Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ)

Έρχεται το εμβόλιο Novavax και στην Ελλάδα

Έρχεται τον Φεβρουάριο στη χώρα μας το πρώτο πρωτεϊνικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Πρόκειται για το σκεύασμα της Novavax, που σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το πρωί ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναμένεται να εισαχθεί στην Ελλάδα στις 21 Φεβρουαρίου.

Η ειδοποιός διαφορά στην τεχνολογία παρασκευής της Novavax είναι ότι το εμβόλιό της είναι βασισμένο σε πρωτεΐνη και όχι σε σύσταση MRNA. Το εμβόλιο της Novavax, πήρε έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) μόλις προ 2 μηνών και έκτοτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο η Γαλλία είχε ανακοινώσει παραγγελίες.

Novavax
To εμβόλιο της Novavax έρχεται τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα

Το εμβόλιο της Novavax θα χορηγείται σε δύο δόσεις σε συγκεκριμένα Εμβολιαστικά Κέντρα της χώρας. Βρέθηκε αποτελεσματικό κατά σημαντικού αριθμού παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού, ανάμεσά τους και της πρόσφατης μετάλλαξης Ο, που κυριαρχεί πλέον στην Ευρώπη.

Τι διαφορά έχει το εμβόλιο της Novavax

Yπάρχουν ουσιώδεις διαφορές στον μηχανισμό λειτουργίας του εμβολίου της Novavax από τα εμβόλια MRNA. Τα δεύτερα στοχεύουν να δώσουν εντολή στα κύτταρά για να δημιουργήσουν μηχανισμό άμυνας και προστασίας του οργανισμού, φτιάχνοντας αντισώματα.

Τα πρωτεϊνικά εμβόλια είναι τα «παλαιού τύπου εμβόλια», που χρησιμοποιούν την πρωτεΐνη που ενεργοποιεί τα φυσικά αντισώματα του οργανισμού, με την προσθήκη ανοσοενισχυτικού, για να μπορεί να γίνει η έγχυση του εμβολίου.