Με το επικό “1968” του Τάσου Μπουλμέτη ξεκινά φέτος το Κινηματογραφικό ταξίδι στη Μεταμόρφωση!! Ο Δήμος ξεκινά το πρόγραμμα “ΣΙΝΕΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ & ΤΗ ΓΙΑΓΙΑ” με την νοσταλγική ταινία “1968”! Την ερχόμενη Πέμπτη 29/6 στο δροσερό προαύλιο του 1ου Δημοτικού Σχολείου, από το Τμήμα Πολιτισμού Δήμου Μεταμόρφωσης.
Η υπόθεση του 1968
Ο Τάσος Μπουλμέτης μας επιστρέφει, μέσα από μια γλυκόπικρη αλλά ταυτόχρονα διασκεδαστικά κωμική σύνθεση ανθρωπίνων ιστοριών και ηθογραφίας της εποχής, σε μια αληθινά αξέχαστη νύχτα για την Ελλάδα και μάλιστα σε ένα δύσκολο και σκοτεινό ιστορικό πλαίσιο. Στην 4η Απριλίου του 1968, στον πρώτο χρόνο της χούντας, όταν η ΑΕΚ κέρδισε στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων τη Σλάβια Πράγας στο κατάμεστο από 80.000 θεατές Παναθηναϊκό Στάδιο.
Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού ΑΕΚ: Σύγχρονη Κιβωτός Μνήμης για τις Αλησμόνητες Πατρίδες (εικόνες)
Οι συγκινητικές και αστείες ιστορίες της ταινίας συνθέτουν έναν πολύχρωμο καμβά ανθρώπων και ιστοριών μιας συγκλονιστικής εποχής, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον κόσμο. Όπως ο ίδιος ο σκηνοθέτης εμφατικά αναφέρει: «Αν δείτε […] την ημέρα του τελικού σκοτώνεται ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ», ενώ βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό πεδίο με φοβερές κοινωνικές αναταράξεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική (Γαλλικός Μάης του -68, στο μέσο του πολέμου του Βιετνάμ, του αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων στην Αμερική και ένα χρόνο πριν το ιστορικό πιά Φεστιβάλ του Γούντστοκ).
Ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο Γιώργος Μητσικώστας, η Βασιλική Τρουφάκου, ο Ορφέας Αυγουστίδης, ο Στέλιος Μάινας, ο Γιάννης Βούρος, και πολλοί ακόμα αγαπημένοι ηθοποιοί, ξεχωρίζουν με τις ερμηνείες τους.
Μια ταινία που, όπως έγραψε και η δημοσιογράφος Χριστίνα Αμερικάνου, κόρη του θρυλικού Γιώργου Αμερικάνου, ενός από τους πρωταγωνιστές της ΑΕΚ στον τελικό με τη Σλάβια Πράγας, «εμπνευσμένη από τον άθλο μιας μικρής και πολύπαθης χώρας και μιας ομάδας που γεννήθηκε από τις στάχτες της Μικρασιάτικης καταστροφής για να θυμίζει σε όλους την ιστορία μας. Δέκα φτωχόπαιδα κατέκτησαν ό,τι δεν είχαν καταφέρει δυο χρόνια πριν το 1966 στο φάιναλ φορ του Πρωταθλητριών. Κατέκτησαν ένα Ευρωπαϊκό τρόπαιο! Το πρώτο στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού! Δέκα φτωχόπαιδα το βράδυ της 4ης Απριλίου μπροστά σε 80.000 κόσμο έπαιξαν και για τον 11ο που έφυγε πριν τα καταφέρει, τον Γιώργο Μόσχο που τους βοήθησε όμως από εκεί ψηλά! […]
Ο Μπουλμέτης καταφέρνει να κάνει μία ταινία με αφορμή έναν αθλητικό άθλο, δίδαγμα ζωής! Αυτό δηλαδή που πρέπει να είναι ο αθλητισμός για όλους μας. Γι’ αυτό και δεν είναι μία ταινία οπαδική, είναι η απεικόνιση του πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλοι την ίδια μας τη ζωή: με πείσμα, πάθος, χαμόγελο και αντοχή. Με «1968» λόγους για να προχωράμε, ένα βήμα πιο πέρα για να κατακτήσουμε τους στόχους μας.»