ο ταύρος του Μάντσεστερ

Νέα Ιωνία: “Ο Ταύρος του Μάντσεστερ” βγαίνει στην αρένα – Το νέο βιβλίο του Κώστα Χαλέμου

Ο Ταύρος του Μάντσεστερ” το δεύτερο ομότιτλο βιβλίο του δημοσιογράφου Κώστα Χαλέμου παρουσιάστηκε την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για την ενδιαφέρουσα συνέχεια της πρώτης έκδοσης, που αποτυπώνει την ιστορία της Κλωστοϋφαντουργίας Μουταλάσκη. Το εμβληματικό εργοστάσιο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1927 στη Νέα Ιωνία και έδεσε τη μοίρα του αρμονικά με την ιστορία της πόλης μέχρι το 1992 (από το 1978 ως κλάδος της «Πειραϊκής Πατραϊκής»).

Ο Ταύρος του Μάντσεστερ και η Νέα Ιωνία

Στις 376 φρεσκοτυπωμένες σελίδες του φιλοξενούνται 338 μαρτυρίες ανθρώπων που αφηγούνται την ιστορία του εργοστασίου και συνάμα την ιστορία της πόλης, που έμελλε να αποτελέσει τρανό παράδειγμα ανάπτυξης για την ελληνική εριουργία. Η Νέα Ιωνία, η καινούρια πατρίδα των πολύπαθων Μικρασιατών προσφύγων γρήγορα ακολούθησε τα χνάρια του Μάντσεστερ, της αγγλικής κωμόπολης που μετεξελίχθηκε στο μεγαλύτερο κέντρο κλωστοϋφαντουργίας της Ευρώπης.

Αντίστοιχα, στη Νέα Ιωνία τα εργοστάσια υφαντουργίας έφτιαξαν μία ενδιαφέρουσα τοπική οικονομία, που τραβούσε σα μαγνήτης εργάτες στην περιοχή και συνάμα απασχολούσε τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες, δίνοντας νέα προοπτική στις ζωές τους. Εμβληματική βιομηχανία με κορυφαίο ρόλο στην τοπική οικονομία ήταν το εργοστάσιο Μουταλάσκη, που δημιούργησαν οι οικογένειες Σινιόσογλου και Τσαλίκογλου, που κατάγονταν από την Καππαδοκία.

Το πρώτο βιβλίο του Κώστα Χαλέμου ακολούθησε την ιστορία του εργοστασίου Μουταλάσκη από την ίδρυσή του μέχρι την περίοδο του Μεσοπολέμου. Στις σελίδες του ζωντάνεψαν οι ιστορίες ανθρώπων της πόλης που είχαν το εργοστάσιο ως δεύτερο σπίτι τους. Στους χώρους του μόχθησαν, αγωνίστηκαν, ερωτεύτηκαν, έστησαν οικογένειες, έζησαν ταραχώδεις εποχές, πόλεμο, κατοχή, εμφύλιο και διχασμούς.

Ο Ταύρος του Μάντσεστερ από το Μεσοπόλεμο μέχρι σήμερα

Στο δεύτερο βιβλίο ο συγγραφέας παρακολουθεί και καταγράφει την ιστορία από το 1950 και μετά. Πρόσωπα και γεγονότα τον οδηγούν σε μία παράλληλη αφήγηση που δεν αφορά απλώς την ιστορία ενός εργοστασίου αλλά εν τέλει είναι η ιστορική διαδρομή μιας ολόκληρης πόλης: της Νέας Ιωνίας, που σύντομα συμπληρώνει τον πρώτο αιώνα της .

Ο Ταύρος του Μάντσεστερ του Κώστα Χαλέμου παρουσιάστηκε σε έναν ιστορικό χώρο για την κλωστοϋφαντουργία. Η εκδήλωση έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο του σημερινού Συγκροτήματος της Eurobank, στη Νέα Ιωνία την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στις 19.30. Στη διάρκειά της μίλησαν για το βιβλίο ο αρχιτέκτονας Γιώργος Αραχωβίτης, η αρχαιολόγος Όλγα Βογιατζόγλου και η Πανεπιστημιακός και συγγραφέας Καλλιόπη Στεριάδου.