Εκκλησία & Δήμοι τιμούν το Έτος Μνήμης Μικρασιατικού Ελληνισμού

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στο 2022 ως Έτος Μνήμης Μικρασιατικού Ελληνισμού παρουσίασαν την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021, στο Πνευματικό Κέντρο της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας στη Νέα Ιωνία, ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Δέσποινα Θωμαΐδου, ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας Ιωάννης Βούρος και ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Νικόλαος Μπάμπαλος, εκπροσωπώντας την τοπική Μητρόπολη και τους τρείς Δήμους αντίστοιχα. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Έτος Μνήμης Μικρασιατικού Ελληνισμού

Η συμπλήρωση των 100 ετών από την καταστροφή της Σμύρνης ενέπνευσαν αυτή την πρωτοβουλία, προσφέροντας ένα ετήσιο πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων θρησκευτικών, πολιτιστικών, θεατρικών, μουσικών, εκπαιδευτικών και αθλητικών καθ᾽ όλη την περίοδο του 2022. Η συνεργασία και το χρέος στην ιστορική μνήμη αναβλύζουν από το εορταστικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή όλων των Μικρασιατικών και Ποντιακών συλλόγων και των τριών Δήμων.

Έτος Μνήμης Μικρασιατικού Ελληνισμού

Τόσο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ, όσο και οι τρείς Δήμαρχοι εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς όλους όσους εργάσθηκαν σκληρά για την πρωτοβουλία αυτή, συνεργάτες και εθελοντές, τοπικά ΜΜΕ και τον πρόεδρο του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ για την αποκλειστική προβολή των εκδηλώσεων καθ᾽όλη την διάρκεια του Έτους Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Τέλος, απηύθυναν πρόσκληση προς όλους τους δημότες των τριών περιοχών, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο να αγκαλιάσουν την σημαντική αυτή πρωτοβουλία με την ενεργή συμμετοχή τους στα δρώμενα και στις εκδηλώσεις, αλλά και στην μεταλαμπάδευση τόσο του πνεύματος, όσο και του πολιτιστικού πλούτου του Μικρασιατικού Ελληνισμού προς τη νέα γενιά.

Η προσφυγιά και οι θυσίες των Ελλήνων αποτελούν πρωταγωνιστικό στοιχείο “ταυτότητας” της μεγάλης αυτής επετείου και καλούν όλους μας να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη, τον πολιτισμό και την θρησκευτική μας αναφορά.

Ακολουθεί το βασικό σκαρίφημα των εκδηλώσεων όπως έχει ως τώρα διαμορφωθεί:

Εκδηλώσεις στο Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021

 • Δεκέμβριος 2021: Γκράφιτι – Street Art με θέμα την Μικρά Ασία, αρχικά στο Δήμο Νέας Ιωνίας σε κεντρικό σημείο που έχει επιλεγεί, κατόπιν στους άλλους δύο Δήμους με αντίστοιχη θεματολογία.  

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2022

 • Δευτέρα 24 Ιανουαρίου: Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με θέμα την Μικρασία (Παναιτώλιο).
 • Παρασκευή 28 Ιανουαρίου: Εκδήλωση στην εορτή των Τριών Ιεραρχών με θέμα τις Μικρασιατικές ρίζες στην θεολογία της Εκκλησίας, παρουσία μαθητών και σχολείων.
 • Πρόταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε μαθητές σχολείων των Δήμων για εθελοντική συμμετοχή στις εκδηλώσεις μνήμης, με την συγγραφή σχετικού θεατρικού σεναρίου.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2022

 • Τετάρτη 02 Φεβρουαρίου:  Εορτή Υπαπαντής του Κυρίου. Κοινή εορταστική εκδήλωση με το Κέντρο Στήριξης Οικογενειών (ΚΕ.ΣΟ.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών προς τιμήν της «Μικρασιάτισσας Μάνας» στον Ιερό Ναό Αγίας Αναστασίας Περισσού.
Έτος Μνήμης Μικρασιατικού Ελληνισμού

