Φυλή: Ανεξέλεγκτο πύρινο μέτωπο – Δύσκολη νύχτα στην Αττική, καθώς η φωτιά ανεβαίνει στην Πάρνηθα

Η πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα λίγο πριν τις 12:00 στην περιοχή της Φυλής στην Αττική, αυτή τη στιγμή συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη και όλα δείχνουν πως ανεβαίνει στην Πάρνηθα. Η φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό της Χασιάς και προκάλεσε ζημιές σε σπίτια στην περιοχή του Αγίου Κυπριανού, ενώ απειλήθηκε και ο ιερός ναός. Αυτή τη στιγμή το κύριο μέτωπο βρίσκεται πάνω από την Παναγιά Κανάλα.

Πριν από λίγο στάλθηκε νέο μήνυμα 112 στους κατοίκους των περιοχών Άγιος Ιωάννης Ρώσσος και Ντάρδιζα να εκκενώσουν προς το κέντρο του Μενιδίου. Νωρίτερα σήμερα είχαν εκκενωθεί οι περιοχές Άνω Λιοσίων, Γεννηματά και Κανάλα με μήνυμα από το 112.

Το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι το Δημαρχείο ‘Ανω Λιοσίων οργανώνεται από τη δημοτική Αρχή, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι έχουν ανάγκη φιλοξενίας λόγω της φωτιάς. Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Φυλής, έχει οργανωθεί ομάδα για να υποδέχεται όσους έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους λόγω της εκκένωσης και δεν έχουν πού να πάνε.

«Παρακαλούνται οι κάτοικοι της Φυλής που λόγω της εκκένωσης έχουν ανάγκη φιλοξενίας, να μεταβαίνουν στο Δημαρχείο ‘Ανω Λιοσίων, όπου έχει οργανωθεί ομάδα υποδοχής», αναφέρει συγκεκριμένα η σχετική ανακοίνωση του δήμου.

Εκκενώθηκε προληπτικά η Μονή Κλειστών

Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν τις 12:00 κοντά στην ιστορική Μονή Κλειστών και λόγω των δυνατών ανέμων υπήρξε άμεση κινητοποίηση πυροσβεστικής και αστυνομίας για να απεγκλωβίσουν τις μοναχές και τον κόσμο από το μοναστήρι.

Ο Βασίλης Βαθρακογιάννης, εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος ανέφερε ότι στο μοναστήρι βρίσκονται 50 μοναχές και για προληπτικούς λόγους έσπευσε κοντά τους κλιμάκιο της ΕΛΑΣ και της ΕΜΑΚ.

«Δεν έχουμε πληροφορίες ότι είναι εγκλωβισμένες. Οι ενέργειες μας είναι προληπτικές» σημείωσε ο κ. Βαθρακογιάννης. Όσον αφορά την εξέλιξη της φωτιάς δήλωσε ότι «δεν έχει περιοριστεί σε κανένα επίπεδο. Επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 26 οχήματα και πέντε αεροσκάφη», πρόσθεσε ο κ. Βαθρακογιάννης.

Φυλή: Ανεξέλεγκτη η φωτιά – Νέο 112 για Άγιο Ιωάννη Ρώσο και Ντάρδιζα – Στο Δημαρχείο Άνω Λιοσίων όσοι έχουν ανάγκη φιλοξενίας
Φωρογραφία: Δυτική Όχθη

«Στείλτε βοήθεια – Καίγονται σπίτια στη Φυλή»

Στην ΕΡΤ μίλησε ο Αργύρης Αργυρόπουλος, γενικός γραμματέας του Δήμου Φυλής λέγοντας ότι το θερμικό φορτίο είναι πολύ μεγάλο και η κατάσταση είναι αποπνικτική ενώ όπως τόνισε καίγονται σπίτια στην περιοχή.

«Η φωτιά έχει διασπαστεί σε δύο μέτωπα. Το ένα κινείται ανατολικά και το άλλο νότια, στις παρυφές του χωριού» ζητώντας να σταλεί βοήθεια γιατί καίγονται σπίτια», όπως είπε.

Όπως δήλωσε στην αίθουσα του δημαρχείου και στο κλειστό γυμναστήριο ο δήμος έχει οργανώσει μια ομάδα για την παροχή βοήθειας.

«Χρειαζόμαστε πολλά εναέρια μέσα γιατί δεν είναι προσβάσιμη η φωτιά από το έδαφος» συμπλήρωσε ο κ. Αργυρόπουλος εκτιμώντας ότι τα πέντε πυροσβεστικά αεροσκάφη δεν επαρκούν.

