“100 χρόνια Νέα Ιωνία” σε 200 φωτογραφίες – Εκδήλωση της Μητρόπολης και του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ

Τα 100 χρόνια Νέα Ιωνία και η ιστορική διαδρομή της πόλης ήταν το θέμα εκδήλωσης που έγινε την Δευτέρα 3 Απριλίου 2023, στις 7 το απόγευμα στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου Ν. Ιωνίας. Οργανωτές ήταν η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος και το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) του Δήμου Νέας Ιωνίας.

Τίτλος της κεντρικής ομιλίας ήταν: «100 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Ιωνίας: Οι πρώτοι ξύλινοι Ναοί και τα πρόσωπα που διαμόρφωσαν την εκκλησιαστική ζωή της πόλεως.»

100 χρόνια Νέα Ιωνία

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Λουκάς Χριστοδούλου και το θέμα που ανέπτυξε ήταν: «Η πορεία της Εκκλησίας της Νέας Ιωνίας από την ματιά ενός ιστορικού μελετητή».

Ο ομιλητής παρουσίασε 200 φωτογραφίες που προβάλλονταν μέσα στο χώρο της εκκλησίας σε ειδική οθόνη με προτζέκτορα, τη διαδρομή των ανθρώπων της εκκλησίας (κλήρος) και τον ρόλο που διαδραμάτισαν μέσα στην εκατονταετηρίδα (1923-2023) καθώς και την ιστορική αναφορά για το πως οι εκκλησίες από ξύλινες παράγκες έγιναν σήμερα οι καλαίσθητοι ναοί με τις αγιογραφίες τους, τα αποτμήματα των λειψάνων των αγίων, τις ιστορικές αγιογραφήσεις κλπ.  Ολοκλήρωσε δε την ομιλία του  ευχόμενος σε όλες και όλους: «Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.».