Νέα Ιωνία: Άγαλμα του Νικολάου Πλαστήρα θα τοποθετηθεί πλάι στο Θεμέλιο Λίθο της πόλης

Μία προτομή του Νικολάου Πλαστήρα θα τοποθετηθεί πλάι στον θεμέλιο Λίθο της πόλης στη Νέα Ιωνία, που φέτος συμπληρώνει 101 χρόνια ζωής, από την ίδρυσή της.

Η κίνηση -όπως πρόσφατα εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Παναγιώτης Μανούρης- εδράζεται στο γεγονός ότι ο Νικόλαος Πλαστήρας έθεσε τον θεμέλιο λίθο του τότε συνοικισμού των Ποδαράδων στις 30 Ιουνίου 1923 και ήταν παρών στα εγκαίνια του συνοικισμού Ιωνία, στις 9 Δεκεμβρίου 1923.

Η Δημοτική Επιτροπή ενέκρινε πίστωση για την φιλοτέχνηση και την τοποθέτηση της προτομής αξίας €9.920.

Επισημαίνεται ότι την αντίθεσή του έχει εκφράσει για το θέμα το ΚΚΕ, καθώς ο πρόεδρός του Δημήτρης Κουτσούμπας σε δηλώσεις του πρόσφατα στην Καλογρέζα είπε: Ενημερωθήκαμε πως ο Δήμος έχει την πρόθεση να φτιάξει, λέει, άγαλμα του Πλαστήρα για να τιμήσει την ίδρυση της Νέας Ιωνίας. Ε, όχι! Τη Νέα Ιωνία δεν την ίδρυσε ο Πλαστήρας! Αυτή τη λαϊκή συνοικία δεν την ίδρυσε ο Πλαστήρας της ουκρανικής εκστρατείας του 1919 ενάντια στη νεοσύστατη σοβιετική εξουσία στη Ρωσία, της ένταξης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, του εκστρατευτικού σώματος στην Κορέα. 

Αυτή τη λαϊκή συνοικία των αγωνιστών δεν την ίδρυσε ο Πλαστήρας της εκτέλεσης του ήρωα Νίκου Μπελογιάννη. Τη Νέα Ιωνία την ίδρυσαν, την έχτισαν και την ανέπτυξαν με το αίμα τους και τον ιδρώτα τους οι πρόσφυγες, οι εργάτες, ο λαός αυτής της πόλης».

Δείτε επίσης: 30 Ιουνίου 1923: Το ιστορικό αποτύπωμα από τα εγκαίνια στη Νέα Ιωνία – Ο θεμέλιος λίθος