Στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών θα πουν γνωστοί και φίλοι το τελευταίο αντίο σήμερα 4 Απριλίου στην κοσμαγάπητη τραγουδίστρια Ρένα Κουμιώτη, που πέθανε χθες σε ηλικία 81 ετών, όπως γνωστοποίησε στο Facebook ο γιος της, Αλέξανδρος Πόζιος. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί από τον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων του κοιμητηρίου.
Η Ρένα Κουμιώτη γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία Αττικής, από πατέρα Σμυρνιό και μητέρα Κωνσταντινουπολίτισσα. Ορφάνεψε νωρίς από μητέρα και η οικογένεια μετακινήθηκε στην Δραπετσώνα και την Κοκκινιά, όπου και μεγάλωσε.
Η τραγουδίστρια, που πέθανε τα ξημερώματα της Δευτέρας (3.4.2023), έζησε μια γεμάτη εμπειρίες ζωή, έκανε δύο γάμους, απέκτησε δύο παιδιά και γνώρισε τεράστια επιτυχία. Ωστόσο, η μοίρα ήταν σκληρή για τη Ρένα Κουμιώτη η οποία το καλοκαίρι του 2022 έχασε τον πρωτότοκο γιο της, Νίκο Σαββίδη, που πέθανε προδομένος από την καρδιά του. Η Ρένα Κουμιώτη δεν μπόρεσε να πάει ούτε στην κηδεία εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.
Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις της στη Lifo είχε πει: «Οι γονείς μου ήταν πρόσφυγες. Από τη Νέα Ιωνία, όπου γεννήθηκα, βρεθήκαμε στη Δραπετσώνα και από κει στην Κοκκινιά. Μέχρι σήμερα αισθάνομαι πιο πολύ Β’ Πειραιάς, Κοκκινιώτισσα. Ο πατέρας μου ήταν ναυτικός. Τη μητέρα μου την έχασα όταν ήμουν επτά μηνών, νεότατη, στα 20 της, από επιπλοκές του θυρεοειδή, που τότε δεν ήταν αντιμετωπίσιμες οι αρρώστιες του.
Μας μεγάλωσε η μητέρα της, η γιαγιά μου, εμένα, που ήμουν το πιο μωρό, και τα δύο αδέρφια μου. Αν και επίσης πολύ νέος ο μπαμπάς μου όταν χάσαμε τη μητέρα μου, όχι μόνο δεν ξαναπαντρεύτηκε αλλά ούτε καν ακούσαμε ότι “τον είδαμε εκεί με την τάδε γυναίκα”. Δεν ήθελε επ’ ουδενί λόγω να βάλει μητριά να μας μεγαλώσει. Τα παιδικά μου χρόνια ήταν ήσυχα και αξιοπρεπή – εννοώ πως, παρ’ όλη τη φτώχεια, δεν πεινάσαμε».
Ρένα Κουμιώτη: Η κρυστάλλινη φωνή του Νέου Κύματος
Η κρυστάλλινη φωνή της και οι ερμηνείες της την καθιέρωσαν τις δεκαετίες του ’60 και ’70 με ανεξίτηλες επιτυχίες στο ελληνικό τραγούδι και το Νέο Κύμα. Μεσουράνησε στη δισκογραφία με τα τραγούδια «Σταμάτησε του ρολογιού οι δείχτες», «Άναψε καινούργιο μου φεγγάρι» του Μίμη Πλέσσα, στο «Θαλασσσινό τριφύλλι» του Λίνου Κόκοτου, η «Άγια Κυριακή» του Κώστα Βίρβου και Μίμη Πλέσσα στον δίσκο τους «Θάλασσα Πικροθάλασσα».
Από το 1969 έως και το 1974 η παρουσία της στη δισκογραφία ήταν καταιγιστική.
Ξεκίνησε να εργάζεται το 1968 στην «Απανεμιά» μαζί με τον Μανώλη Μητσιά, που μόλις είχε κατέβει απ’ τη Θεσσαλονίκη. Λίγες μέρες αργότερα, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος της προτείνει να τραγουδήσει με τον Γιάννη Πουλόπουλο στον δίσκο «Ο Δρόμος» που ετοίμαζαν μαζί με τον Μίμη Πλέσσα.
Το πρώτο τραγούδι που ερμήνευσε ήταν το «Δώσε μου το στόμα σου», γνωστό ως «Χελιδονάκι». Και ακολούθησε το «Πρώτη φορά». Από την «Απανεμιά» βρίσκεται ξαφνικά να δουλεύει με τον Γιάννη Πουλόπουλο, τον Στράτο Διονυσίου και τον Λευτέρη Μυτιληναίο στο «Καν-Καν». Την ίδια χρονιά στο θέατρο «REX» στον θεατρικό «Δρόμο».
Μετά στα «Δειλινά» για τρεις σεζόν, απ’ τον Οκτώβριο του 1970 μέχρι το 1972.Εκεί κι ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Σταμάτης Κόκοτας, ο Χρηστάκης κι ο Γιώργος Ζαμπέτας. Το 1972, συνεργάστηκε με το Γιώργο Νταλάρα στο θέατρο Μπουρνέλη. Μετά τα «Δειλινά» πήγε στη «Φαντασία». Πάλι με τον Πουλόπουλο στην Πλάκα, μετά ξανά στο «Καν-Καν» με Διονυσίου και Ζαμπέτα.