36 κόμματα στις εκλογές – Η οριστική ανακήρυξη μετά το μπλόκο του Αρείου Πάγου

Το βράδυ της Τρίτης ο Άρειος Πάγος ανακήρυξε τα 36 κόμματα που θα διεκδικήσουν την ψήφο μας στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Το κόμμα «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη αποκλείστηκε από τις εκλογές με ψήφους 9 έναντι μίας, ενώ το κόμμα «ΕΑΝ» του Αναστάσιου Κανελλόπουλου έλαβε το «πράσινο φως» συμμετοχής στις εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα μέλος της σύνθεσης, ο αρεοπαγίτης Φώτης Μουζάκης, θεώρησε πως ο νόμος είναι αντισυνταγματικός. 

Σε ανοιχτή διαδικασία με τη συμμετοχή και των δέκα μελών που απαρτίζουν τη σύνθεση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου πραγματοποιήθηκε η απαγγελία της απόφασης, ενώ «κόπηκαν» συνολικά 14 κόμματα.

Το σκεπτικό της απόφασης για «μπλόκο» στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, είναι πως θεωρήθηκε συνέχεια της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», της οποίας στελέχη έχουν καταδικαστεί ενώ εντοπίστηκαν μέλη της στα ψηφοδέλτια.

Από τις συνολικά 50 υποψηφιότητες που είχαν δηλώσει συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου, ο Άρειος Πάγος «έκοψε» τις 14.

Οι 10 αρεοπαγίτες του Α1 πολιτικού τμήματος του Αρείου Πάγου, αποφάσισαν ότι στις εκλογές δεν θα συμμετέχουν οι «Έλληνες» του Δημήτρη Μιχάκη, επειδή δεν συγκέντρωσαν τις 200 υπογραφές συμμετοχής. Επίσης, το «ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ» του Νίκου Νικολόπουλου δεν κατάφερε να υποβάλλει τα ψηφοδέλτια του κόμματος του εντός προθεσμίας και τέθηκε εκτός.

Οι συνδυασμοί που μένουν εκτός Εκλογών 2023
Πιο αναλυτικά, εκτός εκλογών μένουν οι συνδυασμοί: ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ «ΕΛ.ΛΑ.Σ» -ΕΛΛ. ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ, ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ, ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, ΛΑΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΌΜΜΑ (Λ.ΕΥ.ΚΟ), ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΥΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ (Ε.Λ.Κ.Σ.Ι.), Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ- ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΦΙΛΟΝΟΜΗ ΔΗΜΕΓΕΡΣΙΑ, Πατριωτική Ένωση Πρόδρομος – Εμφιετζόγλου, Πατρίδα – Αφροδίτη Λατινοπουλου, Πράσινο και Μωβ, Μαζί.

Τα κόμματα που θα συμμετέχουν στις Εκλογές 2023
1) ΣΥΡΙΖΑ

2) ΚΚΕ (μ-λ)

3) ΟΚΔΕ

4) ΑΝΤΑΡΣΥΑ

5) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

6) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

7) ΚΙΝΗΜΑ 21

8) ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ

9) ΝΙΚΗ

10) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ

11) ΜΕΡΑ 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ

12) ΒΟΡΕΙΑ ΛΕΓΚΑ-ΚΡΑΜΑ

13) ΟΑΚΚΕ

14) Μ-Λ ΚΚΕ

15) ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

16) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

17) ΤΟΛΜΑ

18) ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

19) ΝΕΑ ΔΟΜΗ

20) ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ

21) ΚΟΤΕΣ

22) ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

23) SOCIAL

24) ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

25) ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

26) ΕΑΝ

27) ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Συνασπισμοί κομμάτων
1) ΕΝΩΝΩ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

2) ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

3) ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ- ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

4) ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

5) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

6) ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

7) ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

8) ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ.Α

Μεμονωμένοι υποψήφιοι
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΡΟΪΤΣΗΣ

Δικηγόρος Κασιδιάρη: Δεν θα στηρίξει κανένα άλλο κόμμα
Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις της δικηγόρου του Ηλία Κασιδιάρη, Βάσω Πανταζή, ο έγκλειστος για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή «δεν θα στηρίξει κανένα άλλο κόμμα». Σημείωσε επίσης ότι σήμερα Τετάρτη ο Ηλίας Κασιδιάρης «θα αποφασίσει τις περαιτέρω νομικές του ενέργειες».

Πηγή: iefimerida.grΤα 36 κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές και τα 14 που κόπηκαν – iefimerida.gr