Zone01: Ευκαιρία για δωρεάν εκπαίδευση σε επαγγέλματα του μέλλοντος στη Νέα Ιωνία

Η οδός Κυδωνιών στη Νέα Ιωνία έχει ακόμη ψήγματα από την παλιά αίγλη του “ελληνικού Μάντσεστερ”. Την εποχή δηλαδή, που ανθούσαν στην πόλη εργοστάσια και υφαντουργεία. Στον αριθμό 136 όμως, υπάρχει μία πόρτα που γεφυρώνει επιδέξια το παρελθόν με το μέλλον.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι αλματώδεις ρυθμοί εξέλιξης της τεχνολογίας προκαλούν άγχη αλλά και ευκαιρίες. Η Gen Z προβληματίζεται ήδη με το τεχνολογικό άλμα και η εγχώρια επιχειρηματικότητα ανησυχεί για το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που θα απαιτηθεί.

Μία εύστοχη και ευοίωνη απάντηση σε όλα αυτά είναι το Zone01: η εταιρία που βρήκε στέγη στη Νέα Ιωνία και έρχεται να δώσει λύσεις στην εκπαίδευση και την απασχόληση.

Zone01: Ευκαιρία για δωρεάν εκπαίδευση σε επαγγέλματα του μέλλοντος στη Νέα Ιωνία

Μία παρέα από χαρισματικούς ανθρώπους αξιοποιεί ένα νέο τρόπο εκπαίδευσης, που δημιούργησε ο Νικολά Σαντιράκ (του διάσημου School 42) και προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση σε επαγγέλματα του μέλλοντος.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν χρειάζεται ούτε πτυχία, ούτε ηλικιακούς περιορισμούς (προϋπόθεση να είναι κάποιος άνω των 18 ετών). Αρκεί απλά να περάσει κάποιος τα τεστ με τα 2 online “παιχνίδια” που υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Zone01: ένα που ανιχνεύει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και ένα άλλο που μετράει την αλγοριθμική σκέψη. Και τα δύο δεν απαιτούν καμία εμπειρία προγραμματισμού και καμία σύνθετη γνώση μαθηματικών. Δείχνουν όμως τις δυνατότητες των υποψηφίων να εξελιχθούν στον προγραμματισμό.

Zone01: Η εκπαίδευση φτιάχνει “μέλλον”

Όλα άρχισαν 2 χρόνια πριν όταν ο Χρήστος Αβραμούδης, εκ των πρωτεργατών της Zone01 στην Αθήνα, συνάντησε στο Μπαχρέιν τον άνθρωπο που μετέφερε εκεί το αντίστοιχο project του Σαντιράκ: μία δωρεάν εμπειρία γνώσης χωρίς προαπαιτούμενα. Ένα σύστημα που άνοιγε επαγγελματικούς ορίζοντες και έφτιαχνε “μέλλον” σε εταιρίες και εκπαιδευόμενους.

Zone01: Ευκαιρία για δωρεάν εκπαίδευση σε επαγγέλματα του μέλλοντος στη Νέα Ιωνία

Στην παρέα του ήταν ο Δημήτρης Κούστας από τη γνωστή “Danaos Management” και ο Φάνης Κουτουβέλης από την “Pandas”, την εταιρία που στα κιόσκια της κοστολογεί κινητά τηλέφωνα. Και οι τρεις παθιάστηκαν αμέσως με το εγχείρημα. Στο πλευρό τους η γυναικεία “ματιά” του project, η interior designer Ειρήνη Αβραμούδη, που έβαλε χρώμα, φαντασία και έμπνευση στο χώρο.

Zone01: Ευκαιρία για δωρεάν εκπαίδευση σε επαγγέλματα του μέλλοντος στη Νέα Ιωνία

Η ομάδα διαμόρφωσε το εγκαταλελειμμένο ακίνητο της οδού Κυδωνιών σε ένα υπερσύγχρονο campus τεχνολογίας και μάθησης. Στα 2.300 τετραγωνικά του φτιάχτηκαν γωνιές για μελέτη και ψυχαγωγία με ένα “ανοιχτόμυαλο” μοντέλο (open space) που εμπνέει την δημιουργικότητα και τις συνέργειες της ομάδας.

Πώς λειτουργεί το Zone01

Το πρώτο στάδιο είναι απλό: ψηφιακά παιχνίδια που λειτουργούν ως τεστ αντίληψης με συγκεκριμένο χρόνο απόκρισης για τον υποψήφιο σπουδαστή. Όταν κάποιος περάσει τα τεστ ενημερώνεται πλήρως για το πρόγραμμα και την διετή φοίτηση που προϋποθέτει.

Ακολουθεί το “Piscine Selection bootcamp”, 26 μέρες επιμόρφωσης και η τελική διαδικασία επιλογής για το πρόγραμμα, με διαδραστικά test και projects, που γίνονται στις εγκαταστάσεις στη Νέα Ιωνία.

Zone01: Ευκαιρία για δωρεάν εκπαίδευση σε επαγγέλματα του μέλλοντος στη Νέα Ιωνία

Για όσους προκριθούν ξεκινά άμεσα η 24μηνη εκπαίδευση χωρίς δίδακτρα στο campus του Zone01. Στο τελευταίο 6μηνο, ο εκπαιδευόμενος διαλέγει εξειδίκευση στον κλάδο που προτιμά, ανάμεσα σε προγραμματισμό για Τεχνητή Νοημοσύνη, gaming, blockchain, Web developer, κρυπτονομίσματα, κυβερνοασφάλεια κ.α .

Στη διάρκεια της εκπαίδευσης πέρα από τις ψηφιακές πλατφόρμες το πρόγραμμα προβλέπει και την ύπαρξη μέντορα, που κατευθύνει συμβουλευτικά την έρευνα και τον κώδικα των εκπαιδευόμενων.

Η εκπαίδευση στο Zone01 είναι πενταετής και αποτελείται από 2 χρόνια φοίτησης και 3 χρόνια εργασίας σε εταιρίες τεχνολογίας. Το παιδαγωγικό μοντέλο εστιάζει σε διαμοιρασμό γνώσης (peer to peer) σε ψηφιακή πλατφόρμα, που προϋποθέτει συνεργασία των εκπαιδευόμενων, ομαδικό πνεύμα και διαρκή εξάσκηση.

Οι απόφοιτοι εργάζονται και αμείβονται άμεσα στον τρίτο κιόλας χρόνο στις εταιρίες partners στην Ελλάδα. Η Zone01 συνεργάζεται με επιχειρήσεις leaders στον τομέα της τεχνολογίας και εξασφαλίζει εργασία με ανταγωνιστικές αμοιβές για κάθε εκπαιδευόμενό της.

Το “ταξίδι” της γνώσης στη Νέα Ιωνία ξεκινάει την 1η Απριλίου και οι αιτήσεις γίνονται στην ιστοσελίδα του προγράμματος.