Forbes: Η λίστα των ισχυρών του πλανήτη και οι 25 Έλληνες με την αμύθητη περιουσία

H νέα λίστα του Forbes για το 2024 αποδεικνύει το αυτονόητο: ότι δηλαδή οι οικονομικά εύρωστοι ευημερούν ακόμη περισσότερο σε καιρούς χαλεπούς για την παγκόσμια οικονομία.

Το 2024 αναδεικνύεται σε μια έξοχη χρονιά για τους υπερπλούσιους του πλανήτη, όπως αποδεικνύεται από την 38η ετήσια λίστα με τους δισεκατομμυριούχους που συντάσσει το Forbes.

Οι υπερπλούσιοι είναι πλουσιότεροι από ποτέ, με τη συνολική περιουσία τους να αγγίζει τα 14,2 τρισ. δολάρια —2 τρισ. δολάρια περισσότερα από ό,τι μόλις πριν από ένα χρόνο και 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ, που επίσης σημειώθηκε το 2021.

Το top 10 στη λίστα Forbes

Ο κύριος LVMH, Μπερνάρ Αρνό, δεν εκπλήσσει κανέναν διατηρώντας για δεύτερη χρονιά τα σκήπτρατου πλουσιότερου των πλουσιότερων. Ο βασιλιάς των γαλλικών ειδών πολυτελείας αξίζει 233 δισεκατομμύρια δολάρια, 22 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από το 2023 χάρη σε ένα ακόμη έτος ρεκόρ για τον όμιλό του LVMH, την εταιρεία πίσω από τη Louis Vuitton, την Tiffany και τα Sephora.

Είναι 38 δισεκατομμύρια δολάρια πλουσιότερος από τον Νο. 2 στον κόσμο, τον Ίλον Μασκ, ο οποίος έχει αξία περίπου 195 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακριβώς πίσω του, στο Νο. 3, βρίσκεται ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, η περιυοσία του οποίου ανέρχεται σε 194 δισ. δολάρια.

Επισημαίνεται ότι το Forbes χρησιμοποίησε τιμές μετοχών και συναλλαγματικές ισοτιμίες από τις 8 Μαρτίου 2024 για τη φετινή κατάταξη.

Τα δύο τρίτα των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη είναι πλουσιότεροι από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Κανείς δεν έχει κερδίσει περισσότερα, σε καθαρούς όρους δολαρίου, από τον Μαρκ Ζακερμπεργκ, ο οποίος έχει ωφεληθεί -με άλμα 116,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα μόνο έτος- χάρη στον σχεδόν τριπλασιασμό της μετοχής της Meta εν μέσω απολύσεων με μείωση του κόστους και μεγάλα στοιχήματα στην AI στο metaverse.

Ο Ζάκερμπεργκ είναι το Νο. 4 στην κατάταξη του Forbes για το 2024, με αξία περίπου 177 δισεκατομμύρια δολάρια, πλουσιότερος από ποτέ.

Ο Λάρι Ελισον, της Oracle, αξίας 141 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα.

Στο Νο 6 φιγουράρει ο Γουόρεν Μπάφετ με την περιουσία του να ανέρχεται σε 133 δισ. δολάρια. Ακολουθεί στο Νο 7 ο Μπιλ Γκέιτς με 128 δισ. δολάρια και στο Νο 8 ο Στιβ Μάλμερ, ο πρώην CEO της Microsoft με 121 δισ. δολάρια περιουσία, στο Νο 9 ο πλουσιότερος άνδρας της Ασίας, ο Ινδός Μουκές Αμπάνι που αξίζει 116 δισ. δολάρια και την πρώτη δεκάδα κλείνει ο συνιδρυτής της Google Λάρι Πέιτζ με περιουσία 114 δισ. δολ.

Νέες είσοδοι

Συνολικά, 265 νέα πρόσωπα μπαίνουν στη χρυσή λίστα του Forbes. Ο πλουσιότερος από όλους είναι ο Ιταλός Andrea Pignataro, πρώην έμπορος ομολόγων της Salomon Brothers πίσω από την εταιρεία χρηματοοικονομικού λογισμικού ION Group. Η περιουσία του υπολογίζεται σε 27,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Άλλοι αξιόλογοι νεοφερμένοι περιλαμβάνουν τον ιδρυτή της αλυσίδας φαστ φουντ του Raising Cane, Todd Graves (9,1 δισεκατομμύρια δολάρια).

