Με το πλούσιο άρωμα από το ένδοξο παρελθόν και με αισιόδοξο βλέμμα σε ένα ποιοτικότερο μέλλον, ξεκινά η ξενάγηση μιας μυθικής διαδρομή 50 ετών, της γνωστής και άγνωστης ιστορίας για τον πιο διαχρονικό πολιτιστικό φορέα στην Ελλάδα: Το Κύτταρο.
Η πρόσκληση αναφέρει: Μαζί με τον παντοτινό συνεργάτη μας, σκηνογράφο και εικαστικό, Φώτη Σταματόπουλο, ετοιμάζουμε καιρό και με πολύ μεράκι, μια μεγάλη ROCK έκθεση τέχνης στο πολιτιστικό κέντρο «ΜΕΛΙΝΑ» του Δήμου Αθηναίων! Από τις 20 έως τις 23 Μαρτίου υποδεχόμαστε τους φίλους μας, παλιούς και νέους, σε μια πρωτότυπη αναδρομική έκθεση αφίσας, μια εικαστική έκθεση πορτραίτων, με videos, αντικείμενα, μουσικές και ομιλίες και με ένα στίχο του Freddie Mercury να δίνει το αέναο σύνθημα.. ‘‘THE SHOW MUST GO ON’’
ΚΥΤΤΑΡΟ: 1970 – 2024 …’
Στην Αμερική υπήρχε το Fillmore Auditorium, στην Αγγλία το Marquee Club και το UFO και στην Ελλάδα, το Ροντέο και το… Κύτταρο.
Εκεί, όπου οι νέοι της εποχής, μεσούσης μιας στείρας και λογοκριμένης περιόδου, πρωτοήρθαν σε επαφή με τα προοδευτικά ροκ ακούσματα των Velvet Underground, του Frank Zappa και του Jimi Hendrix.
Εκεί, όπου ο Διονύσης Σαββόπουλος, οραματιστής για μια Βαλκανική ροκ σκηνή, πάντρεψε τα Μπουρμπούλια του με τον μπερντέ του Ευγένιου Σπαθάρη.
Oι Socrates Drank The Conium, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, o Δημήτρης Πουλικάκος, ο Βαγγέλης Γερμανός, η Μαρίζα Κωχ, ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας και η Δέσποινα Γλέζου, είναι μερικοί μόνο από τους καλλιτέχνες που πρωτόπαιξαν στο Κύτταρο, ταυτιζόμενοι για τα μετέπειτα χρόνια με τη συγκεκριμένη μουσική σκηνή.
Η τριετία 1971 – 1973, ήταν αυτή που έδωσε το παντοτινό στίγμα και το άγγιγμα του μύθου στο Κύτταρο της οδού Ηπείρου & Αχαρνών.
Τότε ήταν που η ένταση και ο ηλεκτρισμός των βραδιών του καταγράφηκαν και ηχογραφήθηκαν στο θρυλικό πλέον άλμπουμ «Ζωντανοί στο Κύτταρο (Η ποπ στην Αθήνα)», το πρώτο ροκ live της ελληνικής δισκογραφίας, ισάξιο για τον τόπο μας με το τριπλό «Woodstock» που σάρωνε ανά την υφήλιο!
Η Μεταπολίτευση άφησε κι εκείνη τα χνάρια της στο Κύτταρο.
Θρυλικές οι παραστάσεις του Γιάννη Μαρκόπουλου με τον Νίκο Ξυλούρη και τον Παύλο Σιδηρόπουλο, όπως και της Δόμνας Σαμίου με μια φουρνιά ανερχόμενων – τότε – δεξιοτεχνών της παραδοσιακής μουσικής μας.
Κι ακόμη, βραδιές με Δανάη και Πάμπλο Νερούντα, καθώς και τους εναπομείναντες αυθεντικούς ρεμπέτες στις πρώτες ξακουστές επανεμφανίσεις τους.
Στη δεκαετία του 1980, σε συνάρτηση με το πανηγύρι της κοντινής πλατείας Εξαρχείων, διοργανώνονται στο Κύτταρο μοναδικές βραδιές μπλουζ, αλλά και συναυλίες των πρώτων ελληνικών πανκ – ροκ συγκροτημάτων.
