Obama Leaders: Ποια είναι η Ελπίδα Κόκκοτα που προλόγισε τον Μπαράκ Ομπάμα και τι κάνει

Η Ελπίδα Κόκκοτα, χθες προλόγισε στην Αθήνα τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο κατά την εκδήλωση ομιλίας του στο Obama Leaders Foundation. Η ίδια είναι ήδη υπότροφος του προγράμματος και όπως γράφει και στη σελίδα της στο Ίδρυμα του Ομπάμα, «χρησιμοποιεί την οικονομική εκπαίδευση για την ενδυνάμωση των γυναικών».

«Ο μη κερδοσκοπικός της οργανισμός Mexoxo ειδικεύεται στη δημιουργία σχεδίων κοινωνικού αντίκτυπου για εταιρείες, καθώς και για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσω στρατηγικών ανάπτυξης που υποστηρίζουν την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των κοινοτήτων στο σύνολό τους.

Ξεκίνησα το Mexoxo για να δώσω το δώρο της εκπαίδευσης σε άλλες γυναίκες. Η μητέρα μου ήταν ανύπαντρη μητέρα που θυσίασε πολλά. Έζησε την κοινωνική αδικία, την ανισότητα των φύλων, τις περιορισμένες ευκαιρίες, και παρ’ όλα αυτά με μεγάλωσε ώστε να είμαι η πρώτη γυναίκα στην οικογένειά μου που όχι μόνο πήρε πτυχίο, αλλά και μεταπτυχιακό και μιλάει τέσσερις γλώσσες» σχολιάζει η ίδια.

H Ελπίδα Κόκκοτα και η οργάνωση που την έβαλε στους Obama Leaders

Μέχρι σήμερα το Mexoxo έχει εξυπηρετήσει περισσότερες από 31.000 γυναίκες παγκοσμίως, αναφέρεται στη σελίδα του Obama Foundation.

«Συνδέουμε τις γυναίκες με το δίκτυό μας, που αποτελείται από περισσότερους από 250 παγκόσμιους ενδιαφερόμενους φορείς από επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς, κυβερνητικούς φορείς και ΜΚΟ. Ίδρυσα το Mexoxo για να δημιουργήσω μονοπάτια αλλαγής για τις γυναίκες, τις οικογένειές τους και τις κοινότητές τους», δηλώνει η ίδια.

Η Ελπίδα Κόκκοτα γυρίζει ακόμη ένα ντοκιμαντέρ στην Κένυα σχετικά με τον αντίκτυπο του Mexoxo. «Πριν από έναν χρόνο ξεκινήσαμε το πρόγραμμα She is Digital για τον ψηφιακό αλφαβητισμό στην Κένυα. Με τη βοήθεια των τοπικών εταίρων μας, του Girl Child Network και του L’Oréal Fund for Women, εκπαιδεύσαμε και ενισχύσαμε 10.200 γυναίκες στην παραγκούπολη Kibera του Ναϊρόμπι, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγκούπολη της Αφρικής, και σε άλλες απομακρυσμένες περιοχές.

Πριν από λίγες ημέρες φτάσαμε στη χώρα για να συναντήσουμε ορισμένες από τις γυναίκες και να τους παρέχουμε έξτρα εκπαίδευση. Συναντήσαμε την Jame, μια μητέρα δύο παιδιών, η οποία παρακολούθησε το μάθημά μας πέρυσι και κατάφερε να προωθήσει το κατάστημα με είδη τέχνης και χειροτεχνίας στις πολιτιστικές αγορές του Ναϊρόμπι μέσω του Facebook, γεγονός που τη βοήθησε να αποκτήσει περισσότερους πελάτες.

Αυτή η ευκαιρία τής επέτρεψε να βάλει φαγητό στο τραπέζι και να νοικιάσει με ασφάλεια ένα σπίτι για τον εαυτό της. Φιλοδοξεί να βρει περισσότερους πελάτες στο Διαδίκτυο και να σπουδάσει τα παιδιά της στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο».

Αναφερόμενη στο πρόγραμμα Leaders Europe, η ίδια η Ελπίδα Κόκκοτα λέει πως η συμμετοχή της είναι καθοριστική για την προσωπική και επαγγελματική της ανάπτυξη. «Από τότε που πέθανε η μητέρα μου, επαναπροσδιορίζω ποια είμαι και πού ανήκω ως ηγέτης. Η καθοδήγηση που λαμβάνω από αυτή την ευκαιρία ήταν ανεκτίμητη» λέει, προσθέτοντας ότι η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον για τις γυναίκες και τα κορίτσια είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από το έργο της.

«Το όνομά μου είναι Ελπίδα. Είναι μια έννοια που καθοδηγεί την ύπαρξή μου. Η ελπίδα μου είναι οι γυναίκες και τα κορίτσια να ζουν σε πιο ισορροπημένες κοινωνίες όπου οι άνθρωποι σέβονται ο ένας τον άλλον για αυτό που είναι. Θέλω όλες οι γυναίκες να βρουν τη θέση τους στον κόσμο», δηλώνει η ίδια στο προφίλ της στο Obama Foundation.

«Το όνομά μου είναι Ελπίδα, στα αγγλικά σημαίνει hope»
«Το όνομά μου είναι Ελπίδα, στα αγγλικά σημαίνει hope. Αυτή είναι η αξία με την οποία συνδέομαι σε βάθος, είναι η αξία πάνω στην οποία οικοδόμησα τη μη κυβερνητική οργάνωση Mexoxo». Με τα λόγια αυτά η Ελπίδα Κόκκοτα, η μοναδική Ελληνίδα ανάμεσα στους φετινούς υπότροφους του προγράμματος «Obama Foundation Leaders», προλόγισε τη χθεσινή συνάντηση των υποτρόφων με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα.

«Όλο το πρόγραμμα του Ιδρύματος Ομπάμα βασίζεται στην ηγεσία μέσα από βασικές αξίες και η κινητήριος δύναμη αυτού του συστήματος αξιών είναι η ελπίδα. Ξεκινάς από την ελπίδα για να βρεθείς στη δράση. Και εγώ έτσι ξεκίνησα, και το όνομά μου με έχει καθορίσει σε όλη μου τη ζωή», περιγράφει η κ. Κόκκοτα μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ίδια χαρακτηρίζει «μεγάλη τιμή να προλογίσω τον πρόεδρο Ομπάμα». Άλλη μία Ελληνίδα υπότροφος προηγούμενης χρονιάς του προγράμματος, η Σοφία Κουβελάκη, γενική διευθύντρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης για την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών «The Home Project», έχει επιλεγεί για να παρουσιάσει τη σημερινή συζήτηση που θα έχουν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Νιάρχος, Ανδρέα Δρακόπουλο, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η Ελπίδα Κόκκοτα περιγράφει: «Χθες ένιωθα ότι εγώ και η Σοφία είμαστε οι πρώτες δύο γυναίκες από την Ελλάδα στο πρόγραμμα αυτό, κάτι πολύ σημαντικό στο να προχωράει η κοινωνία μας».

Η Ελπίδα Κόκκοτα υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πόσο την έχει εμπνεύσει όλη η προσπάθεια του πρώην προέδρου των ΗΠΑ «να ανοίξει ένα μονοπάτι αλλαγής στον κόσμο και σε όλο αυτό υποστηρίζει και όλους εμάς τους πιο νέους να συμμετέχουμε και ο καθένας από εμάς να κάνει την αλλαγή του».

Το πρόγραμμα «Obama Foundation Leaders» έχει εξάμηνη διάρκεια και η κ. Κόκκοτα το χαρακτηρίζει «ένα μακρύ ταξίδι», που ολοκληρώθηκε με τη χθεσινή συνάντηση των υποτρόφων με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ στην Αθήνα και την αδερφή του, σύμβουλο του Ιδρύματος, Μάια Σοετόρο.

«Στο πρόγραμμα ήμασταν 105 ηγέτες απ’ όλο τον πλανήτη, που ο καθένας συμβάλλει με έναν πολύ χαρακτηριστικό τρόπο σε ένα κοινωνικό θέμα, και όλο μπορεί, όταν γίνει πολύ συλλογικό, να φέρει μεγάλη αλλαγή. Αυτή η συλλογικότητα είναι πολύ μεγάλη έμπνευση για εμάς και είναι και το μεγαλύτερο δώρο που πήραμε από αυτό το πρόγραμμα. Έχουμε κάνει φιλίες που θα κρατήσουν μια ζωή», εξηγεί.

Obama Leaders και Mexoxo
«Μοιραζόμαστε με τις γυναίκες που εντάχθηκαν στα προγράμματά μας το πιο πολύτιμο δώρο που μου πρόσφεραν η μητέρα και η γιαγιά μου, το δώρο της εκπαίδευσης», είπε χτες χαρακτηριστικά κατά την ομιλία της η Ελπίδα. «Κινητήριος δύναμή μου ήταν η μητέρα μου, που, αν και μονογονεϊκή οικογένεια, είχε προτεραιότητα να πάω σχολείο, να κάνω μουσική, αθλητισμό και να σπουδάσω. Ένιωσα την ανάγκη και την ηθική δέσμευση αυτό να το μεταφέρω και στις γυναίκες που δεν είχαν αυτό το προνόμιο στη ζωή τους», προσθέτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.