Τέλος εποχής για τα εμβληματικά Άρλεκιν μετά από 45 χρόνια εκδόσεων

Η πτώση των πωλήσεων των ιστορικών βιβλίων τσέπης με ιστορίες αγάπης είναι συνεχής τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια, με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι στην BELL, να αποφασίσουν την αναστολή έκδοσης των Άρλεκιν στην έντυπη μορφή τους από τον ερχόμενο Ιούνιο.

Την είδηση έκανε γνωστή ο διευθυντής σύνταξης της εταιρείας, Χάρης Νικολακάκης, με μια ανάρτηση στο Facebook: 

«Νωρίτερα σήμερα ανακοινώσαμε το τέλος των Άρλεκιν με τη μορφή που κυκλοφορούν εδώ και 45 χρόνια στην Ελλάδα. Και μπορεί να το κάναμε με βαριά καρδιά –καθώς δε νομίζω ότι διαφωνεί κανείς (είτε τα λατρεύει, είτε τα… αποστρέφεται) με τη διαπίστωση ότι τα μικρά αυτά βιβλία τσέπης είναι συνώνυμα με τις ιστορίες αγάπης–, αλλά είναι μια κίνηση-μονόδρομος.
Η επιτυχία των Άρλεκιν βασίστηκε από την αρχή στο τρίπτυχο: μικρές ιστορίες αγάπης, οικονομική τιμή, διανομή αποκλειστικά στα περίπτερα. Ήταν δηλαδή περιοδικός τύπος, με τη μορφή μικρών βιβλίων.

»Όπως όλοι έχουμε διαπιστώσει, τα τελευταία αρκετά χρόνια, ο τύπος (από τα μηνιαία και εβδομαδιαία περιοδικά, μέχρι τις καθημερινές και τις Κυριακάτικες εφημερίδες) έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Οι κυκλοφορίες όλων των εντύπων δυστυχώς κατέρρευσαν –όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως– ενώ, ειδικά στη χώρα μας, έκλεισαν περισσότερα από τα μισά περίπτερα που υπήρχαν στις γειτονιές, ενώ μόνο το 1/3 από αυτά που έμειναν διαθέτουν πια τύπο.

»Η γενιά μου μεγάλωσε διαβάζοντας περιοδικά, κόμικς, εφημερίδες (αμέτρητα έντυπα και χιλιάδες «βόλτες» στο περίπτερο της γειτονιάς). Τα Άρλεκιν, όπως είπαμε, είναι περιοδικός τύπος. Γι’ αυτό και δεν μπορεί κανείς να τα βρει αλλού (π.χ. στα βιβλιοπωλεία). Και η συνεχής πτώση στις πωλήσεις, σε συνάρτηση με τον διπλασιασμό (κυριολεκτικά) στο κόστος παραγωγής τους, μάς έδειξε ότι ήρθε η στιγμή να γυρίσουμε σελίδα.

Η συνεργασία με την Harlequin, αλλά και άλλους εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού που ειδικεύονται στην αισθηματική λογοτεχνία, συνεχίζεται και ετοιμάζουμε διάφορα για το 2025. Όπως συνεχίζεται, φυσικά, και η #1 στην Ελλάδα σειρά αισθηματικής και ερωτικής λογοτεχνίας, αυτή των SILK.

»Κλείνω το μικρό αυτό σημείωμα με ένα μεγάλο «ευχαριστώ» από όλους μας στη ΧΑΡΛΕΝΙΚ ΕΛΛΑΣ, στις αναγνώστριες και στους αναγνώστες για την αγάπη και την εμπιστοσύνη που έδειξαν στα Άρλεκιν όλα αυτά τα χρόνια».