Google DeepMind: Το πρόγραμμα που ανακάλυψε 2,2 εκατ. νέα υλικά

Ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης του DeepMind, του ερευνητικού εργαστήριου τεχνητής νοημοσύνης της Google, ανακάλυψε 2,2 εκατομμύρια νέα υλικά. Πρόκειται για νέες κρυσταλλικές δομές, συμπεριλαμβανομένων 380.000 ανόργανων ενώσεων που θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στην επιστήμη των υλικών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο αριθμός των ενώσεων που ανακάλυψε το εργαλείο ισοδυναμεί με σχεδόν 800 χρόνια προηγούμενης γνώσης.

Συμφωνα με τους ερευνητές του DeepMind, το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης GNoME (Graph Networks for Materials Exploration), αυξάνει δραματικά την ταχύτητα της ανακάλυψης, προβλέποντας τη σταθερότητα των νέων υλικών.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε νέα υλικά αν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες περιβαλλοντικές και κλιματικές προκλήσεις», αναφέρει σε δελτίο τύπου η Κριστίν Πέρσον, ιδρύτρια και διευθύντρια του Materials Project στο Berkeley Lab και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ.

«Με τα νέα υλικά, μπορούμε δυνητικά να αναπτύξουμε ανακυκλώσιμα πλαστικά, να αξιοποιήσουμε την ενέργεια των αποβλήτων, να κατασκευάσουμε καλύτερες μπαταρίες και φθηνότερα ηλιακά πάνελ που διαρκούν περισσότερο, μεταξύ άλλων», εξήγησε η Πέρσον.

Το GNoME εκπαιδεύτηκε με δεδομένα του Materials Project, μια βάση δεδομένων ανοικτής πρόσβασης που ξεκίνησε στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley το 2011, στην οποία έχουν καταχωρηθεί δεδομένα για 28.000 ανόργανες ενώσεις που έχουν παραχθεί στο εργαστήριο. Η ενσωμάτωση των υπολογισμών του GNoME σε συνδυασμό με τα δεδομένα του Materials Project διευκόλυνε τις δοκιμές στο A-Lab, μια εγκατάσταση στο εργαστήριο Berkeley για τη δημιουργία νέων υλικών. Το A-Lab παρήγαγε σε χρόνο-ρεκόρ 41 νέες ενώσεις μέσα σε 17 ημέρες.