Στην ΕΡΤ μίλησε λίγη ώρα αργότερα και ο δήμαρχος Φυλής, Χρήστος Παππούς, ο οποίος έκανε έκκληση για επιπλέον εναέρια πυροσβεστικά μέσα. «Με δύο ελικόπτερα δεν χτυπιέται η φωτιά» είπε περιγράφοντας τη δραματική εικόνα στον οικισμό.

«Δεν έχουμε ρεύμα» δήλωσε ο δήμαρχος Φυλής επαλαμβάνοντας ότι υπάρχει ανάγκη για επιπλέον μέσα πυρόσβεσης,

Στο σημείο που βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας έχουν σπεύσει 26 πυροσβεστικά οχήματα με 62 πυροσβέστες ενώ επιχειρούν και εναέρια μέσα.

Φυλή: Ανεξέλεγκτη η φωτιά – Νέο 112 για Άγιο Ιωάννη Ρώσο και Ντάρδιζα – Στο Δημαρχείο Άνω Λιοσίων όσοι έχουν ανάγκη φιλοξενίας
Εικόνα της φωτιάς όπως φαίνεται από τις Αχαρνές Αττικής.

Γ. Αρτοποιός: Δεν κινδυνεύει η Μονή αλλά πρέπει να εκκενωθεί

«Η Μονή Κλειστών δεν κινδυνεύει. Το μέτωπο των εξελίξεων είναι στον οικισμό της Φυλής» ανέφερε ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος. Όπως είπε οι κάτοικοι των περιοχών θα πρέπει να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και θα πρέπει να αποχωρήσουν προς τα Λιόσια.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό αν και η Μονή Κλειστών δεν κινδυνεύει θα πρέπει να εκκενωθεί για λόγους ασφαλείας.

«Σε συνθήκες επικινδυνότητας 5, οτιδήποτε ξεκινάει από μια μικρή εστία -είτε από εμπρησμό, είτε από αμέλεια- γίνεται μεγάλη φωτιά», τόνισε κάνοντας λόγο για ακραίες συνθήκες πυρκαγιάς.

«Οι επίγειες δυνάμεις θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να εμποδίσουν να μπει η πυρκαγιά μέσα στη Φυλή ωστόσο όταν οι κάτοικοι παραμένουν εκεί πρέπει να καταλάβουν ότι είναι επικίνδυνο να απομακρυνθούν» σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

«Θα δώσουμε τα πάντα. Είναι προσωπικό στοίχημα για το πυροσβεστικό σώμα για να κατασβέσουμε τη φωτιά. Οι συνθήκες είναι ακραίες. Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις», συμπλήρωσε.

Μήνυμα για εκκένωση της περιοχής

Μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι το μεσημέρι για να εκκενώσουν την περιοχή προς Άνω Λιόσια. Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση, σε σημείο που δεν είχε καεί στο παρελθόν.

Φυλή: Ανεξέλεγκτη η φωτιά – Νέο 112 για Άγιο Ιωάννη Ρώσο και Ντάρδιζα – Στο Δημαρχείο Άνω Λιοσίων όσοι έχουν ανάγκη φιλοξενίας

Στο σημείο επιχειρούν ήδη εναέρια μέσα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εκκενώνεται προληπτικά η Μονή Κλειστών, όπως μετέδωσε ο ιστότοπος Δυτική Όχθη.

Στη Μονή Kλειστών έχει σπεύσει κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για να δει εάν οι μοναχές και ο κόσμος που βρίσκεται εκεί χρειάζεται βοήθεια προκειμένου να πάνε σε πιο ασφαλές σημείο.

Ενα τεράστιο σύννεφο καπνού έχει καλύψει τον ουρανό και είναι ευδιάκριτο από τις γύρω περιοχές.

Φυλή: Ανεξέλεγκτη η φωτιά – Νέο 112 για Άγιο Ιωάννη Ρώσο και Ντάρδιζα – Στο Δημαρχείο Άνω Λιοσίων όσοι έχουν ανάγκη φιλοξενίας

Φωτογραφία: Πυρκαγιά Ενημέρωση /Dionisis Rassias

Το μήνυμα του Δήμου Φυλής προς τους κατοίκους

Mε ενημέρωσή της η Πολιτική Προστασία του Δήμου Φυλής καλεί τους κατοίκους της περιοχής ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία από την Φυλή προς τη Μονή Κλειστών για τη διευκόλυνση των πυροσβεστικών οχημάτων. Υδροφόρες του δήμου έχουν σπεύσει στο σημείο για να συνδράμουν στις προσπάθειες των πυροσβεστών. Λόγω των ισχυρών ανέμων οι φλόγες δείχνουν να πλησιάζουν τον οικιστικό ιστό.

Πηγή: ΕΡΤ