιδ του ιδίου νόμου (πατάρια, έρκερ), ως αντικατεστάθησαν και ισχύουν σήμερα, δεν εφαρμόζονται στις περιοχές που εξαιρέθηκαν από τις προσαυξήσεις συντελεστού δομήσεως και ύψους του Α.Ν. 395/1968, όπως αυτές είχαν ειδικότερα προσδιορισθεί με το από 20-29.7.1968 ΒΔ (Δ΄ 132).

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές του εδαφίου β’ του άρθρου μόνου του από 20-29.7.1968 ΒΔ (Δ΄ 132), η παρούσα ρύθμιση καταλαμβάνει για λόγους λειτουργικής ενότητος το σύνολο του Καλλικρατικού Δήμου στον οποίον αυτές υπάγονται, μετά τη θέση σε ισχύ του Ν 3852/2010″.

Επί πλέον σας δηλώνουμε, ότι είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε ιδέα αλλαγής χρήσεων γης στα ακίνητα που βρίσκονται στους Κυρίους Οδικούς Άξονες, επί των οποίων ο Δήμος μας έχει πρόσοψη, με σκοπό την προστασία του από την επιβάρυνση που η αλλαγή αυτή θα σημάνει για το εσωτερικό του, που είναι περιοχή αποκλειστικής ή αμιγούς κατοικίας.

Μετά τιμής”