Με τσουχτερά πρόστιμα φέτος η “μάχη της πετσέτας” στις παραλίες

Αυστηροί θα είναι φέτος το καλοκαίρι οι έλεγχοι στις παραλίες ώστε να τηρούνται οι κανόνες σε όσους δραστηριοποιούνται στον αιγιαλό και τις παραλίες. Τους παραβάτες περιμένουν πρόστιμα από 2.000 έως 60.000 ευρώ.

Το βασικό ζητούμενο είναι η ελεύθερη διέλευση του κοινού προς την παραλία και κάθε εμπόδιο στο δρόμο προς τη θάλασσα, είτε αυτό αφορά τοίχους, αυτοκίνητα, μηχανές, καλαμωτές, ζαρντινιέρες και άλλα, θα επιφέρει βαριά πρόστιμα, πέρα από τις ποινικές κυρώσεις (λουκέτα και κατεδαφίσεις για όσους αυθαιρετούν και παραβιάζουν τους κανόνες διαχείρισης).

Εντός των ημερών πρόκειται να ξεκινήσουν και οι ηλεκτρονικές διαδικασίες δημοπράτησης των παραλιών μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα είναι ανοικτή έως τις 15 Μαΐου.

Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη ενεργοποιούνται από τη φετινή θερινή σεζόν τα πρόστιμα που προβλέπει ο σχετικός νόμος ενώ οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταγγέλλουν τους παραβάτες μέσω ειδικής εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα, η οποία θα ενεργοποιηθεί σύντομα, στέλνοντας στις κτηματικές υπηρεσίες φωτογραφίες και τη θέση της επίμαχης παραλίας, μέσω του GPS.