ΜΑΡΤΙΟΣ 2022

 • Κηρύγματα Κατανυκτικών Εσπερινών Μ. Τεσσαρακοστής με θέμα τους Αγίους της Μικράς Ασίας και της πνευματικής παρακαταθήκης τους στην εν γένει Εκκλησία.
 • Εορτή 25ης Μαρτίου: Εκδήλωση αφιερωμένη στη συμβολή των Μικρασιατών στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Προσθήκη Θεατρικού έργου – Συμμετοχή ΚΕΜΙΠΟ στην παρέλαση με πανό και σημαία Μικράς Ασίας, με παραδοσιακές φορεσιές και ακριβώς εκατό άτομα που θα φέρουν ταινία με ονόματα πόλεων της Μ. Ασίας.

 • Κυριακή 27 Μαρτίου. Επιστημονική Ημερίδα προς τιμήν του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χρυσοστόμου Παπαδοπούλου (Δήμος Ν. Φιλαδελφείας).

  ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022

 • Δευτέρα 11 Απριλίου: Εκδήλωση με θέμα: «Οι πρώτες εκκλησιές των προσφύγων και ο Φώτης Κόντογλου» (Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Νέας Ιωνίας).
 • Πασχαλινό μήνυμα αφιερωμένο στην Μικρασιατική καταστροφή.

 ΜΑΪΟΣ 2022

 • Κυριακή 1 Μαΐου: Πρωτομαγιά – Μικρασιατικό Πανηγύρι (Νέα Φιλαδέλφεια). Στήσιμο περιπτέρων και εκπροσώπηση τριών Δήμων.
 • Κυριακή 8 Μαΐου (ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ): Σύναξη πάντων των Αγίων της Μικράς Ασίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Αναργύρων Νέας Ιωνίας με πανηγυρικό χαρακτήρα – Σύναξη Ιερών Λειψάνων και Ιερών Εικόνων με την τέλεση Ιερών Αγρυπνιών και συνεχών Ιερών Ακολουθιών.
 • 6, 7, 8 Μαΐου: 10ο Συμπόσιο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. με θέμα: «Από τη Συνθήκη των Σεβρών στη Συνθήκη της Λωζάνης», παρουσία Προέδρου της Δημοκρατίας.
 • Κύκλος διαδικτυακών δημόσιων αναγνώσεων ιστορικών κειμένων του 1921 μέσα από το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου», Δήμος Ν. Φιλαδελφείας (Δημοτική Βιβλιοθήκη).
 • Εορτασμός Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (Δήμος Ν. Φιλαδελφείας). Εκδηλώσεις στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς – Λ. Δεκελείας 152 Νέα Φιλαδέλφεια με ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, πρόγραμμα «Sleepover» – διανυκτέρευση στο μουσείο.
 • Τετάρτη 25 Μαΐου: Εκδήλωση με θέμα: «Οι αθλητικές ομάδες και τα γήπεδα των προσφύγων στη Ν. Ιωνία και Ν. Φιλαδέλφεια την περίοδο του Μεσοπολέμου» με τους Ανδρέα Μπαλτά και Νάσο Μπράτσο (Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Νέας Ιωνίας).
Έτος Μνήμης Μικρασιατικού Ελληνισμού

Καλοκαίρι και Έτος Μνήμης Μικρασιατικού Ελληνισμού

ΙΟΥΝΙΟΣ 2022

 • Κινηματογραφικές προβολές στη Δροσίνη – Ν. Χαλκηδόνα.  Ο νέος ελληνικός κινηματογράφος – προτεινόμενες ταινίες :
 • “1922” Η πρώτη ρεαλιστική προσέγγιση
 • “Ελευθέριος Βενιζέλος”
 • “Ρεμπέτικο” μια ρεαλιστική προσέγγιση του προσφυγικού ζητήματος
 • Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή, 25-27 Ιουνίου:

Τριήμερο Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού στο Δημοτικό Στάδιο Νέας Ιωνίας.

Ανοιχτό κάλεσμα σε μια τριήμερη γιορτή με τραγούδια, χορούς, δράσεις και παρουσιάσεις θεμάτων σχετικά με τον Μικρασιατικό λαϊκό πολιτισμό. Επίκεντρο των εκδηλώσεων, γι’ αυτό το τριήμερο θα είναι το στάδιο της Νέας Ιωνίας ” Ίκαρος ”. Εκεί στο ανοιχτό και ευρύχωρο στάδιο, θα έχουν την ευκαιρία οι θεατές να παρακολουθήσουν ένα εναλλασσόμενο πρόγραμμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, που βασικός του σκοπός θα είναι η παρουσίαση του πολιτισμού της Μικράς Ασίας, όπως αυτός αποτυπώθηκε στα πρόσωπα των ανθρώπων του λαού και η γνωριμία μας μαζί του. Στο κέντρο του σταδίου θα είναι τοποθετημένη εξέδρα, εξοπλισμένη με τον απαραίτητο ηχητικό και φωτιστικό εξοπλισμό. Τις τρεις ημέρες αυτής της γιορτής θα τις πλαισιώσει μουσικά μια ορχήστρα, αποτελούμενη από 8 κορυφαίους μουσικούς, οι οποίοι θα καλύψουν τις ανάγκες μιας πλήρους παρουσίασης του μουσικού πλούτου της Ιωνικής γης. Στόχος μας είναι να γίνει το στάδιο σημείο αναφοράς και τόπος καλλιτεχνικής έκφρασης και να γεμίσει από κόσμο, φωνές, χορούς και τραγούδια.

ΗΜΕΡΑ 1η (Παρασκευή)

Βραδιά παρουσίασης Μικρασιατικών χορών. Τα χορευτικά συγκροτήματα των συλλόγων των δήμων Νέας Ιωνίας, Φιλαδέλφειας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνας θα έχουν την ευκαιρία να μας παρουσιάσουν χορούς και τραγούδια από την Πόλη, τη Σμύρνη, την Καππαδοκία, τον Πόντο και τα παράλια κάνοντας μας γνωστές, άγνωστες πτυχές των τόπων και των εθίμων της Μικράς Ασίας μέσα από κείμενα που θα παρουσιαστούν στη σκηνή παράλληλα με τους χορούς. Η πρώτη μέρα θα είναι ανοιχτή σε συμμετοχές χορωδιών σχετικών με τη Μικρασία καθώς και σε μουσικά συγκροτήματα νέων που θα ήθελαν να εκφραστούν παίζοντας μουσική σε αυτή την σκηνή. Η ορχήστρα θα ντύσει μουσικά το ρεπερτόριο των χορευτικών συγκροτημάτων.

ΗΜΕΡΑ 2η (Σάββατο)

Αφιέρωμα στην αείμνηστη Μικρασιάτισα ερμηνεύτρια – ερευνήτρια Δόμνα Σαμίου υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου. Η ορχήστρα των εκδηλώσεων θα μας παρουσιάσει το μουσικό έργο της, μαζί με τους Σωκράτη Συνόπουλο, Ζαχαρία Καρούνη και Κατερίνα Παπαδοπούλου οι οποίοι υπήρξαν βασικοί της συνεργάτες. Επιθυμία μας είναι να βραβευθεί από την Ιερά Μητρόπολη ο Χρόνης Αηδονίδης για την προσφορά του στον πολιτισμό της Ελλάδας.

ΗΜΕΡΑ 3η (Κυριακή)

Συναυλία με διάθεση λαϊκής και ρεμπέτικης γιορτής όπου θα επιτρέπεται ο χορός από Συλλόγους Μικρασιατών όλης της χώρας. Η ορχήστρα των εκδηλώσεων θα μας ταξιδέψει σε ήχους της Σμύρνης και της Πόλης αλλά και σε ρεμπέτικα τραγούδια τα οποία επηρεάστηκαν από το ιδιαίτερο Μικρασιατικό μουσικό  ηχόχρωμα. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η βραδιά, θα είναι ένα νοερό ταξίδι από την Σμύρνη των καφέ αμάν και καφέ Σαντάν στον Πειραιά του Μάρκου Βαμβακάρη, του Παναγιώτη Τούντα, Κώστα Σκαρβέλη κ.α.

