Εξοικονομώ Αυτονομώ: Η Νέα Ιωνία ως case study

Ένα αιώνα ζωής συμπληρώνει σύντομα η Νέα Ιωνία, που το 1923 ξεκίνησε να φιλοξενεί ως προσφυγικός καταυλισμός Μικρασιάτες από τη Σμύρνη, τα Βουρλά, το Αιβαλί, τα Θειάτυρα κι άλλους οικισμούς.

Ο αστικός ιστός της οικοδομήθηκε στο Μεσοπόλεμο ή μετά την δεκαετία του 60 και “απλώθηκε” στις συνοικίες την περίοδο της αντιπαροχής (δεκαετία 80). Έκτοτε, η σύγχρονη ζωή πλέχτηκε με την οικοδομική αναγέννηση της πόλης στις νέες γειτονιές της και τα εμπορικά σημεία. Στο παρασκήνιο όμως οι συνθήκες δεν ευνόησαν την ομοιόμορφη οικοδομική αναβάθμιση των κτηρίων. Έτσι, μία απλή βόλτα σήμερα πείθει τον επισκέπτη πως η Νέα Ιωνία, ως πόλη θα μπορούσε να είναι “case study” για ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων και κατοικιών.

Εξοικονομώ Αυτονομώ και ανακαινίσεις στη Νέα Ιωνία

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που -μεσούσης της πανδημίας- άδραξαν την ευκαιρία και πέτυχαν ένταξη στην πρώτη φάση του προγράμματος “Εξοικονομώ Αυτονομώ” με σκοπό να ανακαινίσουν κτήρια και κυρίως να βελτιώσουν ενεργειακές αποδόσεις, κουφώματα και τρόπους ψύξης και θέρμανσης στη Νέα Ιωνία. Η παλιά δόμηση της πόλης, το κομμάτι με τα προσφυγόσπιτα που χρειάζονται αναδόμηση. έβαλε την περιοχή μας στο επίκεντρο των ανακαινίσεων.

Για όσους δεν πρόλαβαν όμως υπάρχει και δεύτερη ευκαιρία. Το επόμενο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις σύντομα.

Το επιτελείο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχει ήδη καταρτίσει το χρονοδιάγραμμα και με βάση όσα ανακοίνωσε ο αρμόδιος Υπουργός, η προδημοσίευση του Οδηγού εφαρμογής του νέου προγράμματος θα γίνει μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ηγεσία του ΥΠΕΝ, προκύπτει ότι η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το επόμενο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα ανοίξει αμέσως μετά το καλοκαίρι, εντός του Σεπτεμβρίου.

Ποια θα είναι τα 3 βασικά κριτήρια

Το επόμενο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα έχει πολύ σημαντικές διαφοροποιήσεις από τους προηγούμενους κύκλους. Η βασική αλλαγή είναι ότι θα παύσει η προτεραιοποίηση για την υπαγωγή στο πρόγραμμα βάσει της ταχύτητας υποβολής της αίτησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΝ, τα 3 βασικά κριτήρια του επόμενου προγράμματος θα είναι τα εξής:

Εισόδημα νοικοκυριού (υψηλότερη μοριοδότηση για χαμηλά εισοδήματα)
Κλίμα περιοχής (προκρίνονται περιοχές με πιο αντίξοες καιρικές συνθήκες)
Παλαιότητα κτιρίου (προτεραιότητα στα παλαιότερα σπίτια και στην δραστική ανάγκη τους για εξοικονόμηση ενέργειας)