Το Cyber Flirting κερδίζει διαρκώς έδαφος στη γενιά Ζ και τους Millenials. Αποδεικνύει μάλιστα, ότι το «παραδοσιακό» φλερτ ήρθε η ώρα να μετασχηματιστεί και να προσαρμοστεί στις συνήθειες της οθόνης.
Παρόλο, που οι εξελικτικοί ψυχολόγοι πρεσβεύουν πως το φλερτ αποτελεί βασικό ένστικτο, αναγκαίο για την αναπαραγωγή του είδους, φαίνεται πως οι άνθρωποι φλερτάρουν όχι μόνο για να δείξουν το ερωτικό τους ενδιαφέρον, αλλά και για να δουν κατά πόσο οι άλλοι τους βρίσκουν ελκυστικούς ή απλώς για να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους.
Τα τελευταία χρόνια το φλερτ μέσω διαδικτύου ή cyber flirting αποκτά ολοένα και αυξανόμενο χώρο στις σχέσεις των δύο φύλων. Αυτό που το καθιστά σε πρώτη φάση ελκυστικό είναι η αμεσότητα, και η εύκολη προσβασιμότητα που προσφέρει σε όσους έχουν κινητό και σύνδεση στο διαδίκτυο: δηλαδή σε όλους.
Η νέα τάση του διαδικτυακού φλερτ δίνει την δυνατότητα στο άτομο να ελέγξει το χρόνο, το χώρο και την πληροφορία ενώ ταυτόχρονα να εμποδίσει την παρείσφρηση της πραγματικότητας. Ο χρήστης παρουσιάζει μια επιλεκτική απεικόνιση του εαυτού του.
Ζητήματα όπως εμφάνιση, φωνή, τρόπος αντίδρασης και πραγματική αλληλεπίδραση δεν έχουν σημασία στο χώρο των chat rooms και των e-mails. Η γλώσσα του σώματος που είναι ένα από τα βασικά στοιχεία του κανονικού φλερτ, ειδικά στα πρώτα στάδια μιας γνωριμίας δεν μπορεί να απεικονιστεί στο διαδικτυακό φλερτ.
Από την άλλη, η επικοινωνία μέσω διαδικτύου προάγει μια αίσθηση ψευδο-οικειότητας χωρίς ξεκάθαρα όρια, μέσω της οποίας οι άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι γνωρίζονται πολύ καλά καθώς το ανώνυμο περιβάλλον, τους παρασύρει στο να αποκαλύψουν πλευρές του εαυτού του πολύ πιο γρήγορα από ότι σε μια πραγματική σχέση.
Συνεπώς, όσο ευχάριστο και ανώδυνο και αν φαίνεται, το cyber flirting χρειάζεται προσοχή και επιφυλακτικότητα καθώς η εικονική εξοικείωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις περισσότερες εκφάνσεις του παραδοσιακού φλερτ όπως είναι η εντύπωση, η συμπεριφορά, η έλξη, το άγγιγμα, η δημιουργία οικειότητας και εν τέλει η δέσμευση…