Συναγερμός σε Λάρισα και Φαρκαδόνα – Στα όρια το φράγμα Πηνειού – 6 μέτρα η στάθμη

Συναγερμός έχει σημάνει στη Λάρισα και τη Φαρκαδόνα, καθώς έσπασε το φράγμα της Πηνειάδας εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel.

Πριν από λίγο εκκενώθηκε το αμαξοστάσιο των ΚΤΕΛ στην Αγία Μαρίνα Λάρισας κοντά στον Πηνειό και απομακρύνθηκαν όλα τα λεωφορεία.

Μήνυμα 112 έλαβαν οι κάτοικοι της Λάρισας και της Φαρκαδόνας λίγο μετά τις 9:00 το βράδυ της Πέμπτης (9/7).

Στο μήνυμα, οι κάτοικοι ειδοποιούνται για έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή τους.

Το ίδιο μήνυμα έλαβαν και οι κάτοικοι της Λάρισας, όπου δεν βρέχει αυτή την ώρα, προφανώς εξαιτίας των φόβων για την υπερχείλιση του Πηνειού.

Ανέβηκε στα 6 μέτρα η στάθμη στον Πηνειό

Η στάθμη του Πηνειού είναι στα 6 μέτρα και ανεβαίνει για αυτό και ζητήθηκε προληπτική εκκένωση στην Αγία Μαρίνα Λάρισας, όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μάνια Γκούσιαρη.

Πηνειός
Λάρισα

Με ανακοίνωση του ο δήμος Λαρισαίων καλεί τους πολίτες λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης ποσότητας νερού του Πηνειού ποταμού και για προληπτικούς λόγους, υπάρχει ανάγκη απομάκρυνσης όσων βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του ποταμού που περικλείεται από την κοίτη του ποταμού έως το ανάχωμα της οδού Σάκη Καράγιωργα και από την γέφυρα της Νέας Σμύρνης έως και τον Βιολογικό καθαρισμό (περιοχή Αγίας Μαρίνας).

Ειδικότερα, καλούνται να απομακρυνθούν, το συντομότερο δυνατό, όσοι διατηρούν μονάδες με ζώα, μικρές επιχειρήσεις κλπ, όλοι όσοι βρίσκονται στην συγκεκριμένη περιοχή.

Οι δρόμοι της Θεσσαλικής πρωτεύουσας έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, αυτοκίνητα έχουν σχεδόν καλυφθεί από τα νερά. Αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες κατοίκων για να σώσουν σπίτια και επιχειρήσεις. Τσουβάλια με άμμο τοποθετούνται και στις όχθες του πλημμυρισμένου χειμάρρου για να ανακοπεί η φορά του νερού προς τα σπίτια. Φορτηγά ξεφορτώνουν χαλίκια για να συγκρατήσουν τα ορμητικά νερά μακριά από τις περιουσίες των ανθρώπων.

Δραματικές στιγμές και στα Τρίκαλα

Η περιοχή Μπάρα Τρικάλων, μοιάζει με απέραντη λίμνη, με τους κατοίκους να έχουν βρει καταφύγιο στις ταράτσες και τα μπαλκόνια ενώ δεν έχουν νερό και ρεύμα. Την ίδια στιγμή υπάρχει κίνδυνος για τις επόμενες ώρες αν ανέβει η στάθμη του νερού. Βουλιάζει στη λάσπη και η περιοχή Πηνειάδα. Η παιδική χαρά του χωριού αλλά και τα κοντέινερ που έμεναν οι σεισμόπληκτοι είναι βυθισμένα στο νερό. Το νερό έχει φτάσει μέχρι την στέγη των σπιτιών.  Τεράστιες οι καταστροφές σε σπίτια και υποδομές. Συγκλονιστική είναι η εικόνα με την ελληνική σημαία να «γλυτώνει» από τα λασπόνερα.

Ανυπολόγιστη καταστροφή στον Θεσσαλικό Κάμπο που δέχτηκε για περίπου τρία 24ωρα ακατάπαυστη βροχή: 700 τόνοι νερού ανά στρέμμα μέσα στην πόλη της Καρδίτσας, 500 στα Φάρσαλα και 300 στη Χάλκη Λάρισας. Σύμφωνα με την μετεωρολόγο της ΕΡΤ Νικολέττα Ζιακοπούλου, ο κάμπος είναι τόσο κορεσμένος που δεν μπορεί πια να απορροφήσει ούτε σταγόνα ενώ οι εικόνες που βλέπουμε θυμίζουν περιοχές που πλήττονται από τυφώνες.