 • Εορτή λήξης Κατηχητικών Σχολείων αφιερωμένη στην Μικρά Ασία, όπου θα παρουσιασθεί θεατρικό έργο προς τιμήν Μικρασιάτη Ιερομάρτυρα στα Εκπαιδευτήρια Μάνεση (Ν. Ηράκλειο).
 • Φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου παλαιμάχων ποδοσφαιριστών προσφυγικών αθλητικών συλλόγων στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας (Οδός Ν. Πλαστήρα).

ΙΟΥΛΙΟΣ 2022

 • Παρασκευή 1 Ιουλίου: Εορτή Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Αναργύρων Νέας Ιωνίας. Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σμύρνης, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας – Τοποθέτηση αναθηματικής πλάκας στον Ιερό Ναό – Χορευτικές εκδηλώσεις στον προαύλιο χώρο του Ναού με τη συμμετοχή των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων.
 • Θεατρική παράσταση με θέμα την ζωή και το έργο της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου (Πολυχώρος Δροσίνη, Νέα Χαλκηδόνα).
 • Δευτέρα 11 Ιουλίου: Εορτή Αγίας Ευφημίας στη Νέα Χαλκηδόνα. Μουσικοχορευτική εκδήλωση στον προαύλιο χώρο του Ναού.
 • Σάββατο 16 Ιουλίου: Συναυλία με την Εστουντιαντίνα Ν. Ιωνίας Βόλου με τον Δημήτρη Μπάση (Προαύλιο 4ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας).
 • Μουσική – θεατρική εκδήλωση «Τα αρχοντορεμπέτικα» του Μιχ. Σουγιούλ (Νέα Ιωνία).
εκδηλώσεις Έτους Μνήμης Μικρασιατικού Ελληνισμού
Στιγμιότυπο από παρουσίαση για εκδηλώσεις Έτους Μνήμης Μικρασιατικού Ελληνισμού

  ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2022

 • Εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νέα Φιλαδέλφεια (Παναγία Βουρλιώτισσα): Θα παρουσιασθεί το θεατρικό έργο «Νύφη» από το θεατρικό Εργαστήρι «Καμεράνο» του Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου Νέας Ιωνίας.
 • Σειρά παραστάσεων του θεατρικού έργου «ΦΙΛΙΩ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΥ» στο θέατρο του Π.Π.Ι.Ε.Δ.

Η παράσταση ‘‘ Φιλιώ Χαϊδεμένου ‘‘ είναι μια παράγωγη του Ιδρύματος Πολιτισμού Ιωνία της Μητρόπολης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος. Ανέβηκε το χειμώνα του 2017 αρχικά για 30 παραστάσεις, όμως ύστερα από τις διθυραμβικές κριτικές που απέσπασε και κατ’ απαίτησιν του κοινού, συνέχισε να παίζεται στην Αθήνα και στην επαρχία, φτάνοντας τις 140 παραστάσεις. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στην Φιλιώ Χαϊδεμένου, μία δυναμική προσωπικότητα της Μικράς Ασίας. Το σενάριο της παράστασης βασίστηκε στο βιβλίο ” Γιαγιά Φιλιώ η Μικρασιάτισσα”.  

Φθινόπωρο και Έτος Μνήμης Μικρασιατικού Ελληνισμού

Η θεατρική παράσταση περιλαμβάνει μουσικές και τραγούδια που συντρόφευαν τη Φιλιώ σε όλες τις περιόδους της ζωής της, αλλά και μουσική και τραγούδια που έγραψε ο Ζαχαρίας Καρούνης ειδικά για την «Φιλιώ Χαϊδεμένου» σε στίχους Χρήστου Παπαδόπουλου.

 • Κυριακή 28 Αυγούστου: Εκδήλωση Δήμου Ηρακλείου Αττικής στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου. Μία μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Την Πατρίδα ‘μ έχασα», αφιέρωμα στον Φώτη Κόντογλου.

    ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2022

 • 3 – 4 Σεπτεμβρίου: 2/ήμερο Συνέδριο με θέμα: «ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ» στο ΠΠΙΕΔ
 • Στο τέλος του Συνεδρίου δημοσίευση  – Συμπεράσματα – έκδοση συγγράμματος.
 • Κατά την διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου μία από τις θεματικές ενότητες της συνάντησης θα αναπτυχθεί με την συνδρομή και τοποθέτηση Ελλήνων της διασποράς διαδικτυακά.
 • Συναυλία Βυζαντινής και Μικρασιατικής Μουσικής την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου (Χατζηχρόνογλου & Μπάσης),στις 4 Σεπτεμβρίου.
 • Ιωνικές Μέρες (Δράσεις Μικρασιατικών Συλλόγων).
 • Ημέρες Μικρασιατικής Μνήμης -Πολιτιστικός θεσμός με πολιτιστικές  εκδηλώσεις και δράσεις με θεματικό άξονα την Μικρασιατική καταστροφή, την προσφυγιά, τον επαναπατρισμό (Ν. Φιλαδέλφεια). Στο πλαίσιο αυτό:
 • Θεατρική παράσταση ΕΛΛΑΔΟΓΡΑΦΙΑ. Η πορεία του Eλληνισμού από τη γέννησή του μέχρι σήμερα. Ένας αναδρομικός προβολέας φωτίζει πρόσωπα και καταστάσεις, που ίσως να ξέφυγαν από τους φακέλους της αιωνιότητας. Γραμμένο από τον ηθοποιό, σκηνοθέτη και νυν Δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας κ. Γιάννη Βούρο, μέσα από το οποίο ξετυλίγεται η μακραίωνη ιστορία της Ελλάδας, με τις αιμάτινες στιγμές, τις νίκες και τους κατακερματισμούς, το ορθό ανάστημα και τον συλλαβισμό της υπερηφάνειας από όσους, αγαπώντας τη ζωή, στάθηκαν στο ύψος του χρέους.
 • Συναυλία με συγκροτήματα σύγχρονης παραδοσιακής μουσικής.
 • Διήμερο streetfood στο Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας – Φεστιβάλ Μικρασιατικής και Πολίτικης Κουζίνας με μικρά μουσικά δρώμενα κάθε βράδυ στην Λίμνη του Άλσους.
 • Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου: Συναυλία με γνωστούς καλλιτέχνες στην Λίμνη του Άλσους με θέμα «Ξένε καλώς ήρθες στην τόπο σου».
 • Μνήμη Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης: Ιερό Αρχιερατικό Μνημόσυνο κατά την ημέρα της επετείου – κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του μακαριστού Μητροπολίτου Πατάρων Μελετίου στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου – Εκδήλωση στο ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του Δήμου Νέας Ιωνίας.
 • Πένθιμη ανάκρουση κωδώνων την Τετάρτη 14η Σεπτεμβρίου στις 11:00 χρονικής διάρκειας 10 λεπτών.
 • Πρόταση για μεταφορά της Αρχιερατικής Μίτρας του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Νέα Ιωνία από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.
 • Μικρές συναυλίες με χορευτικά των δήμων μας στις γειτονιές των δύο δήμων και δημιουργία περιπτέρων με Μικρασιατικές λιχουδιές.
 • Έναρξη μαθητικού διαγωνισμού με θέμα τoν Μικρασιατικό Ελληνισμό υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (στους νικητές θα προσφερθεί έπαθλο).
 • 05 ή 12 Σεπτεμβρίου: Μουσικοχορευτική εκδήλωση στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού «Με του χορού τα βήματα στον τόπο μου γυρίζω» με θέμα την Μικρά Ασία και τη συμμετοχή των χορευτικών ομάδων των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων.

