80 χρόνια από το Μπλόκο Καλογρέζας: Εκδήλωση από την κίνηση “Εκτός Σχεδίου”

Εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την ιστορική θυσία στο Μπλόκο Καλογρέζας οργανώνει η κίνηση “Εκτός Σχεδίου” στη Νέα Ιωνία. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

𝝡𝝿𝝺ό𝝹𝝾 𝝟𝝰𝝺𝝾𝝲𝞀έ𝝵𝝰ς – 𝟴𝟬 𝝬𝞀ό𝝼𝝸𝝰 𝝻𝝴𝞃ά | Τα πολλαπλά πρόσωπα του φασισμού. Ιστορικές μνήμες και αντιστάσεις στην πόλη μας

Στις 15 Μαρτίου του 1944, η χωροφυλακή και τα τάγματα ασφαλείας πραγματοποιούν το πρώτο μεγάλο μπλόκο στην Αθήνα, το Μπλόκο της Καλογρέζας. Σε αυτό συλλαμβάνουν περίπου 500 αγωνιστές από τους οποίους 50 παραδόθηκαν στους Γερμανούς και 150 οδηγήθηκαν στην Ειδική Ασφάλεια.

Μέσα από μία λίστα μαχητικών ανθρακωρύχων 22 άνδρες εκτελούνται επιτόπου. Ή𝞃𝝰𝝼 ό𝝺𝝾𝝸 𝝹𝝾𝝻𝝻𝝾𝞄𝝼𝝸𝞂𝞃ές, μέλη του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ, στελέχη της Δεύτερης Ταξιαρχίας. Ήταν η εκδικητική απάντηση στην αντιστασιακή δράση που υπήρξε στην περιοχή και ιδιαίτερα στην οργανωμένη από το ΕΑΜ απεργία στα ανθρακωρυχεία και τις συλλογικές διεκδικήσεις των ανθρακωρύχων της Καλογρέζας.

Διαβάστε επίσης: Μπλόκο Καλογρέζας – Το σκηνικό της εποχής και η μαζική εκτέλεση των 22 ηρώων

80 χρόνια μετά, ενάντια στη λήθη που επιβάλλει η εξουσία, φέρνουμε τη μνήμη στο σήμερα, ανοίγουμε ρωγμές στον ιστορικό χρόνο, συνδέοντας τους αγώνες του σήμερα με τους αγώνες του χτες και αναμετριόμαστε με ερωτήματα όπως:

🚩Τι ήταν τα τάγματα ασφαλείας, ποιοι τα συγκρότησαν, ποιοι τα στήριξαν; Πως επιχειρήθηκε μεταπολεμικά η δικαίωση του δωσιλογισμού και τι απέγινε με τις δίκες των δοσιλόγων;

🚩Τι σημαίνει το Μπλόκο της Καλογρέζας σήμερα για έναν μαθητή, ένα νεολαίο, έναν εργαζόμενο; Πως καταγράφεται, πως «γιορτάζεται;» Ποια είναι η κυρίαρχη αφήγηση;

🚩Σήμερα ποιες είναι οι κοινωνικές αντιθέσεις; Υπάρχουν αντιστάσεις; Το ρήγμα παραμένει ανοιχτό;

🚩Μέσα από ποιους δρόμους οργανώνουμε την πάλη ενάντια στην φασιστική απειλή;

Εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την ιστορική θυσία στο Μπλόκο Καλογρέζας οργανώνει η κίνηση "Εκτός Σχεδίου" στη Νέα Ιωνία.

Σας καλούμε λοιπόν 𝞂𝞃𝝶𝝼 𝝴𝝹𝝳ή𝝺𝞈𝞂𝝶 𝝿𝝾𝞄 𝝾𝞀𝝲𝝰𝝼ώ𝝼𝝴𝝸 𝝶 𝝚𝝟𝝩𝝤𝝨 𝝨𝝬𝝚𝝙𝝞𝝤𝝪, 𝞃𝝶𝝼 𝝩𝝴𝞃ά𝞀𝞃𝝶 𝟭𝟯/𝟯 𝞂𝞃𝝸ς 𝟳:𝟯𝟬𝝻𝝻, 𝞂𝞃𝝾 𝝨𝞄𝝼𝝴𝝳𝞀𝝸𝝰𝝹ό 𝝟έ𝝼𝞃𝞀𝝾 𝞃𝝶ς 𝝢έ𝝰ς 𝝞𝞈𝝼ί𝝰ς (Πατρ. Ιωακείμ 4) με ομιλητές τους

✔️𝝙𝝜𝝡𝝜𝝩𝝦𝝜 𝝟𝝤𝝪𝝨𝝤𝝪𝝦𝝜, Ιστορικό, Επίκουρο καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Βιέννης

✔️𝝢𝝞𝝟𝝤 𝝨𝝟𝝤𝝥𝝠𝝖𝝟𝝜, Ιστορικό

Εδώ η εκδήλωση στο fb: https://fb.me/e/3sydMVPo7