Αλησμόνητες και οι σατιρικές ανατρεπτικές παραστάσεις του Τζίμη Πανούση με τις Μουσικές Ταξιαρχίες του, προϊόν των οποίων υπήρξε το άλμπουμ «Hardcore», άλλο ένα σημαντικό live της εγχώριας δισκογραφίας.
Τη δεκαετία του 90, με την απόλυτη κυριαρχία της τηλεοπτικής εικόνας και τον μοιραίο περιορισμό κάθε είδους αντισυμβατικών πολιτιστικών δρώμενων, το Κύτταρο έπεσε σε περίοδο καλλιτεχνικού μαρασμού και δύσκολων αποφάσεων. Η στροφή στο λαϊκό πρόγραμμα δεν ταίριαξε ποτέ με την κληρονομία ενός χώρου που έμαθε να πρωτοπορεί και οι συγκρίσεις ήταν αναπόφευκτες.
-ΑΛΛΑ- …η βράβευση και αποδοχή του ντοκιμαντέρ του Αντώνη Μποσκοΐτη «Ζωντανοί στο Κύτταρο – Σκηνές Ροκ» με πρωταγωνιστές όλους τους πρωτεργάτες της δεκαετίας του ΄70 παράλληλα με την αναγέννηση του «μικρού αδερφού» και γειτονικού RODEO Club, ήταν ο σπινθήρας για τον επαναπροσδιορισμό του Κύτταρου ως το απόλυτο ελληνικό ροκ στέκι.
Ένας σπινθήρας που ποτέ δεν είχε σβήσει, άλλωστε, περιμένοντας τη στιγμή να ξαναγίνει φλόγα!! Και έγινε!!
Τον Οκτώβριο του 2007 το Κύτταρο Live εν μέσω «λαϊκού προσκυνήματος» και ρίγους συγκίνησης (με την επιμέλεια στην διακόσμηση και στην κατασκευή της Όλγας Σισμανίδου και του Φώτη Σταματόπουλου) ανοίγει τις πόρτες του ξανά στο ρόλο που επιβάλλει η ιστορία του, αυτόν του πρωταγωνιστή.
Όλες οι μεγάλες μορφές της σύγχρονης μουσικής μας σκηνής τίμησαν (και τιμήθηκαν για την παρουσία τους και το έργο τους), τη σκηνή του Κύτταρου.
Η Ελένη Βιτάλη, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Μανώλης Ρασούλης, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, η Σωτηρία Λεονάρδου, η Μάρθα Φριντζήλα, οι Χαΐνηδες, o Κώστας Χατζής, η Θεοδοσία Τσάτσου, τα Υπόγεια Ρεύματα, τα Μωρά στη Φωτιά, τα Διάφανα Κρίνα, οι Locomondo, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Γιαννης Γιοκαρίνης, ο Γιάννης Αγγελάκας, ο Δημήτρης Πουλικάκος, ο Ζωρζ Πιλαλί, ο Νίκος Ζιώγαλας, οι Blues Wire, οι Nightstalker, οι Last Drive, οι Rock n Roll Children, οι Magic De Spell, οι Panx Romana, οι The Bullets είναι μόνο μερικοί από τους συντελεστές της καλλιτεχνικής ζύμωσης που συντελείται όλα αυτά τα χρόνια στον αποκαλούμενο «ναό του Ελληνικού ροκ».
Το 2011, στην αυγή της πέμπτης δεκαετίας ζωής του ιστορικού club η οικονομική κρίση έχει αρχίσει να αφήνει τα σημάδια της, αλλά αυτό δεν εμποδίζει το Κύτταρο να διοργανώνει ή να φιλοξενεί εκδηλώσεις Ελλήνων διοργανωτών.. Έτσι, βλέπουμε στην ιστορική σκηνή να ανεβαίνουν παγκόσμιας εμβέλειας καλλιτέχνες όπως ο JOE BONAMASSA, οι WALKABOUTS, ο PETER HAMMIL, οι GODFATHERS, οι PAVLOV’S DOG, οι IRON BUTTERFLY, ο WAX TAYLOR, οι BUZZCOCKS, οι BAD COMPANY, οι WISHBONE ASH και πάρα πολλοί άλλοι σπουδαίοι μουσικοί που διαφήμισαν με τον καλύτερο τρόπο το Κύτταρο στα πέρατα της γης!
