MyΘέρμανση και επίδομα θέρμανσης: Άνοιξε η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων

Μαραθώνιος αιτήσεων ξεκίνησε χθες καθώς μέσα σε 8 ώρες υποβλήθηκαν 22.000 νέες αιτήσεις στην πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ.  Και μέσα στη νύχτα, από τις 8 το βράδυ ως τα μεσάνυχτα, υπεβλήθησαν άλλες τόσες, ξεπερνώντας συνολικά τις 41.200 καθώς τρέχουν να προλάβουν τη διορία ενός μήνα (έως 8 Δεκεμβρίου) για υποβολή αιτήσεων συμμετοχής.

Από την Πρωτοχρονιά και μέχρι τον Μάρτιο, η επιδότηση θέρμανσης θα περιλάβει και όσους προσπαθούν να ζεσταθούν με ηλεκτρικές συσκευές (αντί αέριο ή πετρέλαιο κλπ), ώστε να επιδοτηθούν μέχρι και την άνοιξη του 2024.

Άνοιξαν οι αιτήσεις στο myΘέρμανση

Και ενώ από Ιανουάριο προστίθενται νέοι δικαιούχοι επιδότησης θέρμανσης με συσκευές ρεύματος, , για σχεδόν κάθε είδους πηγή θέρμανσης, πέραν του πετρελαίου και του ρεύματος.

Ωστόσο, με τα ως τώρα δεδομένα:

·  βάσει νόμου, μέχρι τέλος του χρόνου, επιδότηση θέρμανσης θα λάβουν 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, πέλλετ, τηλεθέρμανση ή πετρέλαιο θέρμανσης. Επιπρόσθετα θα λαμβάνουν ως τότε και την «οριζόντια» επιδότηση ρεύματος που δίδεται σε όλους τους οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος, ασχέτως αν ανοίγουν και αιρκοντίσιον ή άλλες ηλεκτρικές πηγές θέρμανσης για να ζεσταθούν.

·  βάσει επισήμων ανακοινώσεων και οδηγιών, μετά την 31η Δεκεμβρίου «κόβεται» η οριζόντια επιδότηση ρεύματος για όλους τους οικιακούς καταναλωτές (και πανευρωπαϊκά πια). Ωστόσο από την Πρωτοχρονιά σχεδιάζεται να επιδοτείται το ρεύμα, αλλά μόνο για να ζεσταθούν τα νοικοκυριά –και όχι για να μαγειρέψουν πχ ή άλλες ανάγκες τους.

Έτσι:

–   όσοι έπαιρναν ήδη επιδότηση θέρμανσης για αέριο, πετρέλαιο κλπ,  θα μπορούν να συνεχίσουν να επιδοτούνται ως τον Μάρτιο για αυτά, όπως πριν (100-800 ευρώ για έξι μήνες).

–   όσοι δεν έπαιρναν (πχ σε πολυκατοικίες που έχουν «κλείσει» εδώ και χρόνια τον κοινό καυστήρα) θα μπορούν για πρώτη φορά να λάβουν επιδότηση 45-480 ευρώ (για τρεις μήνες) για χρήση θερμαντικών συσκευών ρεύματος (πχ θερμοπομποί, αερόθερμα, αντλίες θερμότητος, αιρκοντίσιον, ηλεκτρικά καλοριφέρ ή σόμπες κλπ).

–  εν δυνάμει ωφελούμενοι βγαίνουν έτσι το 2024 και άλλα 1,2 εκατομομμύρια νοικοκυριά.

Προσοχή όμως:

·  στην εφαρμογή myΘέρμανση που άνοιξε χθες, δεν υπάρχει επιλογή επιδότησης για ρεύμα, επειδή δεν έχει ακόμα νομοθετηθεί και θα ισχύσει μετά το 2023.

·   με βάση τον νόμο σήμερα, τα νοικοκυριά επιλέγουν μόνο ένα είδος επιδότησης θέρμανσης: δηλαδή όποιος επιλέγει μία μορφή θέρμανσης, δεν μπορεί μετά να υποβάλει αίτηση για άλλη πηγή θέρμανσης. Άρα όσοι δεν κάνουν χρήση επιδόματος θέρμανσης μέσα στο 2023, θα έχουν δυνατότητα από το 2024, αλλά μόνο για 3 μήνες και μόνο σαν καταναλωτές ρεύματος.

·  με βάση τις πρώτες πληροφορίες και ανακοινώσεις για τα σχέδια της κυβέρνησης για το νέο Επίδομα Θέρμανσης για ρεύμα, η διαδικασία αναμένεται να αλλάξει και θα δοθεί δυνατότητα χρήσης επιδόματος θέρμανσης για ρεύμα, ακόμα και για όσους έκαναν αίτηση το 2023 για άλλες πηγές (πχ πετρέλαιο). Με τον όρο όμως, να μην έχουν εξαντλήσει το ετήσιο όριο επιδότησης (περίπου 100 ως 800 ευρώ ανάλογα με τις βαθμοημέρες)

Άρα συνολικά, κάποιος μπορεί αυτόν τον χειμώνα να λαμβάνει:

(α) επίδομα για θέρμανση με φυσικό αέριο πετρέλαιο κλπ,

(β) επιδότηση για κατανάλωση ρεύματος ασχέτως αν θερμαίνεται ή όχι από αυτό, αλλά και

(γ) επιδότηση στον λογαριασμό ρεύματος από Ιανουάριο ως Μάρτιο, αν δεν έκανε χρήση ή δεν έχει εξαντλήσει το όριο επίδοματος θέρμανσης του 2023.