Μια ομάδα 100 χορευτών παραδοσιακών χορών, ηθοποιών και μουσικών υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Ζαχαρία Καρούνη και την σκηνοθετική επιμέλεια της Σοφίας Σπυράτου παρουσιάζουν τον πολιτισμό της Μικράς Ασίας χορεύοντας, τραγουδώντας και ερμηνεύοντας κείμενα από Μικρασιάτες λογοτέχνες. Συνεκτικός κρίκος όλων των δράσεων επί σκηνής θα είναι ο προσφιλής σε όλους μας Καραγκιόζης, μια φιγούρα του Μικρασιατικού πολιτισμού, ο οποίος θα παρουσιάζει, θα σχολιάζει και θα κατευθύνει τη δράση της παράστασης μέσα από κείμενα που θα γραφούν ειδικά για την περίσταση. Πόντος, Καππαδοκία, Σμύρνη και Πόλη θα είναι οι σταθμοί του Καραγκιόζη, ο οποίος με τη φωνή του υπέροχου Ηλία Καρελλά, θα γελάει κλαίγοντας και θα κλαίει γελώντας μέσα σε ένα πανηγύρι χρωμάτων από παραδοσιακές φορεσιές, κείμενα από θεατρικές παραστάσεις, χορούς και τραγούδια, που θα τα ενώνει το παράπονο του ανθρώπου που ξενιτεύεται, όμως κατορθώνει στη νέα του πατρίδα, όχι μόνο να σταθεί άλλα και να την μπολιάσει με πολιτισμό και να την αλλάξει.

 • Κυριακή 11 ή 18 Σεπτεμβρίου: Μνημόσυνο για τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ομιλία Μικρασιατικού Θέματος στο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Ν. Ιωνίας.

εκδηλώσεις Έτους Μνήμης Μικρασιατικού Ελληνισμού

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2022

 • Κυριακή 2 Οκτωβρίου: Εορτή Υπεραγίας Θεοτόκου Βουρλιωτίσσης στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ν. Φιλαδελφείας. Ιερό Πανηγυρικό Συλλείτουργο, Ιερό Μνημόσυνο και κατάθεση στεφάνων στο  «Μνημείο Μικρασιατών», παρουσία και της Δημάρχου Ν. Ιωνίας.
 • Μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στον Στέλιο Καζαντζίδη (στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ), με τη συμμετοχή Ποντιακών και Μικρασιατικών χορευτικών συνόλων.
 • Κυριακή 2 Οκτωβρίου: 7ος Αγώνας Δρόμου στη μνήμη των Μικρασιατών προσφύγων που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στη Ν. Ιωνία και Ν. Φιλαδέλφεια (Συνδιοργάνωση με τους τρεις Δήμους, ΚΕΜΙΠΟ, Ο.Π.Α.Ν και Γ.Σ. ΑΝΑΤΟΛΗ).

Παράλληλος Πολιτιστικός Περίπατος.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022

 • Εορταστικές λατρευτικές εκδηλώσεις στη μνήμη του Πολιούχου της Νέας Ιωνίας Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου και εκδήλωση αφιερωμένη στην Καππαδοκία.
 • 5 Νοεμβρίου 2022: Ημερίδα αφιερωμένη στον αείμνηστο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντίνο ΣΤ΄.
 • Δευτέρα 7 Νοεμβρίου: Απόδοση τιμητικών διακρίσεων σε προσωπικότητες που προωθούν και τιμούν το Μικρασιατικό Πολιτισμό (Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Ν. Ιωνίας).
 • Ψηφιακό βιβλίο – Ανάπτυξη ψηφιακού πολιτισμού – δημοσίευση διαδραστικού βιβλίου.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022

 • Μικρασιάτικα κάλαντα στους δρόμους της πόλης με την συμμετοχή συλλόγων.
 • Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου: Παρουσίαση Έκδοσης Λευκώματος ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ: Κειμήλια – Έγγραφα (Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Ν. Ιωνίας).
 • Εκδηλώσεις με θέμα: «Χριστούγεννα-Νέο Έτος και Θεοφάνια στις αλησμόνητες πατρίδες. Κάλαντα και Θεατρικά δρώμενα».
 •  «Αδελφοποίηση προσφυγικών δήμων: Ν. Ιωνίας-Ν. Φιλαδέλφειας με τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών Θεσσαλονίκης και Ν. Ιωνίας Βόλου.

Μετάβαση χορευτικών και χορωδιών εναλλάξ στους εν λόγω δήμους.

 • «Οι πρώτοι οικιστές». Έκθεση και ομιλία με διαφάνειες.