Η Βασιλόπιτα της Σμύρνης ήταν μία ξεχωριστή δημιουργία γεύσης που έβαζε το “σημάδι” της στη γιορτή. Σε αντίθεση με την πολίτικη βασιλόπιτα, η σμυρναίικη εκδοχή δεν έχει γεύση και όψη τσουρεκιού και δεν χρησιμοποιεί στα υλικά της μαχλέπι, μαστίχα ή νωπή μαγιά. Κατά βάση αντλεί τα αρώματά της από το κονιάκ και το πορτοκάλι ενώ η γεύση της γίνεται λαχταριστή από το φρέσκο βούτυρο. Η συνταγή που δημοσιεύουμε προέρχεται από αυθεντικό τετράδιο συνταγών της Σμύρνης.
Υλικά Συνταγής
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 4 ½ φλιτζάνια)
- 15 γρ. μπέικιν πάουντερ (περίπου 3 κουταλάκια του γλυκού)
- 400 γρ. ζάχαρη (περίπου 2 φλιτζάνια)
- 230 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελαδινό (περίπου 1 φλιτζάνι)
- 6 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
- 40ml κονιάκ (περίπου 1 φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ)
- το ξύσμα και ο χυμός ενός ζουμερού πορτοκαλιού
Εκτέλεση
- Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ομοιογενοποιηθούν και να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί κι αυτό.
- Ανακατεύουμε το κονιάκ με το χυμό πορτοκαλιού. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Κρατάμε 1 φλιτζάνι αλεύρι εκτός και στο υπόλοιπο προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ.
- Ρίχνουμε στο μείγμα τον κρόκων το χυμό με το κονιάκ, το 1 φλιτζάνι αλεύρι και τη μισή μαρέγκα. Ανακατεύουμε καλά, αλλά απαλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν, ανακατεύοντας πάντα, και στο τέλος την υπόλοιπη μαρέγκα.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε στρογγυλή φόρμα βουτυρωμένη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 45′-50′.
- Πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη!