Mosquito Vision: Το App που ξέρει τα …hot spots για τα κουνούπια και ζητάει τη βοήθειά μας

Τέθηκε σε λειτουργία πριν λίγες μέρες, για τη φετινή σεζόν, η εφαρμογή “Mosquito Vision” για κινητά τηλέφωνα. Ενημερώνει κυρίως περιοχές της Βόρειας χώρας για την πρόγνωση της όχλησης κουνουπιών σε συγκεκριμένες ώρες και μέρες. Το κοινό μπορεί, επίσης, να επικοινωνεί τηλεφωνικά με την γραμμή 800 11 244 24 για σχετικές αναφορές και παράπονα.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η εφαρμογή βελτιώνεται γρήγορα και έχει προσθέσει φέτος δύο ακόμη λειτουργίες, η επικοινωνία με τους χρήστες για την υπόδειξη δυνάμει εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών, μέσω της αποστολής φωτογραφιών και η αξιολόγηση των επιπέδων όχλησης ανά περιοχή.

Στο πλαίσιο του προγράμματος “ψηφιακή εφαρμογή πρόβλεψης όχλησης από τα κουνούπια Mosquito Vision”, που εντάσσεται στην στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3) και έχει εταίρους την Οικοανάπτυξη ΑΕ και τον Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ, προβλέπεται η τεχνολογική αναβάθμιση της εφαρμογής και η λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για χρήση από την Περιφέρεια και τους διαπιστευμένους φορείς.

Εγκαθίστανται δέκα ακόμη μετεωρολογικοί σταθμοί για την καταγραφή υδρομετεωρολογικών δεδομένων όπως η θερμοκρασία, η υγρασία, τα επίπεδα βροχής και ο άνεμος. Για τους σταθμούς αυτούς θα γίνει προσπάθεια διασύνδεσής τους με τους υπόλοιπους 30 που λειτουργούν με ευθύνη της Περιφέρειας, του ΑΠΘ και άλλων φορέων, με σκοπό την ενίσχυση της ορθότητας και της ασφάλειας των προβλέψεων.

ΕΡΤ