Αφιέρωμα στο Γενέθλιο Ίδρυσης της Νέας Ιωνίας έκανε ο Γυμναστικός Σύλλογος (Γ.Σ.) Απόλλωνα Σμύρνης, με εκτενή αναφορά από την Ιστορική και Αθλητική Βιβλιοθήκη Γ. Σ. Απόλλων Σμύρνης σε μία ιστορική έκδοση της πόλης μας.
Πρόκειται για το βιβλίο: Η ιστορία των σωματείων της Νέας Ιωνίας: από την ίδρυση της πόλης έως τη Μεταπολίτευση 1923 – 1974, του Προέδρου ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Λουκά Χριστοδούλου
Το αφιέρωμα του Γ.Σ. Απόλλωνα Σμύρνης στη Νέα Ιωνία
Η σχετική δημοσίευση αναφέρει:
Νέα Ιωνία 30/06/1923 – 30/06/2022
Φέτος, συμπληρώνονται 99 χρόνια από την ίδρυση (θεμελίωση) της προσφυγούπολης Νέας Ιωνίας. Με αφορμή το γεγονός αυτό και ιχνηλατώντας κομμάτια του κοινού μας παρελθόντος, παρουσιάζουμε το βιβλίο : Η ιστορία των σωματείων της Νέας Ιωνίας: από την ίδρυση της πόλης έως τη Μεταπολίτευση 1923 – 1974, του κ. Λ. Χριστοδούλου, Προέδρου ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., ο οποίος μας αναφέρει: «Η Νέα Ιωνία, η πολιτεία που ίδρυσαν οι ξεριζωμένοι της καθ΄ ημάς Ανατολής το 1923, έχει στον όχι πολύ μεγάλο βίο της μόλις συμπληρώνονται τα 99 χρόνια της– να επιδείξει μια πλούσια ιστορία γεμάτη από σκληρή δουλειά, αγώνες και διεκδικήσεις των ανθρώπων της για μια καλύτερη ζωή, για δημοκρατία, ελευθερία και δημιουργία σ΄ όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Ορισμένες πλευρές, όπως π.χ. ο Πολιτισμός, η Παιδεία και η Εκπαίδευση, το Εμπόριο και η Βιομηχανία κλπ., θα μπορούσε κανείς να πει ότι έχουν φωτιστεί επαρκώς. Δουλεύοντας, τρία χρόνια τώρα κυριολεκτικά νυχθημερόν, στην έρευνα για την αναζήτηση στοιχείων, ντοκουμέντων και ανέκδοτου υλικού μέσα από αρχειακές πηγές, διαπίστωσα ότι υπάρχουν χώροι, οι οποίοι ακόμα προσφέρονται για σπουδή και ανάδειξη. Μιλώ συγκεκριμένα για το πεδίο της “σωματειακής ιστορίας”, αν μου επιτρέπεται ο όρος, όπου πράγματι θα μπορούσε κανείς κάτι χρήσιμο αλλά και καινούργιο να καταθέσει.
Πρόσφυγες και σωματειακή δράση είναι έννοιες αλληλένδετες
Όταν ξεκίνησα την έρευνά μου γενικότερα για την ιστορία της Νέας Ιωνίας, προσέκρουσα πάνω σ΄ ένα ύφαλο, που ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα ήταν τόσο μεγάλος και κυρίως τόσο “αγεωγράφητος”. Μόνο για την περίοδο των πενήντα (50) πρώτων χρόνων (1923-1973) προέκυψε ένας τεράστιος όγκος πληροφοριών που αφορούσε σε 250 περίπου σωματεία, συλλόγους, ενώσεις, οργανώσεις, συνδικάτα, συνεταιρισμούς οικοδομικούς και καταναλωτικούς, αδελφότητες, επιτροπές κλπ. κατανεμημένα σε πολλές κατηγορίες: σωματεία προσφυγικά, κοινωνικά, αθλητικά, πολιτικά, επαγγελματικά, θρησκευτικά κλπ.
Αλλά δεν είναι μόνο ο όγκος. Μια έρευνα που φέρνει στο φως εντελώς άγνωστα στοιχεία για τόσα σωματεία, όταν μάλιστα ο συνολικός αριθμός τους αποδεικνύεται υπερδιπλάσιος των έως τώρα εικαζομένων, είναι φυσικό να φωτίζει παράπλευρα και τη γενική ιστορία της πόλης. Αυτό είναι αναπόφευκτο.
Ως επίλογος: Πρόσφυγες και σωματειακή δράση είναι έννοιες αλληλένδετες. Πρόσφυγες και ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ Γ.Σ. είναι επίσης έννοιες με μεγάλη ιστορική σημασία. Οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής ήρθαν εδώ στη μητέρα Ελλάδα και συνέχισαν τη δράση ενός από τα δύο μεγαλύτερα αθλητικά σωματεία της Σμύρνης, του Απόλλωνα Σμύρνης, που οι πρόσφυγες της Νέας Ιωνίας και των προσφυγικών συνοικισμών αγκάλιασαν με ιδιαίτερη θέρμη και αγάπη. Εύχομαι καλή πορεία στον ιστορικό σύλλογο και να επιτευχθούν οι στόχοι του».