JA Greece: 1000 μαθητές στο Μαρούσι παρουσίασαν επιχειρηματικά σχέδια και βραβεύτηκαν

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024, η Μαθητική Εμπορική Έκθεση Αθήνας 2024 του Junior Achievement Greece στο Τhe Mall Athens στο Mαρούσι. 

Περισσότεροι από 1.000 μαθητές και μαθήτριες από Γενικά Γυμνάσια/Λύκεια, ΕΠΑ.Λ. και Ειδικά Σχολεία της Κεντρικής, Νότιας Ελλάδας και των νησιών του Αιγαίου που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Εικονική Επιχείρηση – Company Program 2024” του Junior Achievement Greece, παρουσίασαν την ημέρα εκείνη τις καινοτόμες μαθητικές τους “start up” και κατέπληξαν το κοινό και την κριτική επιτροπή τoυ JA Greece. 

Το παγκόσμιο πρόγραμμα “Εικονική Επιχείρηση – Company Program” του JA Greece, τελεί για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και υλοποιείται κάθε χρόνο με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Την επίσημη έναρξη της Μαθητικής Εμπορικής Έκθεσης, στην οποία συμμετείχαν 56 “Εικονικές Επιχειρήσεις”, κήρυξε στις 09:00 ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Inspirational Mentor του JA Greece Δημήτρης Παπαστεργίου και στην συνέχεια τα παιδιά παρουσίασαν σε περίπτερα τα καινοτόμα προϊόντα τους στο αγοραστικό κοινό και την κριτική επιτροπή του JA Greece που αξιολόγησε τις ομάδες.

Ο ενθουσιασμός των παιδιών ήταν απερίγραπτος καθώς εξηγούσαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες και πωλούσαν τα πρωτότυπα προϊόντα τους. “Θαυμάσαμε την αστείρευτη δημιουργικότητα, το πάθος, το ήθος, το μεγάλο ταλέντο των παιδιών στην επιχειρηματικότητα και την συγκινητική κοινωνική και περιβαλλοντική τους ευαισθησία. Το επίπεδο των μαθητικών “επιχειρήσεων” ήταν το υψηλότερο από κάθε άλλη χρονιά και δυσκολευτήκαμε πολύ να αποφασίσουμε σε ποιες Εικονικές Επιχειρήσεις θα απονείμουμε τα 3 βραβεία της εκδήλωσης. Πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς, τους εθελοντές/συμβούλους επιχειρηματικότητας και τους Inspirational Mentors. Eίδαμε στο The Mall Athens, την Ελλάδα που μας γεμίζει ελπίδα”, δήλωσε ο κ. Αιμίλιος Κυριάκου, Διευθύνων Σύμβουλος της Citi Ελλάδος, Μάλτας και Κύπρου, Πρόεδρος ΔΣ του JA Greece και Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής της εκδήλωσης. 

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε για 10η χρονιά στο Εμπορικό Κέντρο της LAMDA Development The Mall Athens. Οι Μαθητικές Εικονικές Επιχειρήσεις που βραβεύτηκαν, σε κλίμα μεγάλου ενθουσιασμού, είναι: 

JA Greece: Τα βραβεία της Μαθητικής Εμπορικής Έκθεσης Αθήνας 2024 στο The Mall Athens στο Μαρούσι

Βραβείο “Καινοτομία Προϊόντος/Υπηρεσίας”:  Εικονική Επιχείρηση “Μy History Way” από την Λεόντειο Σχολή Νέας Σμύρνης. Το HipHistory της “εταιρείας” My History Way είναι ένα καινοτόμο, οικολογικό επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων για την ελληνική μυθολογία που απαντά στον κοινωνικό αποκλεισμό των παιδιών με προβλήματα οράσεως. Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι ότι είναι δίγλωσσο, στα ελληνικά αλλά και σε κώδικα Braille, επιτρέποντας σε όλα τα παιδιά, μέσα από τον υπέροχο κόσμο της ελληνικής μυθολογίας να παίζουν μαζί ξεπερνώντας απομόνωση και προκαταλήψεις. Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Παύλος Κουτσοβίτης. Εθελοντής/σύμβουλος επιχειρηματικότητας: Αλέξανδρος Κωστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της FORESIGHT και Γενικός Γραμματέας του ΕλληνοΑμερικανικού Επιμελητηρίου.

