Μία βόλτα στο Άλσος Κηφισιάς: Η νέα δωρεάν ψηφιακή εφαρμογή ξενάγησης

Μία βόλτα στο Άλσος Κηφισιάς” είναι ο τίτλος της νέας ψηφιακής απεικόνισης της περιοχής που εγκαινιάζει ο Δήμος Κηφισιάς.

Ουσιαστικά στις 16 Μαΐου 2024 και ώρα 19.30 ξεκινάει ο πρώτος αφηγηματικός περίπατος στο Άλσος της Κηφισιάς! Ο Δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς προσκαλεί στην επίσημη παρουσίαση της Δωρεάν ψηφιακής εφαρμογής ξενάγησης και παιχνιδοποίησης με τίτλο «Μια Βόλτα στο Άλσος της Κηφισιάς».

Η ψηφιακή εφαρμογή «Μια Βόλτα στο Άλσος Κηφισιάς» διασυνδέει γεωπονικά στοιχεία με αρχιτεκτονικά και ιστορικά – πολιτιστικά τοπόσημα. Αποτελείται από έναν ψυχογεωγραφικής έμπνευσης διαδραστικό χάρτη, χρήσιμες πληροφορίες, ηχητικές αφηγήσεις και παιχνιδοποίηση.

Πιο συγκεκριμένα οι επισκέπτες του Άλσους μπορούν στο κινητό τους τηλέφωνο:
Να περιηγηθούν στον ψηφιακό, διαδραστικό χάρτη του Άλσους της Κηφισιάς και να βρουν χρήσιμες πληροφορίες.

Να παίξουν ένα παιχνίδι γνώσεων και παρατήρησης κάνοντας μια βόλτα που διασυνδέει 24 χαρακτηριστικά σημεία – σταθμούς μέσα στο Άλσος (πρόκειται για ένα παιχνίδι που παρακινεί τους χρήστες να ανακαλύψουν και να μάθουν τα είδη δένδρων και τους θάμνους, καθώς και τις αρχιτεκτονικές και ιστορικές αναφορές των σημείων ενδιαφέροντος).

Να ακούσουν την ηχητική ξενάγηση με πλούσιο πληροφοριακό υλικό για όλα τα σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος με την επιμελημένη αφήγηση που έγραψε και ηχογράφησε ο αρχιτέκτων Πάνος Ραυτόπουλος (ενδείκνυται η χρήση ακουστικών).

Να σκανάρουν πενήντα (50) QR Codes, που βρίσκονται τοποθετημένα στους θάμνους και στα δέντρα του Άλσους για να γνωρίσουν οι χρήστες τα μυστικά της χλωρίδας του Άλσους, με την επιμέλεια της γεωπόνου Ελίνας Κατσίκα.
Οι επισκέπτες για να ανακαλύψουν τα 50 δέντρα και θάμνους, μπορούν να εντοπίσουν και να σκανάρουν με το τηλέφωνό τους τα αντίστοιχα QR Codes που βρίσκονται διάσπαρτα στο Άλσος χωρίς να κατεβάσουν κάποια εφαρμογή και χωρίς να κάνουν εγγραφή.

Μία βόλτα στο Άλσος Κηφισιάς: Η νέα δωρεάν ψηφιακή εφαρμογή ξενάγησης

Για να περιηγηθούν στο Άλσος μέσα από τον ψηφιακό, διαδραστικό χάρτη, να ακούσουν τις αφηγήσεις του αρχιτέκτονα Πάνου Ραυτόπουλου και να παίξουν, θα πρέπει να εγγραφούν εύκολα και με ασφάλεια στην online εφαρμογή παιχνιδοποίησης, η οποία είναι προσβάσιμη από smartphone αλλά
και άλλες ψηφιακές συσκευές, μέσω του συνδέσμου https://alsos.kifissia.homoludens.org/ ή σκανάροντας το παρακάτω QR Code με εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.

Όσοι επισκέπτες και όσες επισκέπτριες κάνουν εγγραφή στην παιχνιδοποίηση, κι απαντήσουν σωστά αλλά και γρήγορα στις ερωτήσεις γνώσεων, έχουν τη δυνατότητα να «σκαρφαλώσουν» στο πιο ψηλό σημείο του βαθμολογικού πίνακα του Άλσους της Κηφισιάς!

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Παραγωγή – Παιχνιδοποίηση: Homo Ludens – Ανθοκομική Έκθεση Δήμου Κηφισιάς
Ιδέα Χαρτογράφησης – Παιχνιδοποίησης: Homo Ludens (Άλκης Γούναρης, Κάτια Μακρυκώστα)
Έρευνα και Καταγραφή φυτών: Ανθοκομική Έκθεση Δήμου Κηφισιάς (Ελίνα Κατσίκα, Άννα Τσάλα, Μαρίνα Τσιντικίδου)
Επιμέλεια Κειμένων: Homo Ludens (Χριστίνα Μέρμηγκα)
Φωτογραφικό Υλικό: Homo Ludens – Ανθοκομική Έκθεση Δήμου Κηφισιάς
(Κάτια Μακρυκώστα, Πάνος Ραυτόπουλος, Ελίνα Κατσίκα)
Ηχητικό Υλικό Αφηγήσεων (κείμενα και ηχογραφήσεις): Πάνος Ραυτόπουλος –
Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ – Μέλος πρώην ΔΣ Ανθοκομικής Έκθεσης Δήμου
Κηφισιάς
Αρχιτεκτονική, Ιστορική Επιμέλεια – Curation: Πάνος Ραυτόπουλος –
Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ – Μέλος πρώην ΔΣ Ανθοκομικής Έκθεσης Δήμου
Κηφισιάς
Γεωπονική Επιστημονική Επιμέλεια – Curation: Ελίνα Κατσίκα – Γεωπόνος, Αρχ.
Τοπίου MSc (Δ/νση Περιβάλλοντος Δήμου Κηφισιάς)
Επιμέλεια ψηφιακού χάρτη: Homo Ludens (Μπάμπης Μελικίδης – Graphic
Designer, Visual Artist)