Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο “Σπίτι της Τουρκίας” – Η ατζέντα

Το μήνυμα ότι η προσπάθεια εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα συνεχιστεί αδιάκοπα τους επόμενους μήνες αναμένεται να εκπέμψουν κατά τη σημερινή τους συνάντηση στη Νέα Υόρκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιβεβαιώσουν την κοινή βούληση για συνέχιση του διαλόγου στο ανώτατο επίπεδο και τη συνεργασία σε πολιτικές αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Στην ελληνική αποστολή επικρατεί η αισιοδοξία ότι «τα νερά στο Αιγαίο θα παραμείνουν ήρεμα», με την Τουρκία να μην επιστρέφει στην επιθετική ρητορική και στις προκλητικές ενέργειες που κυριάρχησαν στην πολιτική της έναντι της Ελλάδας πριν τον καταστροφικό σεισμό τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ενδεικτικό της προσπάθειας επανόδου στην κανονικότητα είναι το ότι η σημερινή συνάντηση θα γίνει στο «Σπίτι της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη και όχι στο ουδέτερο έδαφος των Ηνωμένων Εθνών. Και οι δύο πλευρές θέλουν να δείξουν ότι μπορούν να συνομιλήσουν αδιαμεσολάβητα και θα εναλλάσσονται τα σημεία συνάντησης.

Η σύνθεση του «τραπεζιού» θα παραμείνει ίδια με αυτήν του Βίλνιους, με τον κ. Μητσοτάκη να πλαισιώνεται από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και την επικεφαλής του διπλωματικού του γραφείου Άννα Μαρία Μπούρα, και τον κ. Ερντογάν από τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και τον διπλωματικό του σύμβουλο Τσαγατάι Κιλίτς.

Θα εξετάσουν την προώθηση του Οδικού Χάρτη που συμφωνήθηκε στη Λιθουανία και αφορά τον πολιτικό διάλογο που θα ξεκινήσει στις 16 Οκτωβρίου, την Θετική Ατζέντα στις 17 Οκτωβρίου και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για τα οποία δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία και ίσως κλειδώσει σήμερα.


Πηγή: iefimerida.gr