Τέλος Αυγούστου ορίζεται η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ – Αθώος, δήλωσε σήμερα στο δικαστήριο

«Είναι μια πολύ θλιβερή ημέρα για την Αμερική», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αφού παρουσιάστηκε ενώπιον δικαστηρίου στην Ουάσινγκτον όπου του απαγγέλθηκαν επισήμως κατηγορίες για την απόπειρά του να ανατρέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020.

«Πρόκειται για δίωξη εναντίον ενός πολιτικού αντιπάλου. Αυτό δεν θα έπρεπε να συμβεί ποτέ στην Αμερική», τόνισε ο Τραμπ προτού επιβιβαστεί στο ιδιωτικό του αεροσκάφος για να επιστρέψει στο Νιού Τζέρσι.

Λίγο νωρίτερα ο Τραμπ είχε δηλώσει αθώος ενώπιον του δικαστηρίου στις κατηγορίες ότι ενορχήστρωσε συνωμοσία εναντίον των αμερικανικών θεσμών μετά την ήττα του στις εκλογές του 2020, μια πρωτοφανούς σοβαρότητας κατηγορία για έναν πρώην πρόεδρο.

Αυτή ήταν η τρίτη φορά από τον Μάρτιο που το φαβορί των Ρεπουμπλικανών για τις εκλογές του 2024 παρουσιάζεται ενώπιον δικαστηρίου για να του απαγγελθούν κατηγορίες. Όμως αυτή τη φορά κατηγορείται ότι έθεσε σε κίνδυνο τα ίδια τα θεμέλια της αμερικανικής δημοκρατίας προσπαθώντας να επηρεάσει την εκλογική διαδικασία.

«Αθώος», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος, όρθιος ενώπιον της ομοσπονδιακής δικαστή Μοζίλα Ουπαντιάι η οποία προηγουμένως είχε παρουσιάσει με λεπτομέρειες τις κατηγορίες που βαρύνουν τον Τραμπ, αλλά και τις ανώτατες ποινές στις οποίες ενδέχεται να καταδικαστεί.

Ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ, η πολύμηνη έρευνα του οποίου οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών, βρισκόταν επίσης στη δικαστική αίθουσα.

Στις 28 Αυγούστου θα συνεδριάσει εκ νέου το δικαστήριο και θα οριστεί η ημερομηνία έναρξης της δίκης

Πηγή ΑΠΕ