Απογραφή 2021: Παράταση ως τις 13 Δεκεμβρίου

Επίσημη παράταση μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου πήρε η διαδικασία αυτοαπογραφής του πληθυσμού και των κατοικιών.

Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, όσοι έχουν παραλάβει τον Μοναδικό Κωδικό Απογραφής, μπορούν να μπουν στην ψηφιακή πύλη gov.gr και στην ειδική εφαρμογή για την Απογραφή Πληθυσμού – Κατοικιών 2021 για να αυτοαπογραφούν.

ΕΛΣΤΑΤ και παράταση απογραφής

Η διαδικασία είχε προβλεφθεί να λήξει στις 26 Νοεμβρίου και να ξεκινήσουν οι απογραφείς της Αρχής τις επισκέψεις στα σπίτια όσων δεν κατάφεραν να αυτοαπογραφούν. Ωστόσο, απρόβλεπτα γεγονότα (όπως οι αρνήσεις απογραφής και οι προπηλακισμοί απογραφέων) άλλαξαν τα χρονοδιαγράμματα.

Δείτε την ανάρτηση της ΕΛΣΤΑΤ:

Ένα από τα προβλήματα που παρατηρούνται είναι ότι υπάρχουν πολλές γειτονιές και μεμονωμένοι πολίτες που δεν έχουν λάβει φάκελο με τον μοναδικό κωδικό (κλειδάριθμο) για την αυτοαπογραφή. Σε περίπτωση που έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας δεν έχει λάβει κάποιος πολίτης των κωδικό του, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσει με την ΕΛΣΤΑΤ και να λάβει επί τόπου τον κλειδάριθμο.

Αν κάποιος δεν πήρε φάκελλο για απογραφή

Εάν κάποιος πολίτης διαπιστώσει ότι είναι ο μόνος στη γειτονιά που δεν έχει λάβει το φάκελο, θα πρέπει να επικοινωνήσει με την ΕΛΣΤΑΤ καθώς πιθανότατα έχει κάπου παραπέσει. Εάν όμως μια ολόκληρη γειτονιά δεν έχει λάβει φακέλους αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο τοπογραφικό τμήμα δεν έχει ακόμα στελεχωθεί

Στο ερώτημα τι γίνεται εάν ο απογραφέας δεν έχει βρει τον πολίτη έως τις 26 Νοεμβρίου (σ.σ 13 Δεκεμβρίου πλέον), που τυπικά τελειώνει και η διορία απογραφής, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Αθανάσιος Θανόπουλος έχει δηλώσει σχετικά: «Αν κάποιος χάσει τις προθεσμίες, μπορεί να έρθει σε επαφή με εμάς, και θα δούμε πώς θα τον απογράψουμε εμείς».

Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ διαβεβαίωσε ότι οι κωδικοί θα φτάσουν στις περισσότερες αστικές, ημιαστικές περιοχές και στα χωριά, ενώ σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις όπως απομακρυσμένα νησιά θα μεταβεί ο ίδιος με το λιμενικό για να ολοκληρώσει την απογραφή.

Η σημασία της απογραφής για τους Δήμους

Όταν η πολιτεία γνωρίζει τον ακριβή αριθμό κατοίκων σε μια συγκεκριμένη περιοχή, ξέρει τί ανάγκες έχουν σε επίπεδο δικτύων ηλεκτρισμού, ύδρευσης και αποχέτευσης. Τις νέες οδικές αρτηρίες που απαιτούνται, πόσες παιδικές χαρές, ποιες ανάγκες έχει η περιοχή από πλευράς σχολικών μονάδων, από πλευράς αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων. Η ηλικιακή διάρθρωση και η κατανομή διαφόρων χαρακτηριστικών που αφορούν τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών που διαβιούν στην Ελλάδα είναι απαραίτητη για το σχεδιασμό της επόμενης μέρας της οικονομίας και της χώρας. 
Τα στοιχεία αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία και σε επίπεδο Δήμων, γιατί δείχνουν την πραγματική δυναμική κάθε περιοχής. Αναλογικά θα γίνουν οι σχεδιασμοί για την ανάπτυξη σε επίπεδο γειτονιάς και πόλης, οπότε είναι εξαιρετικά σημαντικό η Νέα Ιωνία να αποτυπώσει στην απογραφή το πραγματικό της ανθρώπινο δυναμικό