Το βραβείο απένειμε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Inspirational Mentor JA Greece Δόμνα Μιχαηλίδου μαζί με τον Πρόεδρο ΔΣ του JA Greece, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Citi Ελλάδος Μάλτας και Κύπρου, κ. Αιμίλιο Κυριάκου

Εικόνα που περιέχει ρουχισμός, άτομο, άνδρας, παπούτσια
Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Βραβείο “Καλύτερη Προώθηση Προϊόντος/Υπηρεσίας: Εικονική Επιχείρηση “To Βostani Μou” από το Γυμνάσιο της Ερασμείου Ελληνογερμανικής Σχολής.  Πρόκειται για εφαρμογή ενοικίασης χωραφιών στα οποία οι χρήστες μπορούν να διαθέτουν το δικό τους μποστάνι και να παρακολουθούν με live κάμερα πως μεγαλώνουν τα λαχανικά. Η “εταιρεία” αναλαμβάνει την βιολογική καλλιέργεια και στέλνει την σοδιά στους πελάτες κατ’ οικον.

Στόχος της “επιχείρησης” είναι να προωθηθεί η καλλιέργεια της ελληνικής γης και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Αθανάσιος Κριαράς, Αθανασία Φωτεινού. Εθελοντής/σύμβουλος επιχειρηματικότητας: Μύρωνας Φλουρής, Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, Υπουργείο Τουρισμού. Το βραβείο απένειμε ο κ. Στέφανος Κοτσώλης, Πρόεδρος ΔΣ της LAMDA Development με τον κ. Μάρκο Βερέμη, Μέλος ΔΣ JA Greece, Συνιδρυτή και Πρόεδρο ΔΣ Upstream, Εταίρο Big Pi Ventures Capital & Πρόεδρο της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ. 

Εικόνα που περιέχει ρουχισμός, άτομο, άνδρας, παπούτσια
Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Βραβείο “Kαλύτερο Περίπτερο”: Εικονική Επιχείρηση “PlaySEN” από το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ.) Πατρών. H “PlaySEN” είναι μια “επιχείρηση” παραγωγής εξειδικευμένων παιδικών παιχνιδιών τύπου Montessori, που έχει ως αντικείμενο τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την προώθηση ξύλινων παιχνιδιών, ειδικά σχεδιασμένων και κατασκευασμένων από μασίφ ξύλο, υλικό φιλικό προς το περιβάλλον που μπορούν να βοηθήσουν παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας καθώς και παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες  να αναπτύξουν λεπτές κινητικές δεξιότητες, συντονισμό χεριού-ματιού, μέτρηση όρασης, υπομονή, προσοχή και συγκέντρωση, έτσι ώστε να αποκτήσουν χρήσιμες ικανότητες και δεξιότητες απαραίτητες για την αποτελεσματική τους ένταξη στην μαθησιακή διαδικασία.

Επιπλέον τα παιχνίδια αυτά απευθύνονται και σε υπερήλικες με προβλήματα μνήμης. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Χρήστος Αδαμόπουλος, Νίκη Αγγελοπούλου, Θεοδώρα Διαμάντη, Μαρία Καζάκου, Νικόλαος Κρικής, Νικόλαος Κωνσταντόπουλος, Στέφανος Νικήτας, Μαρία Παπανικολάου, Αικατερίνη ΣταυλιώτηΕυστάθιος Φιλιππόπουλος. Εθελοντής/σύμβουλος επιχειρηματικότητας: Δημήτρης Βορρής, COFFEE ISLAND. Το βραβείο απένειμε ο κ. Νίκος Χρηστάκης, Μέλος ΔΣ JA Greece, Managing Director HP Ελλάδος και Κύπρου με τον κ. Αργύρη Τζικόπουλο, Γενικό Διευθυντή του JA Greece.  

Εικόνα που περιέχει ρουχισμός, άτομο, πλήθος, άνθρωποι
Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Στην συνέχεια του προγράμματος/διαγωνισμού “Εικονική Επιχείρηση 2024”, οι μαθητικές ομάδες θα διεκδικήσουν το Public Choice Award σε ειδική ιστοσελίδα, στην οποία θα ψηφίζει το κοινό.  Για τη συμμετοχή τους στον Πανελλαδικό Τελικό “Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2024” θα αξιολογηθούν από τα business plan που θα καταθέσουν.