Η εμβληματική καμινάδα της Μεταξουργίας «Νίκη» στη Νέα Ιωνία, θυμίζει το βιομηχανικό παρελθόν της πόλης, που πλέον έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Πρόκειται για ό,τι έχει απομείνει από την Μεταξοϋφαντουργία «Νίκη» της οικογένειας Σαραντόπουλου, που ιδρύθηκε το 1929. Ο λόγος για την 46 μέτρων καμινάδα που βρίσκεται στην περιοχή Λαζάρου της Νέας Ιωνίας, κοντά στα «σύνορα» με τη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Μεταμόρφωση. Οι Σαραντόπουλοι (Γεώργιος, Βασίλειος, Ηλίας, Χαράλαμπος) με τον Παντελή Ανδριτσάκη, ήταν οι μέτοχοι της εταιρείας.
Διαβάστε επίσης: Τα 100 χρόνια ζωής στη Νέα Ιωνία γίνονται νουβέλα- Όλη η προκήρυξη του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.
Ο γύρω χώρος έχει διαμορφωθεί σε πλατεία και βρίσκεται δίπλα σε μεγάλο σούπερ μάρκετ και για να ακριβολογούμε από κάτω της βρίσκεται το γκαράζ για τους πελάτες της σημερινής επιχείρησης.
Στις εποχές που η Νέα Ιωνία ήταν «το ελληνικό Μάντσεστερ», δηλαδή στο Μεσοπόλεμο και ακολούθως στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, ο χώρος της πλατείας και του σούπερ μάρκετ ήταν αυτός που υπήρχε το κτήριο της επιχείρησης, στο οποίο δούλευαν αρκετοί εργάτες και εργάτριες, στην πλειοψηφία τους από το Μικρασιατικό προσφυγικό στοιχείο, που σε αυτό το είδος επιχειρήσεων είχε μεγάλη εμπειρία. Οι ανάγκες της μεταγενέστερης δόμησης, «μετακίνησαν» την αρχική θέση της καμινάδας που πάντως και στην εποχή της λειτουργίας της στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο ήταν.
Διαβάστε επίσης: Μπριτάννια: Το εργοστάσιο με τα κασμίρια δίπλα στο γήπεδο της ΑΕΚ (βίντεο)
Σήμερα αποτελεί αντικείμενο παρατήρησης των επισκεπτών στο σούπερ μάρκετ, όπως και των διερχομένων οδηγών, χωρίς οι περισσότεροι να γνωρίζουν το δημιουργικό της παρελθόν.
Κείμενο & φωτο: Νάσος Μπράτσος
Πηγή: ΕΡΤ
Σημείωση σύνταξης: Η καμινάδα μετακινήθηκε από την αρχική της θέση προκειμένου να διασωθεί και για να εξυπηρετηθούν οι οικοδομικές εργασίες του οικοπέδου, από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα, μηχανικό, κεραμίστααγγειοπλάστη και μηχανουργό, Δημήτρη Κορρέ.
Η ΑΝΏΝΥΜΟΣ ΜΕΤΑΞΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΚΉ ΕΤΑΙΡΕΊΑ «ΝΙΚΗ».
Ιδρύθηκε το 1929. Σκοπός της εταιρείας ήταν “η κατασκευή προς πώληση με κέρδος μεταξωτών υφασμάτων πάσης φύσεως ως και πάσα άλλη εργασία σχέση έχουσα με την βιομηχανία των υφασμάτων εν γένει”.
Το Μετοχικό κεφάλαιο ήταν 3.300.000 Δρχ. διαιρούμενο σε 3.300 μετοχές εκάστη 1.000 δρχ. Το Μετοχικό κεφάλαιο αναλαμβάνουν οι ιδρυτές της Εταιρείας:
Α/Α ΜΕΤΟΧΟΣ ΜΕΤΟΧΕΣ
1 Γεώργιος Χαρ. Σαραντόπουλος 1.250
2 Βασίλειος Κων. Σαραντόπουλος 400
3 Ηλίας Κων. Σαραντόπουλος 400
4 Παντελής Δημ. Ανδριτσάκης 500
5 Χαράλαμπος Γεώρ. Σαραντόπουλος 500
Το πρώτο Διοικ. Συμβούλιο απετέλεσαν, οι: Γεώργιος Χ. Σαραντόπουλος, Ηλίας Κ. Σαραντόπουλος, Χαράλαμπος Γ. Σαραντόπουλος, Βασίλειος Κ. Σαραντόπουλος και Παντελής Δημ. Ανδριτσάκης
Τεχνικός Διευθυντής: Ο Παντελής Ανδριτσάκης (μετέπειτα υποψ. Δήμαρχος το 1934)
Το 1939 το εργοστάσιο επισκέπτεται ο Πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς, ο οποίος υποδεικνύει στους επιθεωρητές εργασίας που τον συνοδεύουν να λάβουν τα προσήκοντα μέτρα για την ευθυγράμμιση των υπευθύνων με την εργατική νομοθεσία.