Δήμος Χαλανδρίου: Συγκλονιστική έκθεση για την προσφυγιά μέσα από τα μάτια των παιδιών

Ο Δήμος Χαλανδρίου εγκαινίασε την έκθεση «Let the children talk» στο Κέντρο Νεότητας – Η συγκλονιστική εμπειρία της προσφυγιάς μέσα από τα μάτια των παιδιών

Παιδιά πρόσφυγες, παιδιά σε αγκαλιές ή μόνα, παιδιά ασυνόδευτα, παιδιά που έχουν χωριστεί από την οικογένειά τους… οι υπέροχες φωτογραφίες του Μάριου Λώλου γέμισαν τους τοίχους αλλά και τον …αέρα του Κέντρου Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου και ενθουσίασαν το κοινό που παραβρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης «Let The Children Talk» – «Ας μιλήσουν τα παιδιά», την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023.

Το φωτογραφικό υλικό σε συνδυασμό με το «ζωντανό» γλυπτό της Μαρίας Καραθάνου, τα βίντεο των Ζαφείρη Χαϊτίδη και Σοφία Χατζηλάμπρου και τα ηχητικά τοπία του Μάριου Τσάγκαρη, μεταβάλλονται και μεταβάλλουν τον περιβάλλοντα χώρο, χαρτογραφώντας διαδρομές και πορείες που μετατρέπονται σε μια κραυγή για το προσφυγικό.

Καλωσορίζοντας την έκθεση στην πόλη και στο πλήρως ανακαινισμένο Κέντρο Νεότητας, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, σημείωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που, μετά από δύο χρόνια, ξεκινά η λειτουργία του Κέντρου Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου με μια πολύ σπουδαία έκθεση του Μάριου του Λώλου. Και διπλά χαρούμενοι γιατί έχουμε έναν άνθρωπο που καταφέρνει, με την ευαισθησία και το ταλέντο του, να αιχμαλωτίσει σε μερικά κλικ τον πόνο και την ελπίδα, το δάκρυ και τη χαρά των παιδιών. Ελπίζω τις επόμενες μέρες οι Χαλανδραίοι και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά να έρθουν να γνωρίσουν τη σπουδαία αυτή έκθεση».

Από την πλευρά του ο φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος ανέφερε για το μήνυμα της έκθεσης: «Αυτή η έκθεση έχει νόημα γιατί το προσφυγικό υφίσταται και σήμερα. Αυτοί οι άνθρωποι είναι αόρατοι και σήμερα βασανίζονται, άρα δεν πρέπει να τους ξεχνάμε. Βασικός στόχος είναι να περάσουν από δω πολλοί μαθητές και μέσα από την ξενάγηση που θα τους γίνει να πάρουν το μήνυμα ότι τα παιδάκια αυτά δεν είναι διαφορετικά. Είναι παιδάκια της διπλανής πόρτας, είναι συμμαθητές, είναι φίλοι τους… και οι ενήλικες να τα δουν σαν δικά τους παιδιά».

Συγκινημένος από τη συνδημιουργία με επίκεντρο τα παιδιά – πρόσφυγες δήλωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σέργιος Γκάκας, προσθέτοντας: «Οφείλουμε ένα μεγάλο “ευχαριστώ”  στην «Nomades Artcore» για το αποτέλεσμα, αλλά και ένα “ευχαριστώ” στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και στην αντιδήμαρχο Έλενα Χριστούλη που μεταμόρφωσαν το Κέντρο Νεότητας σε έναν υπέροχο και φιλόξενο χώρο Πολιτισμού».

Τα εγκαίνια της έκθεσης τίμησαν με την παρουσία τους οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Χριστουλάκης, Έλενα Χριστούλη και Χάρη Μαυρουδής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, η συντονίστρια του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Χατζησοφιά, τα μέλη της ΚΕ του ΜέΡΑ25 Βασίλης Στύλος και Περικλής Ζήκας, ο φωτογράφος Τάσος Βρεττός, η επιμελήτρια και ιστορικός τέχνης Νάντια Αργυροπούλου, εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων της πόλης και της εκπαιδευτικής κοινότητας.