Το ελληνικό βιβλίο ταξιδεύει από Μαδρίτη και Φρανκφούρτη μέχρι Σάρζα και Γουαδαλαχάρα

Η χώρα μας και το ελληνικό βιβλίο θα λάβει μέρος σε 4 διεθνείς εκθέσεις βιβλίου: στην 41η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Liber στη Μαδρίτη, στην 75η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Φρανκφούρτη, στην 42η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Σάρζα και στην 37η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Γουαδαλαχάρα – στις δύο τελευταίες για πρώτη φορά.

Με πολυδιάστατο πρόγραμμα, ειδικά σχεδιασμένο ενημερωτικό υλικό και επικοινωνιακή στρατηγική, αλλά και με ιδιαίτερη έμφαση στον επανασχεδιασμό των εθνικών περιπτέρων, το ΥΠΠΟ υποστηρίζει ότι η προβολή της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής θα λειτουργήσει αποτελεσματικότερα από το παρελθόν. Στα εθνικά περίπτερα, τον εκδοτικό κόσμο της χώρας εκπροσωπούν περισσότεροι από 20 συγγραφείς και μεταφραστές, κριτικοί λογοτεχνίας και πανεπιστημιακοί, ενώ συμμετέχουν περίπου 50 εκδότες.

Σπάνιο απόκτημα στην ΕΒΕ

Το πρώτο βιβλίο λογοτεχνίας που τυπώθηκε στην Αθήνα, στο βραχύβιο τυπογραφείο που εγκατέστησε ο συνταγματάρχης Λέστερ Στάνχοπ με τυπογράφο τον Νικόλαο Βαρότση από την Άμφισσα, ήταν «Τα Λυρικά» του Αθανάσιου Χριστόπουλου, και πλέον ένα αντίτυπό του υπάρχει στα Αρχεία της ΕΒΕ.

Η έκδοση του 1825 για την οποία γίνεται λόγος είναι η έκτη κατά σειράν του συγκεκριμένου βιβλίου. Το τυπογραφείο διαλύθηκε και καταστράφηκε μετά την επανακατάληψη της Αθήνας από τον Κιουταχή το 1826, στη δεύτερη πολιορκία της Ακρόπολης. Μέχρι σήμερα το μοναδικό γνωστό αντίτυπο της έκδοσης φυλασσόταν στη Γενάδειο Βιβλιοθήκη.