Εκείνη την περίοδο, η Hip Hop σκηνή, βρήκε στέγη και έγραψε και συνεχίζει να γράφει εκρηκτικές βραδιές, με τους Βήτα Πεις να πρωτοστατούν.. Αξέχαστα παραμένουν έως και σήμερα τα θεματικά 80s Parties αλλά και μια αλληλουχία από sold out ζωντανά αφιερώματα Rock μύθων όπως οι βραδιές για τον Παύλο Σιδηρόπουλο στο ετήσιο ραντεβού του Δεκέμβρη, το Φεστιβάλ αλληλεγγύης Rock In Dio κάθε Μάϊο που κλείνει φέτος 13 χρόνια «ζωής» κ.α
Οδεύοντας προς την συμπλήρωση μισού αιώνα ζωής χαρήκαμε μεγάλες επιστροφές όπως η ιστορική σύμπραξη του Διονύση Σαββόπουλου με την Ελένη Βιτάλη το 2016, το αναπάντεχο Reunion των Μουσικών Ταξιαρχιών το 2015 που αποτέλεσε και την αφετηρία κατοπινών παραστάσεων του τεράστιου Τζίμη Πανούση το 2017, ώσπου έμελλε η τελευταία του ζωντανή εμφάνιση, την πρώτη Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, να είναι στο χώρο που δοξάστηκε.. Χαρήκαμε και νέες σπουδαίες γνωριμίες, με πιο χαρακτηριστική αυτή του αγαπημένου Αλκίνοου Ιωαννίδη που κράτησε τρία χρόνια (!!) μια σχέση που συνεχίστηκε και εκτός Κυττάρου σε εξωτερικές παραγωγές!! Γιατί όποιος περνάει το κατώφλι του «ναού» έρχεται για να μείνει…
Έτσι, φτάσαμε στο 2020, με το Κύτταρο στα καλύτερα του, σε ράγες που ξέρουν πλέον που πάνε και δε σταματάνε, σε οργασμό ετοιμασιών λίγο πριν τους εορτασμούς των 50 χρόνων, να διακόπτει ξαφνικά τη λειτουργία του, μαζί με όλον τον υπόλοιπο πλανήτη, λόγω της πανδημίας και να βρίσκεται όπως και όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος, «όμηρος» σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο, που κράτησε σχεδόν τρία στείρα χρόνια και δοκίμασε τις αντοχές όλων..
Το πιο ανθεκτικό “κύτταρο” της ελληνικής μουσικής σκηνής άντεξε.. αντέχει.. και από το φθινόπωρο του 2022 «ξανά προς τη δόξα τραβά» .. αυτό ξέρει, αυτό κάνει.. Μαζί με όλους εσάς, πάνω και κάτω απ’ τη σκηνή, συνεχίζει να γράφει ιστορία.. ‘
Πλέον, στην αυγή του 2024, διανύουμε την πιο παραγωγική σεζόν στη σύγχρονη ιστορία του Κυττάρου, με αριθμό ρεκόρ συναυλιών και sold out και με τον προγραμματισμό της επόμενης σεζόν να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί έως τέλος Ιανουαρίου του 2025.. κάτι που δεν έχει γινεί ποτέ και πουθενά!!
Και ναι, είναι η ώρα να γιορτάσουμε !!
- Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Ανδρέα Γιακουμέλου.
INFO:
ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΗΣ «50 ΧΡΌΝΙΑ ΚΥΤΤΑΡΟ»
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΜΕΛΙΝΑ» ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Ηρακλειδών 66 – Αθήνα – τ.κ 11851
Από 20-3 έως 23-3 2024 και από 11 π.μ. έως 7 μ.μ.