Συσκευή με τεχνητή νοημοσύνη ελέγχει τα όνειρα των χρηστών της

Νεοσύστατη εταιρεία με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης ανάπτυξε μια συσκευή, ένα headband, που έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί διαυγή όνειρα, κατά τα οποία ο χρήστης αντιλαμβάνεται ότι κοιμάται και είναι σε θέση να ελέγχει την εμπειρία.

Η συσκευή Halo AI headband αξίας 2.000 δολαρίων της Prophetic θα κυκλοφορήσει το 2025 και, σύμφωνα με την εταιρεία, θα μπορούσε να βοηθήσει τους χρήστες να επιλύσουν δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη ζωή τους.

Η συσκευή χρησιμοποιεί ηλεκτροεγκεφαλογραφία (EEG), η οποία καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο, και λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), η οποία μετρά την εγκεφαλική δραστηριότητα με τη μέτρηση της ροής του αίματος.

Ωστόσο, οι ειδικοί δεν είναι ακόμη σίγουροι για το ποιες θα μπορούσαν να είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και προειδοποιούν ότι η χρήση ήχων υψηλής συχνότητας θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο επεξεργαζόμαστε βραχυπρόθεσμες αναμνήσεις.

«Σπάνια έχουμε διαυγή όνειρα. Και το να μην είμαστε διαυγείς όταν κοιμόμαστε μπορεί να αποτελεί μέρος ή να απαιτείται για οποιαδήποτε αποτελεσματική λειτουργία των ονείρων», δήλωσε στο Science Focus ο Μαρκ Μπλάγκροουβ, ερευνητής ύπνου και ονείρων με έδρα το Εργαστήριο Ύπνου του Πανεπιστημίου Swansea.