Ξέρεις τι είναι το survivol mode ή κατάσταση επιβίωσης;
Το στρες είναι φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού κάθε φορά που αλλάζουν οι συνθήκες της ζωής μας, τόσο σε εξωτερικό όσο και σε εσωτερικό επίπεδο. Μια αλλαγή στην επαγγελματική ζωή προκαλεί στρες, μια αλλαγή στη συναισθηματική κατάσταση προκαλεί στρες (ναι, ακόμα και αν το συναίσθημα θεωρείται “θετικό”) ακόμα και μια αλλαγή στη θερμοκρασία προκαλεί στρες. Κι ο λόγος που δημιουργείται εξαρχής είναι για να ειδοποιήσει τον οργανισμό ώστε να προβεί σε αλλαγές που θα τον βοηθήσουν να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
Υπάρχει λοιπόν και μια καλή πλευρά σε αυτό. Το στρες, όταν το βιώνουμε για μικρά διαστήματα, μπορεί να διεγείρει τη δημιουργικότητα, να αυξήσει την παραγωγικότητα και να μας προστατεύσει σε διάφορες περιστάσεις. Ωστόσο όταν το σώμα βρίσκεται πολύ συχνά, και για μεγάλα διαστήματα σε κατάσταση στρες, τότε περνάμε σε κατάσταση χρόνιου στρες. Τότε ο οργανισμός δεν μπορεί να χαλαρώσει ανάμεσα στις διαδοχικές φάσεις στρες και παραμένει σε μια κατάσταση εγρήγορσης διαρκώς. Το απόγειο του χρόνιου στρες είναι η κατάσταση επιβίωσης.
Σημάδια πως είσαι σε κατάσταση επιβίωσης;
Ίσως να βρίσκεσαι σε survival mode αν βιώνεις τα εξής:
- Έχεις διαρκώς κακή διάθεση, είσαι σε ένταση, γίνεσαι δυσανάλογα κι εύκολα οξύθυμη
- Δεν μπορείς να χαλαρώσεις εύκολα
- Σου είναι δύσκολο να συγκεντρωθείς
- Νιώθεις δυσφορία κάθε φορά που πρέπει να πάρεις μικρές αποφάσεις
- Νιώθεις κουρασμένη ακόμα και μετά από ξεκούραση (π.χ. μετά από ύπνο)
- Δεν απολαμβάνεις τις στιγμές ξεκούρασης
- Δεν έχεις ανοχή όταν συναντάς μικροδυσκολίες
- Σηκώνεις άμυνες απέναντι στην κριτική
- Νιώθεις μια ροπή στο αλκοόλ και τις ουσίες
- Έχεις αδύναμη μνήνη
Τα άτομα που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση διατρέχουν μεγαλύτερο ρίσκο εκδήλωσης άγχους και κατάθλιψης αφού και το σώμα και ο εγκέφαλός τους υπερλειτουργουν σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν αίσθημα ασφάλειας. Το αποτέλεσμα είναι ότι και το σώμα είναι ευάλωτο σε λοιμώξεις και τραυματισμούς και ο νους είναι θολωμένος, ενώ το άτομο βιώνει διαρκώς μια αίσθηση κόπωσης.
Η προφανής λύση στην κατάσταση επιβίωσης είναι η αυτοφροντίδα. Δοκίμασε να γυμναστείς για να εκτονώσεις την ένταση, μίλησε ανοιχτά για όσα σε δυσκολεύουν σε άτομα της εμπιστοσύνης σου, παρατήρησε την αναπνοή σου και απόφυγε τις ουσίες. Επειδή όμως όλα αυτά εύκολα λέγονται αλλά δύσκολα γίνονται πράξη, αν δεν μπορείς να τα εφαρμόσεις είναι αδιαμφισβήτητα η ώρα να αναζητήσεις βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.