Όταν ακούω Κρήτη: Εμβληματική χορευτική παράσταση από τους Γιάννη και Γιώργο Μεγαλακάκη

Ένα σπάνιας αξίας χορευτικό αντάμωμα επί σκηνής στην παράσταση “Όταν ακούω Κρήτη” επιχειρούν ο Γιάννης και ο Γιώργος Μεγαλακάκης, οι ξακουστοί χοροδιδάσκαλοι που χρόνια ερευνούν και διαδίδουν τον ανεξάντλητο πλούτο και την παράδοση της Κρήτης και του χορού της.

Όταν ακούω Κρήτη: Εμβληματική χορευτική παράσταση από τους Γιάννη και Γιώργο Μεγαλακάκη

Παρουσιάζονται πάνω από 25 κρητικοί χοροί, από τους πλέον διαδεδομένους (πεντοζάλι, συρτός, μαλεβιζιώτης, σούστα) μέχρι τους πιο σπάνιους τοπικούς  χορούς, οι οποίοι καλύπτουν γεωγραφικά ολόκληρη την Κρήτη (ρόδο, εθιανός πηδηχτός, κουτσαπαδιανός, ανωγειανός πηδηχτός, αγκαλιαστός κ.ά.). Οι μουσικοί ερμηνεύουν πάνω σε παραδοσιακούς σκοπούς και δίνουν τις δικές τους ερμηνείες.

Δείτε ακόμα: Εικόνες Κρήτης στην Αθήνα έφερε ο Νίκος Ψιλάκης και το βιβλίο του για τις «Λαϊκές Τελετουργίες»

Ο Γιάννης και Γιώργος Μεγαλακάκης, μέσα από ενδελεχή προσπάθεια και έρευνα, καταφεύγοντας σε ιστορικές πηγές, έγγραφα, ζωντανές αφηγήσεις κ.λπ. έχουν καταφέρει να αποθησαυρίσουν ένα ογκώδες πρωτογενές λαογραφικό υλικό γύρω από τους κρητικούς χορούς. Στην παράσταση οι κρητικοί χοροί θα παρουσιαστούν με τρόπο αληθινό έτσι όπως χορεύονται στα χωριά της Κρήτης αποφεύγοντας τα φολκλορικά στοιχεία.

Παράλληλα προσεγγίζουν την τέχνη του κρητικού χορού ως κάτι ζωντανό και όχι ώς μουσειακό είδος, άρα καταθέτουν την σύγχρονη και καλλιτεχνική «ματιά» τους.

Μαζί με πάνω από 50 χορευτές – μαθητές τους επί σκηνής θα πραγματοποιήσουν ένα σπάνιο μουσικοχορευτικό οδοιπορικό στον πρώτο πολιτισμό της Ευρώπης, στην αρχέγονη Κρήτη.

Θα στους συνοδεύσουν μουσικά ο σπουδαίος μουσικός – δεξιοτέχνης λυράρης και δημιουργός Πέτρος Σαριδάκης με τους συνεργάτες του.

Διαβάστε: Νίκος Ξυλούρης: Το συγκλονιστικό ποίημα που τον καθιέρωσε ως “Αρχάγγελο της Κρήτης”

Αυτή η αέναη προσπάθεια, η αναγωγή των χορών της Κρήτης στην αφετηριακή τους μορφή, μετουσιώνεται σε μια πρωτότυπη παράσταση στην οποία ο κρητικός χορός, η μουσική, το τραγούδι και ο λόγος ενώνονται για να διαδώσουν ότι οι παραδοσιακές αξίες του παρελθόντος, τα λαογραφικά στοιχεία.

Ο χορός ως μέσο έκφρασης είναι συνδεδεμένος με όλες τις λειτουργίες της ζωής και μπορεί να θεωρηθεί – ακόμη και σήμερα όπως συνέβαινε στην κλασσική αρχαιότητα – ένα μέσον φυσικής αγωγής, πνευματικό, αισθηματικό, καλλιτεχνικό και κοινωνικό, δηλαδή ένα μέσον επιμόρφωσης ολοκληρωτικό της προσωπικότητας. 

Όταν ακούω Κρήτη: Εμβληματική χορευτική παράσταση από τους Γιάννη και Γιώργο Μεγαλακάκη

Στην Κρήτη ακόμα και σήμερα ο χορός παρουσιάζει ιδιαίτερη άνθηση, έχει καθιερωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα μέσα λαϊκής καλλιτεχνικής έκφρασης.

Η Κρήτη έζησε, γιατί τραγούδησε, γιατί χόρεψε.

ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΩ ΚΡΗΤΗ

Δευτέρα 8 Ιουλίου | ώρα 20:30

Δημοτικό Ανοιχτό Θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής»

Γενική είσοδος : 10 €

Διάρκεια Παράστασης : 90 λεπτά

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ :

TICKET SERVICES

– online: www.ticketservices.gr

– τηλεφωνικά: 210 72 34 567

– εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα