The Greeks are back: Ο θεσμός που ήρθε να μας ξεσηκώσει

Ένα σημαντικό κενό στα ζητήματα “δικτύωσης” της χώρας μας έρχεται να καλύψει ο νέος θεσμός του “The Greeks are back”. Kι αυτό γιατί ενώ οι Έλληνες βρίσκονται παντού, η Ελλάδα δεν καρπώνεται τις σημαντικές τους παρουσίες σε θέσεις κλειδιά. Τα χρόνια της κρίσης και του brain drain η χώρα μπορεί να έχασε τα “καλύτερα μυαλά” αλλά τώρα ήρθε η ώρα να αξιοποιήσει τις θέσεις τους.

Έτσι, πενήντα Έλληνες – ανώτερα στελέχη σε 40 και πλέον διεθνείς εταιρείες, σε 12 χώρες του Κόσμου συναντήθηκαν σήμερα στην 1η Διάσκεψη THE GREEKS ARE BACK, στην Αθήνα, για να μοιραστούν εμπειρίες και προτάσεις προς την πολιτεία για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού.

Πενήντα Greeks are back

Στο Α’ Μέρος της Ολομέλειας, συζητήθηκε ποια είναι η εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού στα κεντρικά γραφεία των εταιρειών τους στο εξωτερικό και ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος των Ελλήνων στελεχών του εξωτερικού για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες συνεδρίασαν σε Ομάδες Εργασίας και συζήτησαν τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις με μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες στα εξής πεδία: Πράσινες επενδύσεις, Φορολογικό πλαίσιο, Προσέλκυση ταλέντων, Καινοτομία – Έρευνα και Ανάπτυξη, Ψηφιακή μετάβαση και Silver Economy.

Ψηφιακή μετάβαση και Silver Economy

Στο Β’ Μέρος της Ολομέλειας, οι συντονιστές των έξι Ομάδων Εργασίας παρουσίασαν τις προτάσεις της κάθε Ομάδας Εργασίας, τις οποίες σχολίασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης.

Οι προτάσεις αυτές θα συμπεριληφθούν σε ένα κείμενο υπό τον τίτλο “ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”, το οποίο θα σταλεί τις επόμενες ημέρες στην Κυβέρνηση, τα κόμματα, τη Βουλή των Ελλήνων, σε φορείς, ΜΜΕ κ.λπ.

Ο ιδρυτής της πρωτοβουλίας THE GREEKS ARE BACK και διευθύνων σύμβουλος της Public Affairs and Networks, κ. Ανδρέας Γιαννόπουλος, δήλωσε: “Τον Σεπτέμβριο 2020, ξεκινήσαμε να διαμορφώνουμε αυτό το “κέντημα” με τους Έλληνες – ανώτερα στελέχη που εργάζονται στο εξωτερικό. Επρόκειτο για μια εργασία μυρμηγκιού, η οποία σήμερα αποδίδει καρπούς, βλέποντας και ακούγοντας τους σημαντικούς αυτούς Έλληνες να καταθέτουν τις προτάσεις τους για την αποτελεσματικότερη προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Σήμερα, ερρίφθη ο πρώτος σπόρος. Το έδαφος είναι, νομίζω, γόνιμο και όλα προοιωνίζονται ότι η 2η Διάσκεψη THE GREEKS ARE BACK, το 2022, θα είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα και χρήσιμη”.

Στόχοι της πρωτοβουλίας The Greeks are back

Οι στόχοι της πρωτοβουλίας είναι:

Να δοθεί η δυνατότητα στην πολιτεία να γνωρίσει με άμεσο τρόπο πώς τα κεντρικά γραφεία πολυεθνικών εταιρειών αξιολογούν τις πολιτικές της Ελλάδας για προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Να επωφεληθεί η Ελλάδα από τις καλές πρακτικές άλλων χωρών στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, μέσω της γνώσης και εμπειρίας των Ελλήνων – ανώτερων στελεχών που εργάζονται στο εξωτερικό.
Να δοθεί η δυνατότητα στην πολιτεία να κινητοποιήσει τους Έλληνες – ανώτερα στελέχη του εξωτερικού, για να προωθήσουν την Ελλάδα στις εταιρείες τους ως επενδυτικό προορισμό, εφοδιάζοντάς τους με τις κατάλληλες πολιτικές και εργαλεία.
Να δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες – ανώτερα στελέχη πολυεθνικών εταιρειών στο εξωτερικό να υποβάλουν προτάσεις πολιτικής στην πολιτεία, για να βελτιωθεί η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της οργανώτριας εταιρείας Public Affairs and Networks, κ. Ανδρέας Γιαννόπουλος, δήλωσε: «Όπου κι αν κοιτάξει κανείς, σχεδόν σε οποιαδήποτε χώρα του Κόσμου, θα βρει Έλληνες να διαπρέπουν σε ανώτερες θέσεις μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών. Πρόκειται για έμπειρα στελέχη, με βαθιά γνώση και εμπειρία, τα οποία επιθυμούν να βοηθήσουν, ώστε η πατρίδα τους να μπορέσει να ξεπεράσει υστερήσεις και ελλείψεις και να καταστεί ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Η ετήσια διάσκεψη «THE GREEKS ARE BACK» φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα νέο «θεσμό» παραγωγής αξιόπιστων και ουσιαστικών δημόσιων πολιτικών για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα».

Για περισσότερες πληροφορίες www.greeksareback.gr

Comments are closed.