Ιστορική αναδρομή: Όταν ο Θανάσης Βέγγος μάζεψε 40.000 κόσμο στη Νέα Φιλαδέλφεια

Μοναδικές στιγμές έζησε τη νύχτα της 29ης Μαΐου στον τελικό του Conference League η Νέα Φιλαδέλφεια και το γήπεδο της , η Opap Arena. Περισσότεροι από 20.000 φίλαθλοι του Ολυμπιακού αποθέωσαν την ομάδα τους που κατέκτησε το τρόπαιο της διοργάνωσης κόντρα στην Φιορεντίνα.

Όμως οι παλιότεροι θυμήθηκαν ένα ιστορικό παιχνίδι 46 χρόνια πριν, στην ίδια γειτονιά. Ήταν 17 Μαρτίου του 1978 όταν περίπου 40.000 άνθρωποι βρέθηκαν στις κερκίδες για να δουν ένα φιλικό παιχνίδι στο γήπεδο της ΑΕΚ , ένα ασυνήθιστο ματς μπάλας μεταξύ ηθοποιών και δημοσιογράφων.

Ιστορική αναδρομή: Όταν ο Θανάσης Βέγγος μάζεψε 40.000 κόσμο στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ο αγώνας οργανώθηκε για να ενισχυθεί ο κλάδος των ηθοποιώνοι οποίοι είχαν απεργήσει λόγω της κόντρας τους με την κρατική τηλεόραση, που πεισματικά δεν αναγνώριζε τα πνευματικά τους δικαιώματα. Οι εισπράξεις από τον αγώνα πήγαν στο ταμείο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Ιστορική αναδρομή: Όταν ο Θανάσης Βέγγος μάζεψε 40.000 κόσμο στη Νέα Φιλαδέλφεια

Το εισιτήριο είχε οριστεί σε 80 δραχμές, αλλά υπήρξε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για να βρεθεί κόσμος στο ματς, που έφτασαν να πωλούνται μέχρι και στην μαύρη αγορά έναντι 120 δραχμών.

Μεγάλη φυσιογνωμία του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, που ξεχώρισε σε εκείνο το παιχνίδι ήταν ο Θανάσης Βέγγος, που πήρε μέρος στον αγώνα ως παίκτης της ομάδας των ηθοποιών. Ο δημοφιλής κωμικός είχε κερδίσει την αγάπη και τον σεβασμό του ελληνικού κοινού για την ευαίσθητη και αυθεντική ερμηνεία του σε κωμικούς κυρίως ρόλους στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

Ιστορική αναδρομή: Όταν ο Θανάσης Βέγγος μάζεψε 40.000 κόσμο στη Νέα Φιλαδέλφεια

Η ένταση και ο ανταγωνισμός για το μάτς χτυπούσε κόκκινο αλλά κυρίως ο “καλός σκοπός” για την ενίσχυση των ηθοποιών έφερε στο γήπεδο 40.000 θεατές, αριθμό δυσθεώρητο για τα δεδομένα της εποχής. Στον αγωνιστικό χώρο ηθοποιοί και οι δημοσιογράφοι αγωνίστηκαν με πάθος και δεν δίστασαν να αξιοποιήσουν ακόμη και αθέμητα μέσα για να προσφέρουν θέαμα.

Ο Θανάσης Βέγγος ήταν ο σκόρερ των ηθοποιών, αλλά το ματς κατέληξε με σκορ 5-3 υπέρ των δημοσιογράφων. Μάλιστα, όταν ο διάσημος πλέον “πράκτωρ ΘΒ” κουράστηκε να…τρέχει, αντικαταστάθηκε από την Δέσποινα Στυλιανοπούλου και ο διαιτητής Ζλατάνος αναγκάστηκε να λήξει τον αγώνα, καθώς 5.000 φίλαθλοι μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο!

Μετά το τέλος του αγώνα, στα αποδυτήρια των δημοσιογράφων, ο Θανάσης Βέγγος θα δηλώσει: «Καλοί μου άνθρωποι, συγνώμη αν σας κούρασα».! Ο αγώνας πάντως, καταγράφηκε στη συλλογική συνείδηση ως δείγμα των δυνατοτήτων της αλληλεγγύης και του κόσμου που μπορεί να κινητοποιήσει ένας ευγενής σκοπός.

Ιστορική αναδρομή: Όταν ο Θανάσης Βέγγος μάζεψε 40.000 κόσμο στη Νέα Φιλαδέλφεια

Για την ιστορία σκόραραν για τους «δημοσιογράφους» οι Δημαράς (3), Χαραλαμπίδης και Λιάνης, ενώ για τους «ηθοποιούς» πέρα από τον Βέγγο πέτυχε ένα γκολ και ο Κοτανίδης.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Δημοσιογράφοι: Κατσαρός, Στανωτάς, Τσώχος, Χαλιβελάλης, Γερωγαλάς, Χαραλαμπίδης, Πρίφτης, Λιάνης, Θωμόπουλος, Δημαράς, Βουτσέλης, Μπακανάκης, Σταματόπουλος, Γερακάρης, Παϊπέτης, Γαβαλάς, Καπράνος.

Ηθοποιοί: Μεταξόπουλος, Καραγιώργης, Βέγγος, Κοτανίδης, Σίσκος, Καρράς, Απέργης, Βλάχος, Φούντας, Τσαϊκόφσκυ, Πέτροβις, Νεστορίδης, Σεραφείδης.