Και φυσικά, οι Maggie Gu, Molly Miao και Ren Xiaoqing (4,2 δισεκατομμύρια δολάρια ο καθένας)—οι τρεις συνιδρυτές του γίγαντα της fast-fashion Shein.

Ακόμη, είδαν την περιουσία τους να εκτοξεύεται πάνω από το 1 δισ. δολ. ο εμβληματικός σχεδιαστής ψηλοτάκουνων Christian Louboutin (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια) και ο φίλος του Ίλον Μασκ και επενδυτής της Tesla και της SpaceX, Antonio Gracias (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια).

Οι ΗΠΑ των υπερπλούσιων και των… πάμπτωχων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι, για άλλη μια φορά, η χώρα με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους, με το ρεκόρ 813, αξίας 5,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (έναντι 735, αξίας 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023).

Η Κίνα παραμένει δεύτερη, παρά τα γενικότερα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, με 473 (συμπεριλαμβανομένου του Χονγκ Κονγκ) αξίας 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ινδία, εν τω μεταξύ, ισχυροποιείται. Υπάρχουν πλέον 200 Ινδοί δισεκατομμυριούχοι, οι περισσότεροι από ποτέ, αξίας 954 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι Ελληνες των 25 δισ. δολαρίων

Δέκα Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές βρίσκονται στην χρυσή λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους για το 2024 με την χώρα μας να μετρά 4 επιπλέον εισόδους σε σχέση με το 2023.

Ήταν μια χρονιά ορόσημο για τους δισεκατομυριούχους. Το Forbes βρήκε 2.781 δισεκατομμυριούχους σε όλο τον κόσμο για τη φετινή λίστα – 141 περισσότερους από το 2023 και 26 περισσότερους από το προηγούμενο ρεκόρ, που σημειώθηκε το 2021. Οι υπερ-πλούσιοι είναι επίσης πλουσιότεροι από ποτέ, με τον συνδυασμένο πλούτο τους να φτάνει τα 14,2 τρισεκατομμύρια δολάρια – 2 τρισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από ό, τι μόλις πριν από ένα χρόνο και 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ, που επίσης σημειώθηκε το 2021.

Oι Έλληνες με περιουσίες που ζαλίζουν

Η Μαρία Αγγελικούση κατάφερε και φέτος να διατηρήσει την πρωτιά μεταξύ των Ελλήνων δισεκατομμυριούχων και να βρίσκεται στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Πλέον η 432η πιο πλούσια στον κόσμο, από 455η το 2023, με περιουσία 6,4 δισ. δολάρια.

Στη δεύτερη θέση μεταξύ των Ελλήνων ο Αριστοτέλης Μυστακίδης με 3,3 δισ. δολάρια, έναντι 3,2 δισ. δολάρια το 2023.

Σταθερά στην τρίτη θέση ο Φίλιππος Νιάρχος, όπως και το 2023, με αξία 2,8 δισ. δολάρια.

Στη τέταρτη θέση ο Γιώργος Προκοπίου και η οικογένειά του, νέα είσοδος στη λίστα του Forbes, με αξία 2,6 δισ. δολάρια, βρίσκεται στην 1286η θέση μεταξύ των πιο πλούσιων ανθρώπων στον κόσμο.

Στην πέμπτη θέση μία ακόμα νέα είσοδος, αυτή του Κωνσταντίνου Μαρτίνου και της οικογενείας του, με 2,3 δισ. δολάρια και στην 1438η θέση της κατάταξης.

Στην έκτη θέση βρίσκεται ο Σπύρος Λάτσης και η οικογένειά του. H αξία του εκτιμάται στα 2,2 δισ. δολάρια, αυξημένη σε σχέση με πέρσι, που υπολογιζόταν στα 1,5 δισ. δολάρια.

Στην έβδομη θέση ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, ο οποίος είχε παρουσία και στην περσινή λίστα. Η περιουσία του έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2023 από 1,9 δισ. δολάρια στα 2,2 δισ. δολάρια.

Στην όγδοη θέση η Μαριάννα Λάτση και η οικογένειά της με περιουσία 1,8 δισ. δολάρια, αυξημένη συγκριτικά με τα 1.6 δισ. δολάρια το 2023.

Την ελληνική 10άδα συμπληρώνουν δύο νέες είσοδοι στη λίστα του Forbes: ο Ανδρέας Μαρτίνος και η οικογένειά του με 1,8 δισ. δολάρια περιουσία και ο Αθανάσιος Μαρτίνος και η οικογένειά του με 1,5 δισ. δολάρια περιουσία.

Πηγή: ΟΤ