Fast Fashion: Πώς η βιομηχανία της μόδας έγινε η τρίτη ρυπογόνος δύναμη του πλανήτη

Το fast fashion μοιάζει να καλύπτει την ανάγκη της εποχής για ποσότητα και ποικιλία αλλά στην πραγματικότητα μπήκε στις ζωές μας φέρνοντας από αλλεργίες και σοβαρές αυτοάνοσες ασθένειες μέχρι και μείωση της γονιμότητας. Κι αυτό γιατί τα ρούχα που φοράμε – και η ποιότητα που ενίοτε θυσιάζουμε μπροστά στο φθηνό κόστος – είναι ίσως πιο επικίνδυνα από ότι φανταζόμαστε.

Fast fashion και τοξικά ρούχα: Ποια είναι, πώς τα ξεχωρίζουμε, πόσο βλάπτουν την υγεία μας

Πέρα όμως από τις συνέπειες στην υγεία μας υπάρχει και η ευρύτερη συνέπεια στην υγεία του πλανήτη. Τα ρούχα της fast fashion παράγονται σε δυσθεώρητες ποσότητες, ενώ αγοράζονται και πετιούνται με ταχύτατους ρυθμούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 92 εκατ. τόνοι από τα 100 δισεκατομμύρια ενδυμάτων που παράγονται κάθε χρόνο, καταλήγουν σε χωματερές. Αυτό σημαίνει ότι ένα απορριμματοφόρο γεμάτο ρούχα φτάνει σε χώρους υγειονομικής ταφής κάθε δευτερόλεπτο και αν εξακολουθήσει αυτός ο ρυθμός, τα απορρίμματα αναμένεται να φτάσουν στους 134 εκατ. τόνους ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας, όπως αναφέρει το περιβαλλοντικό think tank earth.org.

Fast Fashion: Πώς η βιομηχανία της μόδας έγινε η τρίτη ρυπογόνος δύναμη του πλανήτη

Παράλληλα όπως αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη (UN Alliance aims to put fashion on path to sustainability, 2018) η βιομηχανία της μόδας ευθύνεται για το 8-10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, περισσότερο από την αεροπορία και τη ναυτιλία μαζί, και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα είναι πολύ πιθανό το ποσοστό να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η βιομηχανία της μόδας απειλεί επίσης και τους ωκεανούς αφού το 10% των μικροπλαστικών που ανιχνεύονται στις θάλασσες κάθε χρόνο, προέρχονται από είδη ρουχισμού, ποσοστό που ισοδυναμεί με την ρύπανση που προκαλούν περισσότερα από 50 δισ. πλαστικά μπουκάλια.

Σε αυτά τα στοιχεία πρέπει να συνυπολογίσουμε και ότι για να παραχθεί μόνο ένα μπλουζάκι χρειάζονται 2.700 λίτρα νερού, δηλαδή όσο χρειάζεται για να ξεδιψάσει ένας άνθρωπος για 900 ημέρες. Και κάπως έτσι η βιομηχανία της μόδας έχει σκαρφαλώσει στην τρίτη θέση στη λίστα με τις 10 πιο ρυπογόνες βιομηχανίες στον κόσμο (Climate Trade, The world’s most polluting industries, 2023).

Spotlight: