30o Φεστιβάλ Παπάγου – Χολαργού: Ο Γιάννης Μπέζος ανεβάζει το Δον Κιχώτη

Έναν πολυμελή θίασο, στον οποίο θα δούμε και τις Νάντια Κοντογεώργη και Παρθένα Χοροζίδου, ενορχηστρώνει ο Γιάννης Μπέζος στη μεγάλη θεατρική παραγωγή του καλοκαιριού «Δον Κιχώτης», που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα το διαχρονικό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, με διπλή στάση στο Κηποθέατρο Παπάγου, το Σαββατοκύριακο 13-14 Ιουλίου 2024.

Μια από τις πρώτες θεατρικές περιοδείες που έχουν ήδη ανακοινωθεί για το καλοκαίρι του 2024 είναι ο «Δον Κιχώτης» του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, που θα σκηνοθετήσει ο Γιάννης Μπέζος, πάνω στη θεατρική μεταφορά του Άκη Δήμου.

Μέσα από το διαχρονικό έργο για τη σημασία και την αξία των ονείρων για τη ζωή μας, η παράσταση θέτει τα εξής ερωτήματα: Πόσο απαραίτητο είναι να ονειρευόμαστε; Η ευγενική μας εκδοχή γιατί δεν είναι στην πρώτη ζήτηση; Μήπως η συνήθεια της κοινοτοπίας μάς δίνει μια ψευδαίσθηση της ευτυχίας;

Στη νέα μεταφορά του πιο αγαπημένου αστείου ρομάντζου όλων των εποχών, το πρωταγωνιστικό δίδυμο του Δον Κιχώτη και του Σάντσο Πάντσα υποδύονται οι Βλαδίμηρος Κυριακίδης και Θανάσης Τσαλταμπάσης, αντίστοιχα. Η Νάντια Κοντογεώργη αναλαμβάνει το ρόλο της Δουλτσινέας και η Παρθένα Χοροζίδου αυτόν της Μαριτόρνας.

Η ιστορία του ονειροπόλου ιππότη Δον Κιχώτη από τη Μάντσα, του συντρόφου του Σάντσο Πάντσα και της αγαπημένης του Δουλτσινέας ξαναζωντανεύει από έναν μεγάλο θίασο, σε μια θεαματική παραγωγή των θεατρικών επιχειρήσεων Τάγαρη.

Ο Γιάννης Μπέζος σημειώνει:

«Το σατιρικό ρομάντζο του Θερβάντες μάς υπενθυμίζει τη μεγάλη ανάγκη του ανθρώπου γι’ αυτό που τον ξεπερνά! Κι όταν καταθέτει ο ήρωάς μας την ευαισθησία του και τη μεγάλη του φαντασία, οι άλλοι χλευάζουν και γελούν. Κι όμως, έτσι είναι! Η φαντασία και η ποίηση, για να περάσουν, πρέπει να πληρώσουν διόδια! Μερικές φορές πολύ ακριβά! Ας γελάσουμε, λοιπόν, με τα παθήματα του Δον Κιχώτη, αλλά ταυτόχρονα ας αναλογιστούμε μήπως η -έτσι κι αλλιώς- μικρή ζωή μας θα ήταν ανυπόφορη χωρίς αυτόν».

Ο συγγραφέας, Άκης Δήμου, αναφέρει:

«Στις αρχές του 17ου αιώνα, ένας 58χρονος μονόχειρας, γκριζομάλλης, βετεράνος των πολέμων της Ισπανίας εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μαχητής στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, κυνηγημένος από τους πειρατές, έχοντας περάσει μεγάλο μέρος της ζωής του στις φυλακές, έγραψε και δημοσίευσε την ιστορία ενός φτωχού χωρικού, που, νομίζοντας τον εαυτό του Ιππότη, έμπλεκε σε απίθανες κωμικές περιπέτειες. Ο μεγαλοφυής “Δον Κιχώτης” του Μιγκέλ ντε Θερβάντες διαβάστηκε και συνεχίζει να διαβάζεται από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλον τον κόσμο, με την ίδια πάντα απόλαυση».

Συμπρωταγωνιστούν οι Γιώργος Χατζής, Σταύρος Μαρκάλας, Ελευθερία Κοντογεώργη, Χρήστος Πούλος-Ρένεσης, Γιάννης Βαρβαρέσος, Νικίτα Ηλιοπούλου, Ιωάννα Ανεμογιάννη.

Τα σκηνικά υπογράφει ο Γιώργος Γαβαλάς, τα κοστούμια η Ντένη Βαχλιώτη, τους φωτισμούς ο Νίκος Βλασόπουλος, ενώ η μουσική είναι του Βάιου Πράπα. Βοηθός σκηνοθέτη είναι η Κωνσταντίνα Νταντάμη.

  • Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Πηγή: Μένουμε Χολαργό